Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.04.2023 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Klinika oka sa pripravuje na otvorenie: Oplatí sa ju navštíviť?

Hovorí sa, že oči prezradia všetko. Sú jedným z našich najdôležitejších orgánov, vnímame nimi veľké množstvo informácií a okolitý svet. Oči majú nielen estetickú funkciu, vyjadrujú aj emócie a náladu človeka.

Na Slovensku sa pacientom čoskoro otvoria dvere do novej očnej kliniky – kliniky oka. O tom, ako chcú v klinike oka pomáhať pacientom, ktorým oči neslúžia optimálne, sme sa porozprávali s jej spoluzakladateľkou MUDr. Luciou Krnáčovou.

S akými očnými problémami viete pacientom v klinike oka pomôcť?

Klinika oka sa bude zameriavať na komplexnú starostlivosť o zdravie očí. Poskytovať bude rôzne služby od preventívnej starostlivosti až po liečbu dioptrií či závažnejších ochorení očí. Primárne sa bude zameriavať na ambulantnú starostlivosť, refrakčnú a laserovú očnú chirurgiu.

V rámci preventívnej starostlivosti bude klinika poskytovať očné vyšetrenia, ktoré sú dôležité pre zachovanie zdravia očí. Tieto vyšetrenia môžu pomôcť identifikovať a odstrániť problémy s videním alebo iné očné chyby ešte predtým, než sa rozvinú do závažnejších ochorení a ovplyvnia dočasne alebo na trvalo videnie.

Klinika oka bude tiež ponúkať široké spektrum liečebných možností vrátane chirurgických zákrokov. Budeme pomáhať pacientom, ktorí trpia krátkozrakosťou, ďalekozrakosťou, astigmatizmom, ale aj tým, ktorí už musia nosiť okuliare na čítanie. Očné chirurgické zákroky sú dôležitou súčasťou starostlivosti o zrak, pretože pomáhajú zlepšiť kvalitu života a videnia aj pri mnohých závažnejších ochoreniach očí, ako je napríklad katarakta (sivý zákal) alebo glaukóm (zelený zákal).

Otvoriť galériu

Kde všade vás môžu pacienti nájsť?

Otvorením siete našich očných kliník, ktoré budeme prevádzkovať v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave, sa zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti v oblasti oftalmológie na východnom, strednom, ale aj západnom Slovensku. Na našich pacientov čakajú moderne zariadené priestory, pretože im chceme ponúkať nielen odbornú kvalitu, ale aj maximálny komfort a pohodlie. Všetky prevádzky kliniky oka budú vybavené najmodernejšou technológiou, ktorá umožní presné a efektívne diagnostikovanie a bezpečnú liečbu očných ochorení.

Niektorí ľudia sa laserových operácií boja. Majú na to dôvod?

Oftalmológia patrí spomedzi všetkých medicínskych odborov medzi tie najviac rozvíjajúce sa. Je to najmä vďaka technologickému vývoju, ktorý za ostatné roky napredoval míľovými krokmi. Moderné technológie robia laserové zákroky presnými a tiež bezpečnými a šetriacimi zrak pacienta.

Uvedomujeme si, že pre mnohých pacientov rozhodnutie podstúpiť operáciu si vyžaduje veľa odvahy, preto si zakladáme na ľudskom prístupe. Keďže každý človek je jedinečný, v klinike oka volíme individuálny prístup a zákrok šitý na mieru pre každého pacienta. Naši lekári ho prevedú krok za krokom celým procesom prípravy na operáciu, aj samotnou operáciou, aby zákrok podstúpil bez obáv.

Býva najčastejšou obavou z operácie očí bolesť?

Áno, najčastejšie dostávame otázky, či bude operácia bolieť. Ale aj, či môžu nebodaj oslepnúť. Asi najrozšírenejšou fámou o laserových operáciách je, že pacient cíti bolesť už počas zákroku, ale najmä po ňom. Pred operáciou pacient dostane kvapky na znecitlivenie oka, ktoré zabezpečia, že počas zákroku necíti bolesť. Bolesť ho nečaká ani po odoznení anestézie. Teda, ak nepodstúpil operáciu staršou laserovou metódou, ktoré sú stále dostupné a cenovo najlacnejšie.

V našej klinike používame najnovšie technológie, napríklad tretej generácie laserových operácií metódou Relex Smile, ktorá zaručuje bezbolestný pooperačný priebeh. Pri tomto type operačnej metódy sa totiž používa iba femtosekundový laser, ktorý zákrok vykoná tak, že počas neho nedochádza k páleniu tkaniva rohovky. Pocit bolesti je však veľmi subjektívna záležitosť. Je možné, že niekto môže po operácii pociťovať v oku mierny diskomfort v podobe rezania, škriabania a podobne. Netrvá však dlho.

