Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.05.2023 17:15 | Správy | Zahraničné správy

Máme na dosah zvrátenie jednej z najväčších ekologických katastrof? Famózne, čo sa podarilo vedcom

Vedci zo Švajčiarskeho federálneho inštitútu pre výskum lesa, snehu a krajiny objavili v Alpách a Arktíde mikroorganizmy, ktoré dokážu tráviť plasty pri nízkych teplotách.

Tieto organizmy by mohli výrazne prispieť k odbúravaniu plastového odpadu, ktorý predstavuje jednu z najväčších ekologických katastrof dneška. Mikroorganizmy, ktoré dokážu rozkladať plastové polyméry, poznáme dlhšiu dobu. Väčšina z nich však pracuje pri vyšších teplotách nad tridsať stupňov Celzia. To znamená, že ich využitie je kvôli potrebnému ohrevu technologicky vzaté neúmerne drahé.

Doktor Joel Rüthi zo Švajčiarskeho federálneho inštitútu pre výskum lesa, snehu a krajiny objavil so svojim tímom vo vzorkách odobratých v Grónsku, na Špicbergoch a vo Švajčiarsku kolóniu devätnástich kmeňov baktérií a pätnástich kmeňov húb, ktoré pokrývali plastový odpad vyhodený vo voľnej krajine. Nechali tieto mikroorganizmy rásť v laboratóriu v tme pri teplote pätnásť stupňov Celzia a testovali, či dokážu tráviť rôzne typy plastov.

Bakteriálne kmene schopné rozkladať plasty patrili do trinástich rodov z kmeňov Aktinobaktérie a Proteobaktérie a huby do desiatich rodov z kmeňa vreckovitého (Ascomycota) a kmeňa Mucoromycota. Testované plasty zahŕňali biologicky nerozložiteľný polyetylén (PE) a biologicky rozložiteľný polyester-polyuretán (PUR) a dve komerčne dostupné biologicky rozložiteľné zmesi polybutylén adipát tereftalátu (PBAT) a polymér kyseliny polymliečnej (PLA).

Žiadny z kmeňov nebol schopný rozložiť PE, a to ani po 126 dňoch inkubácie na týchto plastoch. Avšak devätnásť kmeňov (56 %), vrátane jedenástich húb a ôsmich baktérií, bolo schopných tráviť PUR, zatiaľ čo štrnásť húb a tri baktérie boli schopné tráviť zmesi plastov PBAT a PLA. „Tu sme ukázali, že nové mikrobiálne taxóny získané z plastisféry alpských a arktických pôd boli schopné rozkladať biologicky rozložiteľné plasty pri pätnástich stupňoch Celzia. Tieto organizmy by mohli prispieť k zníženiu nákladov a záťaže životného prostredia enzymatickým procesom recyklácie plastov,“ myslí si doktor Rüthi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: famous

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka