Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.05.2023 11:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Korunovácia kráľa Karola III.: Potupa pre princa Harryho, Williamov bozk a dojatá Kamila

História je prepísaná! Moment, keď sa kráľ "zosobášil" s kráľovstvom sledoval celý svet. Vo Westminsterskom opátstve bol dnes korunovaný kráľ Karol III., ale aj jeho manželka Kamila. Súčasťou historickej udalosti boli stáročia staré tradície, ale novinky, ktoré žiadal sám panovník. Udalosť, ktorú mal svet možnosť vidieť naposledy pred 70 rokmi, sme s vami sledovali ONLINE. Prečítajte si výber tých najzaujímavejších a najdôležitejších momentov korunovácie.

Fotogaléria
59
fotiek v galérii

13:55 Korunovácia Karola III. a Kamily sa skončil po záverečnom požehnaní od arcibiskupa z Canterbury Justina Welbyho. Súčasťou zmien, ktoré Karol III. zaviedol, bola aj dĺžka obradu. Korunovácia Alžbety II. trvala 3 hodiny, pričom jej syn skrátil slávnosť na 2 hodiny. Sprievod s kráľom sa vybral naspäť do Buckinghamského paláca.

Na sprievode sa zúčastňuje približne 4000 príslušníkov britských ozbrojených síl. Kráľ s kráľovnou sa v sprievode vezú v 260-ročnom zlatom koči, ktorý váži štyri tony. Za Karolovým kočiarom idú ďalšie tri koče, v ktorých sa vezú členovia britskej kráľovskej rodiny. V prvom koči sa za Karolom vezie jeho syn, následník trónu princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi – princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. V ďalších kočoch sú kráľovi súrodenci a ich rodinní príslušníci.

13:20 Po kráľovi Karlovi III. bola korunovaná aj jeho manželka Kamila, ktorej odovzdali korunovačný prsteň a korunu kráľovnej Márie. Viac si prečítate TU.

Otvoriť galériu

13:10 Po korunovácii prichádza na rad posledná časť korunovačného obradu, počas ktorej sa kráľ posadil na trón a ujal sa vlády. Po intronizácii vzdá hold kráľovi následník trónu princ William a arcibiskup po prvýkrát v dejinách korunovácií vyzve na pripojenie sa k sľubu vernosti všetkých prítomných aj tých Britov, ktorí obrad sledujú prostredníctvom televízneho či rozhlasového prenosu. Viac si prečítate TU

Otvoriť galériu

13:03 Karola III. korunovali za britského kráľa. Kráľa zdobí koruna svätého Eduarda používanú pri korunováciách od 17. storočia. "Boh ochraňuj kráľa," zaznelo z úst prítomných.

Otvoriť galériu

12:53 Po pomazaní odovzdávajú kráľovi symboly - meč, žezlo a jablko. 

Otvoriť galériu

12:46 Mimo zraku verejnosti začalo pomazanie, pri ktorom je Karol potieraný posväteným olejom korunovačnou lyžicou, ktorá je jediným dochovaným korunovačným klenotom zo stredovekých čias. Zaujímavosťou je, že na žiadosť kráľa je olej vegánsky. 

Otvoriť galériu

Rovnako ako v roku 1953, keď bola korunovaná kráľovná Alžbeta, sa táto časť obradu odohrá mimo zraky verejnosti, keďže nad korunovačným kreslom bude vztýčená clona, za ktorou bude kráľ o samote s predstaviteľmi cirkvi.

12:33 Z popredných lavíc na korunováciu prihliada následník trónu princ William a jeho manželka Kate a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Korunovačný obrad od začiatku sprevádza spev zboru, teraz bude nasledovať pomazanie.

12:15 Kráľ prisahal vernosť Bohu a sľúbil, že bude spravodlivo vládnuť ľuďom v Británii aj v zámorských teritóriách, kde je hlavou štátu. Krátko predtým bol panovník na úvod ceremónie symbolicky predstavený britskému ľudu. Toto takzvané uznanie, pri ktorom prítomní potvrdia, že ho považujú za právoplatného panovníka, je tradičným prvkom korunovačných rituálov.

Pri korunovačnej omši bola Karlovi III. tiež odovzdaná biblia. Tento oficiálny dar od cirkvi mu má pripomínať, že obsahuje "najdôležitejšie pokyny pre život". Panovník je považovaný za hlboko veriaceho a z titulu svojho úradu je tiež hlavou anglikánskej cirkvi.

Je pre neho však dôležité, aby bol tiež kráľom Britov iných vyznaní a ľudí bez vyznania. Novinkou bol preto tento rok úvod zdôrazňujúci záväzok podporovať slobodu viery všetkých ľudí a súčasťou obradu sú aj predstavitelia iných cirkví.

Otvoriť galériu

12:14 Na korunovácii nechýba princ William a princezná Kate spolu s deťmi.

Otvoriť galériu

12:12 Karol III. absolvuje symbolické "uznanie", pri ktorom prítomní potvrdia, že ho považujú za právoplatného panovníka.

Otvoriť galériu

12:05 Vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa začala korunovácia britského kráľa Karola III. Ceremónia potrvá približne dve hodiny a počas bude nej korunovaná i Karolova manželka Kamila. Obrad vedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby a bude pozostávať z piatich častí. V strede chrámu, ktorý je postavený na pôdoryse kríža, bude kráľ Karol najskôr predstavený ľudu.

