Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.05.2023 21:41 | Ukrajina vojenský konflikt

Pápež František chce pomôcť s mierom na Ukrajine: Plánuje veľkú akciu!

Pápež František by chcel do Ruska a na Ukrajinu vyslať mierových vyslancov s cieľom pokúsiť sa dosiahnuť prímerie medzi Moskvou a Kyjevom.

Vo štvrtok o tom informovala vatikánska spravodajská stránka Il Sismografo, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters. Vatikán by mal podľa informácií uvedeného katolíckeho webu vyslať do Kyjeva bolonského arcibiskupa Mattea Zuppiho, ktorý by viedol rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Do Moskvy by mal zase vycestovať arcibiskup Claudio Gugerotti, prefekt Dikastéria pre východné cirkvi, ktorý by sa stretol so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

V správe Il Sismografo sa píše, že Zelenskyj i Putin súhlasili so stretnutím s pápežskými vyslancami. Web však ďalšie podrobnosti neuvádza, a ani nemenuje svoje zdroje. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni správu nechcel komentovať a novinárov odkázal na nedávne vyjadrenie štátneho sekretára Pietra Parolina. Ten uviedol, že "teraz nastal čas na prevzatie iniciatívy na dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine".

Zuppiho ani Gugerottiho sa Reuters nepodarilo zastihnúť a hlavný diplomatický zdroj uviedol, že v tejto veci zatiaľ neexistujú žiadne konkrétne plány. Ak by došlo k návšteve vyslancov Vatikánu v Kyjeve a Moskve, išlo by o podobné gesto, aké v roku 2003 učinil vtedajší pápež Ján Pavol II., keď do Washingtonu a Bagdadu vyslal vysokopostavených zástupcov. Tento pokus však nepomohol odvrátiť začiatok vojny v Iraku.

Zelenskyj sa s pápežom stretol minulú sobotu vo Vatikáne. Následne sa však vyjadril skepticky, čo sa týka mediácie Vatikánu pri riešení konfliktu medzi Moskvou a Kyjevom. "Pri všetkej úcte k Jeho Svätosti, nepotrebujeme sprostredkovateľov, potrebujeme spravodlivý mier," uviedol. "Putin len zabíja. Nepotrebujeme s ním mediáciu," dodal pre taliansku televíziu. Pápeža podľa vlastných slov vyzval, aby podporil mierový plán Kyjeva, ktorý žiada obnovu územnej celistvosti Ukrajiny, stiahnutie ruských vojsk a ukončenie bojov.

Keď sa pápež 30. apríla vracal z návštevy Maďarska, naznačil, že Vatikán je zapojený do misie na ukončenie vojny. Pred novinármi však poznamenal, že to zatiaľ nie je verejné, preto o tom nemôže hovoriť. Moskva aj Kyjev v tom čase uviedli, že o tejto iniciatíve nič nevedia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!