Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.05.2023 00:00 | PR články
PR článok

Refinancovať hypotéku teraz sa môže oplatiť

Skoršie refinancovanie hypotéky pred uplynutím doby fixácie môže byť teraz výhodné pre tých, ktorým končí viazanosť úrokovej sadzby už v tomto roku. Podľa prognózy Národnej banky Slovenska (NBS) budú sadzby rásť, preto 365.bank upozorňuje, že niektorým klientom sa oplatí nečakať na riadny termín fixácie, ale refinancovať hneď.

Komu sa oplatí skorší refinanc?

Každý, komu sa končí fixácia hypotekárneho úveru v tomto roku, by sa mal zaujímať o podmienky refinancovania už v týchto dňoch. NBS odhaduje nárast úrokovej sadzby na 4,5 % ročne do konca tohto roku a tesne pod 5 % ročne v dvoch nasledujúcich. 365.bank upozorňuje, že čím skôr si klienti refixujú alebo refinancujú svoj úver, tým je väčšia šanca, že dosiahnu prijateľnejšiu mesačnú splátku.

Tento rok pritom končí fixácia približne 80 tisícom úverom na bývanie. „Vzhľadom na stále rastúce úrokové sadzby sa môže niektorým klientom viac oplatiť predčasné odstúpenie od pôvodného fixu a nečakať, až kým uplynie celá doba fixácie,“ hovorí Tomáš Barbarič, šéf produktov v 365.bank. Týka sa to najmä tých, ktorí si brali ešte lacné hypotéky s úrokovou sadzbou pod 1 % ročne. „Ak budú čakať na riadny termín ukončenia fixácie napríklad do jesene, s veľkou pravdepodobnosťou budú mať vyššiu mesačnú splátku, ako keby si úrok zafixovali alebo úver refinancovali už teraz,“ dodáva.

Výhodnosť tohto kroku je pritom závislá od toho, v akom čase má dôjsť k refixácii a zároveň od predikcie, ako sa budú vyvíjať úrokové sadzby nasledujúce mesiace. Ak má klient obdobie refixácie tento rok, môže sa mu oplatiť refinancovať hypotéku už teraz.

Napríklad pri 100-tisícovej hypotéke, ktorá bola poskytnutá na 30 rokov, s priemernou úrokovou sadzbou 1 % ročne, je mesačná splátka okolo 320 eur. Pri aktuálnej úrokovej sadzbe 3,95 % ročne by sa mesačná splátka zvýšila približne o 140 eur až na 460 eur. Pokiaľ by úrokové sadzby počas najbližších šiestich mesiacov narástli na predikovanú úroveň NBS,  t. j. približne na 4,50 % ročne, zvýši sa mesačná splátka pri rovnakej výške úveru na takmer 488 eur. Klient by tak skorším refinancovaním ušetril mesačne na splátke sumu vo výške 28 eur, čo je za trojročné obdobie fixácie úspora až vo výške 1008 eur.

Výhodné len s úhradou poplatku

Klient dostáva možnosť svoj úver splatiť alebo preniesť do inej banky bez poplatku až v čase refixácie, a to len ak svojej banke túto skutočnosť oznámi minimálne mesiac  dopredu. Ak však chce refinancovať úver skôr, banky účtujú poplatok až do 1 % z výšky nesplatenej istiny. „Odporúčame zistiť si vopred presné podmienky pri predčasnom splatení hypotéky, či nová banka, pre ktorú sa klient rozhodne, tento poplatok zaňho uhradí. Nie všetky banky túto výhodu ponúkajú a v prípade, že je nutné zaplatiť poplatok za predčasné splatenie, skorší refinanc sa už nemusí oplatiť,“ upozorňuje Barbarič.

Podmienky refinancovania úveru sa v jednotlivých bankách aj v podstatných veciach môžu líšiť. Preto 365.bank odporúča, aby klient pri snahe o refinancovanie hypotéky preskúmal podmienky vo viacerých bankových inštitúciách.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poprad, Slovakia, October 15, 2014 - People are boarding a Regional Train of the Slovak Railway ZSSK at Poprad Station.
Hororová scéna na železničnej stanici v Pezinku: Rušňovodič bol bezmocný!
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska.
Foto
Čo sa to v Poľsku deje?! Ulice zaplnili protestujúci: Európska únia nebude mať radosť
Brad Pitt a Angelina Jolie
Špina sa už valí! Smutné, čo vyšlo na povrch o Angeline Jolie: TOTO že hovorila deťom?!
 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto
Čaputová v Kyjeve: Obrovská pocta! Od Zelenského dostala...
Polícia pátra po 26-ročnom Danielovi Drienovi z Hôrky
Foto
Daniel po príchode do nemocnice spravil niečo čudné a ZMIZOL: Toto je jediná STOPA
F-15 Eagle fighter jets flying above clouds at sunset
Dobré správy pre Ukrajinu: Príde očakávaná zásielka už čoskoro?!
Mária Čunderlíková zomrela vo veku 73 rokov.
Zomrela uznávaná odborníčka Čunderlíková († 73): Za svoj život pomohla tisíckam pacientov
Hokejový ošiaľ prepukol: Slováci zaplavili Ostravu!
Vydala knihu o varení a fit línii.
FotoVáš Tip
Krásna dcéra Adriany Sklenaříkovej vám vyrazí dych: Z Niny rastie ďalšia modelka!
(ilustračné foto)
Neuveriteľný nález v debnách s banánmi! Z podozrivých balíkov sa vykľulo...
(ilustračné foto)
Hyenizmus, čo mali spraviť Vincent a Ladislav seniorkám: 10 rokov basy za TOTO?!
Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia.
Foto
Obrovské nešťastie: Autobus sa zrútil z mosta do rieky! Hlásia mŕtvych