Otvoriť galériu
MUDr. Lucia Krnáčová
Zdroj: klinika oka

A pokiaľ ide o strach z oslepnutia?

Napríklad na zelený zákal ročne oslepne približne 2 milióny ľudí na svete, a to bez ohľadu na to, či podstúpili, alebo nepodstúpili operáciu očí. Človek môže oslepnúť, aj keď nepodstúpil žiadnu operáciu očí. Dôvody sú rôzne – od podceňovania preventívnych prehliadok cez nedostupnosť zdravotnej starostlivosti až po ignorovanie varovných signálov vo videní, či strach ísť k očnému lekárovi. Vo svete sa doteraz vykonali desiatky miliónov laserových operácií očí a pokiaľ mám správne informácie, ani v jednom prípade nedošlo k oslepnutiu z dôvodu samotného výkonu.

Samozrejme, v určitom percente sa môže vyskytnúť zdĺhavejšie hojenie alebo regenerácia oka, ktoré však súvisia s jedinečnosťou a individualitou každého živého organizmu. Súčasné laserové operácie sa vykonávajú na povrchu oka a špičkové lasery dokážu prerušiť operáciu aj pri tom najmenšom pohybe oka. Niekedy sa vyskytnú takzvané haló efekty, ale tie sú istý čas od absolvovania operácie normálne. Operáciou sa totiž mení optický systém oka, mení sa fyzikálna stránka videnia. Rohovka po operácii potrebuje nejaký čas na to, aby sa ,,preskladala“ a mozog si musí na novú situáciu zvyknúť.

Je však potrebné si úprimne povedať, že akýkoľvek operačný zákrok prináša so sebou potenciálne riziko výskytu komplikácií, či už ide o operáciu očí, slepého čreva, žlčníka a podobne. Každý chirurg by mal preto poznať potenciálne komplikácie a v prípade výskytu vedieť optimálne reagovať. Ide však o zriedkavý a nie častý jav. V súčasnosti sú požiadavky pacientov veľmi vysoké a zrakovú ostrosť po zákroku, ktorá je horšia ako 100 %, je pre nich neakceptovateľná. Avšak aj pri stopercentne správnom postupe lekára sa môže občas stať, že sa u pacienta nedosiahne želaný výsledok, pretože ľudský organizmus je jedinečný a každý reaguje na zákrok či následnú liečbu inak. Limitáciou môžu byť rôzne faktory, ako je napríklad spôsob hojenia, spolupráca pacienta, dodržiavanie pooperačných pokynov, dovtedy nepoznané zápalové procesy v tele, znížená imunita, environmentálne faktory a podobne.

Medicína, žiaľ, nie je exaktná veda, čo znamená, že nie je možné vždy a u každého pacienta dosiahnuť 100 %-ný výsledok, napriek tomu, že sa jedná o bezpečné zákroky s dobrou vyhliadkou. Podstatné je preto vybrať si kvalitnú kliniku so skúsenými odborníkmi, ktorí urobia dôkladné komplexné vyšetrenie a navrhnú operačnú metódu ušitú presne na mieru pacienta. A tiež takú, ktorá pracuje len s najnovšími a overenými lasermi a svoje technológie pravidelne obnovuje.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete
Redaktorka Gabika vysokotlakovým čističom spláchla hrubú špinu v bazéne aj v stajni.
FotoVáš Tip
Gabika z Nového Času pomáhala v bratislavskej zoo: Pravda o hrošíkoch! Takáto nehoda sa môže stať návštevníkom
Fotografia zo zásahu.
Záchranná akcia na vrchole Tatier: Český tínedžer nebezpečne spadol z Rysov, na pomoc mu priletel vrtuľník
ilustračné foto
Ruská fregata zakotvila v Alžírsku: Vyzbrojená je vraždiacimi zbraňami
Z normálnej 12-ročnej dievčiny sa stala osoba, ktorá je závislá na pomoci ostatných.
Foto
Zarážajúci príbeh mladej Jessicy: Trpela záchvatmi, v nemocnici ju VYSMIALI! To, čo prišlo potom, nik nečakal
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko priznáva KRUTÚ pravdu: Situácia je katastrofálna! Ak nezakročia, hrozí...
Pláž (ilustračná fotografia).
Náhla SMRŤ na obľúbenej pláži: Žena († 45) sa už z dovolenky nevrátila
(ilustračné foto).
Ničivé plamene v Malom Šariši: Oheň napáchal poriadnu paseku! Zranil sa niekto pri požiari slamy?