Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.04.2023 08:51 | Správy | Zahraničné správy

Trump sa bez boja nevzdá: Putá nedostane, tvrdia právnici! Stačilo pár hodín a získal milióny

Právnický tím Donalda Trumpa prešiel v piatok do ofenzívy po tom, ako voči americkému exprezidentovi vzniesli obžalobu. Trump sa podľa svojich zástupcov nebude snažiť o dohodu a je pripravený bojovať v prípade každého z obvinení. Píše o tom agentúra AFP, informuje TASR.

Trump (76), ktorý dúfa v opätovné zvolenie v roku 2024, v reakcii na rozhodnutie veľkej poroty v New Yorku slovne útočil na prokurátorov i sudcu, ktorý by podľa očakávaní mal viesť pojednávanie.

Trumpa v utorok 4. apríla popoludní zadržia, odoberú mu odtlačky prstov a odfotia v budove súdu v Manhattane pred tým, ako predstúpi pred sudcu ako vôbec prvý exprezident USA čeliaci obvineniam z trestného činu. Nebude však v putách, bude ho chrániť Tajná služba USA a takmer s určitosťou ho ešte v ten deň prepustia, uviedla agentúra AP.

"Prezidentovi nenasadia putá," povedal jeden z jeho právnikov Joe Tacopina. Prokuratúra podľa neho nedovolí, aby sa z celej veci stal "cirkus". Trump na súde uvedie, že je nevinný, pričom žiadnu dohodu o priznaní viny by neprijal, pretože sa nedopustil trestného činu, dodal Tacopino s tým, že exprezidenta žaloba najskôr "šokovala", no teraz je pripravený bojovať.

Veľká porota obvinila Trumpa v súvislosti s úplatkom, ktorý dostala pornoherečka Stormy Danielsová, aby pred voľbami v roku 2016 mlčala o údajnom pomere s ním, ktorý exprezident popiera.

Podrobnosti obžaloby zatiaľ nezverejnili a nie je jasné, či sa tak stane v utorok. Televízia CNN uviedla, že žaloba obsahuje vyše 30 bodov súvisiacich s obchodnými podvodmi. Podľa zdrojov AP je medzi nimi aj najmenej jedno obvinenie zo zločinu.

Prípadný proces by sa podľa právnych expertov začal najskôr o viac ako rok, čo znamená, že by sa mohol konať počas kampane pred prezidentskými voľbami alebo po nej.

Trump akékoľvek previnenie odmieta a príslušného prokurátora obvinil z "honu na bosorky" s cieľom zmariť jeho snahu znova sa dostať do Bieleho domu. O svojom zadržaní a obžalovaní hovoril už vopred s varovaním pred "možnou smrťou a deštrukciou" v krajine. Vyzval tiež na protesty a oznámil, že za 24 hodín od oznámenia o žalobe vyzbieral štyri milióny dolárov na predvolebnú kampaň.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách