Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
31.03.2023 09:00 | Správy | Domáce správy
Video

Boris Kollár EXKLUZÍVNE pre Nový Čas: S kým chce vládnuť? Stanovil si tri podmienky

Otvorene prehovoril o tom, ako si predstavuje politickú budúcnosť. Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár (57) v rozhovore pre Nový Čas vysvetľuje, že si stanovili tri podmienky na to, s kým môžu sedieť vo vláde. Prekvapivo hovorí, že Robert Fico (58) ich dnes nespĺňa, tak si to predstaviť nevie.

Z vášho klubu odišla poslankyňa Romana Tabák s odôvodnením, že stojíte za vojenskou podporou Ukrajiny. Bude vám chýbať?

Nehovorím, že podpora Ukrajiny je prvoradá, ale je to veľká priorita pre Slovensko. Keď máte rád Slovensko, keď chcete pomáhať Slovensku alebo našim ľuďom, keď vám je blízke Slovensko, tak sa musíte starať o to, aby sa tu Slovensko zachovalo. Nielen teraz, ale aj o 10, 20, 30, 50 alebo 100 rokov.

Treba si uvedomiť, čo hovorí ruská propaganda. Ruská propaganda hovorí, že taký národ, ako je Ukrajina, ktorá je tu len 30 rokov, nemá právo na existenciu a môžeme si z nej odkrojiť, koľko chceme. Ale to je ako keby hovorili o nás, veď my sme tu tiež len 30 rokov. Aké my máme historické ukotvenie? Veď my sme boli v Uhorsku, my sme nikdy neboli samostatné Slovenské kráľovstvo.

Keď niekto hovorí o Ukrajine, že nemá právo na existenciu, lebo je to len 30 rokov, to ako keby hovorili o nás. A ak toto budeme akceptovať, tak sme skončili. Preto sme my neuznali Kosovo, a je pre nás Kosovo stále srbské, preto sme neuznali Krym, a preto neuznávame nároky alebo odtrhnutie akýchkoľvek územných celkov z územia Ukrajiny. Treba byť normálny a treba sa pozerať na to, čo sa deje okolo nás. Viete, keď budeme akceptovať násilie, tak sa nedivme, že jedného dňa prepadnú na ulici aj nás.

A čo sa týka Romany Tabák?

Je to rozhodnutie pani poslankyne Tabák, ja ho rešpektujem. Myslím si, že mala výhrady voči odovzdaniu MiG-ov, ale chcel by som pozornosť pani poslankyne Tabák upriamiť na to, že tie neodovzdávali poslanci, ale vláda. A ona nemôže vedieť, či to bolo legitímne alebo nie, lebo tie zmluvy nevidela. To len na dôvažok.

Je to jej cesta, ja to rešpektujem, ja jej chcem aj touto cestou povedať, že jej ďakujem za hlasovania, ktoré urobila v prospech tejto koalície alebo v prospech našich zákonov v rámci obdobia, keď bola v našom klube. Ona nebola nikdy členkou strany, je slobodná, mohla sa rozhodnúť akokoľvek, a mám pocit, že jej kroky idú teraz do SNS, takže si myslím, že s tými jej názormi a myšlienkami bude veľmi blízko pánovi predsedovi Dankovi.

Vy ste stotožnený s tým, ako prebehlo odovzdanie Migov cez vládne uznesenie?

Ja som stotožnený s jednou jedinou vecou. Že pomoc Ukrajine je dôležitá, lebo tým pomáhame aj sami sebe. Ako to urobila vláda? Ja nie som právnik, ja to neviem posúdiť. A nie som ani minister, ja som za to nehlasoval. To, že sme to urobili, je správna vec. Treba stáť vždy na správnej strane. Ale tie zmluvy ani podklady som nevidel.

Pokiaľ existuje taký podklad, že ministerstvo zahraničia dalo stanovisko k tej zmluve, tým pádom hovorím – áno, táto vláda mala túto kompetenciu na základe poverenia prezidenta, a to nielen súčasnej prezidentky pani Čaputovej, ale túto právomoc delegoval na vládu pán Kiska, a takisto aj pán prezident Gašparovič. Táto vec nebola pani prezidentkou stiahnutá, pani prezidentka o nej vedela a nemala námietku. Tým pádom je to z môjho pohľadu legitímne.

Keď sa opriem o prieskumy, tak Sme rodina nemá priamo vyhranených voličov čo sa týka podpory Ukrajiny. Snažíte sa to teda vysvetľovať aj tým voličom, ktorí nesúhlasia s vojenskou podporou Ukrajiny?

Buď budeme robiť všetko podľa toho, aká je verejná mienka, ale tým pádom môžete robiť veľakrát kroky, ktoré vám nejdú zo srdca. Alebo budete stáť na správnej strane. Veď si zoberte, čo robia títo propagandisti Moskvy. Oni jasne hovoria, že tento národ nemá minulosť, treba to s ním vyriešiť, treba mu pobrať územia, treba sa zastaviť až v Kyjeve.

Títo propagandisti, vrátane podpredsedu Rady bezpečnosti Ruskej federácie Medvedeva, hovoria o povojnovom usporiadaní Európy. Ukrajina má byť rozdelená, roztrhnutá, Poľsko som na tej mape videl posunuté, Maďarsko posunuté smerom na Ukrajinu. Ale viete čo je zaujímavé? Že som na tej mape nevidel Slovensko. Slovensko zmizlo, zrazu bolo rozdelené niekde medzi Poľskom a Maďarskom.

To sú vážne veci, a keď si toto neuvedomujete, tak máte zamiesené na poriadny prúser. To treba vnímať veľmi citlivo, a treba sa k tomu postaviť. A ešte raz, ak si myslíte, že nejakého agresora vyženiete humanitárnou pomocou, acylpyrínom, náplasťami, leukoplastmi a obväzmi, tak ste na veľkom omyle a ste veľmi naivný rojko.

Buď to hovoríte preto, lebo nechcete a stojíte na druhej strane a tvárite sa že „my chceme mier – vzdajte sa, kapitulujte, odovzdajte krajinu“, alebo chcete tým ľuďom naozaj pomôcť, a vtedy im musíte dodať okrem tej humanitárnej pomoci, okrem toho, že sme otvorili hranice pre ich utečencov, aj zbraňové systémy.
 

V posledných dňoch sa riešilo, že za MiG-y dostaneme z USA bojové vrtuľníky Viper, ktoré nám dajú s nejakou obrovskou, myslím, že dvojtretinovou zľavou. Robert Fico hovorí, že tieto vrtuľníky nepotrebujeme a že túto zmluvu bude prehodnocovať, ak sa dostane k moci.

Viete čo? Ja som mohol kľudne povedať, že nepotrebujeme štrnásť F-16-tok. Mohol som povedať, že by nám stačilo sedem. A mohol som povedať, že nemuseli byť F-16-tky, a mohli to byť kľudne Saaby alebo Mirage alebo čokoľvek. Vždy sa dá niečo povedať. Ale ja si myslím, že je veľmi správne, že tieto Vipery zoberieme. Lebo som veľmi rád, že dostaneme moderné americké F-16-tky, že Robert Fico nakúpil od Američanov za miliardy eur F-16-tky, že nakúpil za stovky miliónov americké Black Hawky, a že teraz môžeme zobrať tieto útočné Vipery, lebo tým pádom máme vzdušné sily kompletne vyriešené.

Ešte by som možno rozmýšľal nad zakúpením dostatočného počtu dronov, možno aj kamikadze dronov, možno Bayraktarov, možno nejakých iných, a tým pádom máme úplne vyriešené vzdušné sily SR. A potom by som išiel do ďalších investícií – tanky, obrnence a tak ďalej. My máme ešte čo doháňať, a vidíte, že je veľmi dôležité mať dobre vyzbrojenú armádu.
 

Tento týždeň sa formálne končí koaličná zmluva, ak sa dá povedať, že tá koaličná zmluva doteraz ešte nejakým spôsobom platila, keďže vidíme, čo sa v parlamente dialo. Kde máte teraz nastavené hranice, ktoré zákony budete v parlamente podporovať a ktoré nie, keďže poslanci si už budú môcť robiť v podstate, čo chcú?

Nikomu sme nebránili v predkladaní návrhov zákonov, vždy si to mohli dovoliť predložiť, ale nemuseli pre ne získať podporu na koaličnej rade. Čiže mohli urobiť kamikadze, že to tam strčia a vedeli, že budeme mať len 17 hlasov. To by nemalo význam, takže sme to nerobili. Ale nie preto, že by sme si to nemohli dovoliť. V rámci týchto posledných dvoch zasadnutí parlamentu do letných prázdnin budeme podporovať hlavne také zákony, ktoré môžu pomôcť ľuďom, ktoré riešia sociálnu oblasť, alebo tie míľniky, a potom musíme dávať pozor, aby niekto neprišiel s niečím populistickým, čo rozvráti verejné financie. Takže na toto si dávame pozor.
 

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!