Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2023 00:00 | PR články
PR článok

PPA vychádza v ústrety žiadateľom o priame podpory

V rámci programového obdobia SPP 2023 – 2027 je povinnosťou žiadateľa o priame podpory predkladať spolu so žiadosťou elektronickú evidenciu prenajatých a vlastných pozemkov – Súpis.

Pôdohospodárska platobná agentúra vypočula argumenty žiadateľov a vychádza im v ústrety už v prípade žiadostí o priame podpory 2023 a bude kontrolovať iba formálnu stránku predkladania Súpisu. To znamená, že skontroluje, či súčasťou žiadosti je táto príloha a jej obsah, resp. vecnú kontrolu bude overovať iba v prípade tých žiadateľov, ktorých nahlásené plochy duplicitne deklarovali aj iní žiadatelia. Takže bude preverovať iba tie časti nahlásených plôch, kde z predloženej evidencie bude vyplývať, že právny titul majú obaja žiadatelia. Zákonná povinnosť v zmysle zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov predkladať k žiadosti prílohu – Súpis prenajatých a vlastných pozemkov však zostáva.

Zákonná povinnosť zostáva

Ide o významnú zmenu v predkladaní nájomných a užívacích vzťahov žiadateľov o priame podpory. Predovšetkým o zmenu v spôsobe výkonu kontroly zo strany Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Túto požiadavku zo strany žiadateľov považuje PPA za opodstatnenú najmä preto, že aj v súčasnosti existuje množstvo nevysporiadaných pozemkov a stav evidencie vlastníctva pozemkov je neuspokojivý a nestabilizovaný.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Už tento rok to pôjde rýchlejšie a jednoduchšie

Prvýkrát bude Pôdohospodárska platobná agentúra uplatňovať túto zmenu už pri žiadostiach o priame platby 2023.  Nakoľko bude potrebné, aby žiadatelia predkladali dotknutú evidenciu v jednotnom formáte, v prípade žiadostí o priame platby 2023, budú mať žiadatelia možnosť predkladať túto evidenciu až do 31. júla 2023. Pôdohospodárska platobná agentúra pri všetkých žiadostiach o priame podpory iba administratívne skontroluje, či táto evidencia bola priložená k žiadosti do uvedeného termínu. Agentúra týmto rozhodnutím zjednodušuje podávanie žiadostí o priame podpory a zároveň bude mať uplatnenie tejto zmeny pozitívny vplyv aj na rýchlosť pri vydávaní rozhodnutí.

Základom úspechu žiadateľov sú správne informácie

Pôdohospodárska platobná agentúra chce pomôcť žiadateľom o  priame podpory na rok 2023 zvládnuť všetky novinky, ktoré prináša nové programové obdobie 2023 – 2027. Je dôležité, aby prijímatelia priamych podpôr boli včas a dobre informovaní, preto na 14 regionálnych pracoviskách majú žiadatelia k dispozícii počas konzultačných hodín odborníkov, ktorí im poskytnú poradenstvo, ako postupovať pri podávaní žiadostí.  Na každom regionálnom pracovisku sú vyčlenené a zverejnené dve telefónne čísla – jedno pre zamestnancov zo sekcie priamych podpôr a druhé pre zamestnancov sekcie kontroly na mieste. Rovnako je k dispozícii aj mailová adresa na každé regionálne pracovisko agentúry, ktorá bola zriadená iba pre potreby poskytovania informácie pre žiadateľov.

Prijímatelia môžu komunikovať prostredníctvom svojich stavovských organizácií, s ktorými je Pôdohospodárska platobná agentúra v intenzívnom kontakte. Agentúra chce byť dôveryhodným partnerom pre subjekty podnikajúce v rezorte pôdohospodárstva a preto zlepšuje komunikáciu s nimi a stáva sa pre nich otvorenejšou bankovou inštitúciou.

Kontakty na jednotlivé regionálne pracoviská ako aj telefonické čísla a mailové adresy sú k dispozícii na www.apa.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: PPA
Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratia sú rozhádaní a Harry (vľavo) navštevuje domovinu len vtedy, keď musí.
Foto
Kráľ Karol III. spravil to, na čo jeho synovia čakali: Harry pukne od závisti!
Ilustračné foto
S odbitím polnoci rátajte s VÝSTRAHOU: Meteorológovia upozorňujú hneď niekoľko krajov a okresov!
Švédsky premiér Ulf Kristersson.
Toto Putin určite dosiahnuť nechcel: Švédsky premiér to povedal na plné ústa
Módna návrhárka za svojím najlepším priateľom smúti.
FotoVáš Tip
Módna návrhárka Rebecca Justh predvádza na pláži v bikinách postavu bohyne: Neuveríte, že už má 67 rokov!
Na hrobe politika Wolfganga Schäubleho niekto vykopal jamu.
Desivý nález pri hrobe exministra Schäubleho: Ľudia sú zhrození, rieši to polícia
Pri nehode vlaku a auta prišli o život dvaja ľudia
Aktualizované
Vážna nehoda: Vo Veľkom Mederi sa zrazil kamión s vlakom, hlásia ranených!
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó.
Maďarský minister Szijjártó: Európa má v tejto oblasti vážny problém!
Banskobystrickí policajti odhalili počas dopravno-preventívnej kontroly kamiónov z nedele (12. 5.) na pondelok 20 správnych deliktov.
Kamionisti pod drobnohľadom: Muži zákona si posvietili na priestupky! Toto vodiči zanedbali najčastejšie
Mount Everest
Foto
Obrovský úspech pre našu krajinu: Prvá SLOVENKA vystúpila na najvyšší vrch!
Siljanovská-Davkovová je nacionalistka a vo svojom prvom príhovore pri nástupe do úradu hlavy štátu nepoužila celý názov "Severné Macedónsko".
Nová prezidentka Severného Macedónska to prepískla: Veľká kritika z Grécka!
In the Hospital Sick Male Patient Sleeps on the Bed. Heart Rate Monitor Equipment is on His Finger.
Veľké varovanie: Pacienti s TÝMITO chronickými ochoreniami budú pribúdať! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
Mama podľa horoskopu: Ktoré znamenie vychová drzých faganov a kto nadaných géniov?!