Otvoriť galériu

11:54 Koč s kráľom Karlom III. a kráľovnou Kamilou dorazil k Westminsterskému opátstvu, kde o pár minút začne slávnostný ceremoniál.

11:44 Na korunováciu už dorazili niektorí členovia kráľovskej rodiny, nechýbajú ani kontroverzní princ Andrew a princ Harry, ktorého usadili až do 3 radu. Napriek tomu je to však pre Harryho dobré miesto, nakoľko počas pohrebu jeho nebohej babičky Alžbety II. sedel až v 10 rade. Jeho manželka Meghan, ako Buckinghamský palác skôr informoval, sa korunovácie nezúčastni.

Otvoriť galériu

Spomedzi členov kráľovskej rodiny budú vo Westminsterskom opátstve aj následník trónu princ William s manželkou Kate spolu s ich tromi deťmi princmi Georgeom a Louisom a princeznou Charlotte. Princ George sa ako v poradí tretí následník trónu tiež aktívne zúčastní na korunovačnom obrade.

Otvoriť galériu

11:41 Sprievod s kráľom Karolom III. a jeho ženou Kamilou prešiel okolo oblúka Admirality, a je tak zhruba za polovicou cesty do Westminsterského opátstva, kde budú korunovaní. Davy fanúšikov neodradil ani ľahký dážď, ktorý sa v britskej metropole spustil krátko pred začiatkom slávnostného procesu. Kráľovský pár na ceste povzbudzujú hlasným jasotom.

11:35 O 12:00 začne korunovačný obrad, ktorý povedie anglikánsky canterburský arcibiskup Justin Welby, pričom príchod členov kráľovskej rodiny sa očakáva okolo 11:40 

11:29 Britský kráľ cestou na korunováciu poruší tradíciu a namiesto 260-ročného zlatého koča použije modernejší a pohodlnejší koč, ktorý vyrobili pred 11 rokmi v Austrálii pri príležitosti diamantového jubilea Alžbety II. Tento koč má pruženie, vykurovanie aj klimatizáciu. V starom zlatom koči, ktorý váži štyri tony, sa prevezie len cestou naspäť do Buckinghamského paláca. Viac o o zmenách počas korunovácie si prečítate TU

Otvoriť galériu

11:21 V Londýne sa začal sprievod britského kráľa Karola III. smerujúci z Buckinghamského paláca do Westminsterského opátstva, kde sa uskutoční korunovačný obrad.

11:18 Sobotňajšia korunovácia britského kráľa Karola III. je momentom mimoriadnej národnej hrdosti, uviedol pred začiatkom korunovácie britský premiér Rishi Sunak.  "Dnešná korunovácia je chvíľou mimoriadnej národnej hrdosti. Nijaká iná krajina nedokáže predviesť takúto oslnivú parádu. Nie je to však len predstavenie. Je to hrdé vyjadrenie našej histórie, kultúry a tradícií. Je to názorná ukážka moderného charakteru našej krajiny a uctievaný rituál, počas ktorého sa zrodí nová éra," uviedol Sunak.

Otvoriť galériu

11:10  Do Westminsterského opátstva, kde v sobotu korunujú britského kráľa Karola III., postupne prichádzajú hostia, pričom sa už objavili aj prvé známe tváre. Medzi nimi Jill Biden, Lionel Richie, Nick Cave ale aj americká speváčka Katy Perry, ktorá vystúpi v nedeľu aj na korunovačnom koncerte, či líder britských opozičných labouristov Keir Starmer.

Otvoriť galériu

11:00 V Londýne zatkli pred začiatkom korunovácie britského kráľa Karola III. šiestich priaznivcov skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii. Zadržané osoby mierili na Trafalgarské námestie, kde sa má uskutočniť protest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mis, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slováková zostala zhrozená po tom, ako zbadala izbu.
Nela Slováková ZHROZENÁ po ubytovaní v luxusnom hoteli: Ty p*čo, povraciam sa! Za TOTO zaplatila 800 eur na noc
Vodič vošiel do protismeru a spôsobil nehodu.
Foto
Z auta ostala kopa šrotu: O tom, čo sa stalo, nemohol vodič tušiť! Môže sa to stať každému
(ilustračné foto)
Tínedžerka na východe mala chlapcovi zaplatiť za sex: Láska za 3 eurá so šokujúcim záverom!
Magda Šebestová (38).
FotoVáš Tip
Desivá NEHODA missky Šebestovej: Chvíľa nepozornosti ju stála veľa! S TÝMTO sa môže rozlúčiť
(ilustračné foto).
Špecializovaný trestný v kauze Rapid Life: Oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho?
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.
Šutaj Eštok o novom riaditeľovi ÚIS: Táto vec mu od jeho nástupu robí radosť
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka pri príležitosti Dňa narcisov: Dobrovoľníkom a podporovateľom vyjadrila vďaku
Minulý týždeň sedela v porote Fialová, túto nedeľu bude Bardy.
Foto
Kto zasadne do porotcovského kresla Let’s Dance?! Fialovú vystrieda TENTO sexsymbol
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Aktualizované
Erik Tomáš prehovoril o 13. dôchodkoch v tomto roku: Aká bude jeho výška?!
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?