Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.03.2023 23:58 | Nové Časy | Veľká noc

Záhadný ostrov v Tichomorí je všetko, len nie Veľkonočný. Prečo sa tak volá?

Ďaleko v Tichom oceáne, 3 700 kilometrov od čilského pobrežia, leží mystický Veľkonočný ostrov. Táto vzdialenosť z neho robí najodľahlejší obývaný ostrov vôbec, avšak toto prvenstvo zďaleka nie je to, čo sem láka davy turistov.

Domorodí obyvatelia tu pred vyše 700 rokmi postavili megasochy.  Volajú sa moai a dodnes sa s istotou nevie, ako to dokázali.

Mega sochy

V predstavách mnohých by sa Veľkonočný ostrov, podľa názvu, spájal s kraslicami a zajacmi. Ani jedno z toho na ňom však nenájdete. Za iných okolností by tento ostrov nad zvyškom iných v Polynézii nijak nevytŕčal, avšak gigantické sochy, ktoré tam sú, urobili z neho vyhľadávanú turistickú destináciu. Veľkonočný ostrov má rozlohu 164 km², čo je menej, ako polovica Bratislavy. Na tak malej ploche sa vyníma 1043 monolitických sôch. Niektoré stoja na kamenných podstavcoch, iným trčí zo zeme iba hlava a sú zasypané na sopečných svahoch.

Obri

Sochy majú v priemere štyri metre a 14 ton. Najväčšia z nich dokonca 86 ton! Pochádzajú z lomu krátera sopky Rano Raraku. Práve tu sa podľa odborníkov nachádzala staroveká sochárska dielňa, z ktorej domorodci premiestňovali ozruty neraz až na vzdialenosť 18 km. To, ako to dokázali, zostane asi navždy zahalené rúškom tajomstva. Všetky sochy, ktoré majú znázorňovať zosnulých predkov a bohov sú otočené tvárami do vnútrozemia, vraj preto, aby chránili národ, ktorý tam kedysi žil. To sa však úplne nepodarilo.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Zápisky moreplavca

Najviac sa o živote vtedajších obyvateľov dozvedáme zo zápiskov Jacoba Roggeveena, holandského admirála a moreplavca, ktorý sa podľa oficiálnych údajov na ostrove vylodil ako prvý a bol to on, kto ho pomenoval Paasch-Eyland, teda Veľkonočný ostrov v holandčine. Práve v čase týchto sviatkov sa so svojou posádkou na ostrove vylodil. Písal sa rok 1722 a medzi moreplavcami a domácimi sa strhli šarvátky. Hlavne pre krádeže, ktorých sa domorodci na lodiach dopúšťali. Roggeveen sa o sochách zmieňuje iba letmo, pretože si myslel, že sú z hliny. Čo však opisuje, je, že na ostrove vtedy žilo približne 3 000 obyvateľov. Podľa odborníkov ich tam však kedysi bolo násobne viac. Avšak pre masívne odlesnenie ostrova, či už kvôli presunu sôch, alebo poľnohospodárstvu, začala úrodná ostrovná pôda erodovať a studne a potoky vyschli. Prišla veľká bieda a hladomor, čo spôsobilo, že populácia veľmi zredla. Svedkami toho, čo sa v skutočnosti na ostrove stalo, sú len mlčiace sochy. Dnes v týchto odľahlých končinách žije približne 8 000 obyvateľov

Chodili sochy samé?

Podľa domácich áno. Jedna teória hovorí, že domorodci sochu lanami rozhúpali a cielenými ťahmi raz doľava a raz doprava ju presúvali. Kolísavý pohyb naozaj pripomínal chôdzu. Iná zasa vraví, že ich presúvali za pomoci drevených klád – guľatiny, ktoré pod nimi rolovali. Nech je tak či onak, isté je, že sochám v pohybe nepomohla mágia, mimozemšťania ani nadprirodzené javy, ako tvrdia mnohí konšpirátori. Avšak ponúka sa otázka. Je možné, že domáci zničili všetky svoje lesy iba preto, aby dostali sochy tam, kam potrebovali? Nevieme. Avšak oveľa viac, ako pohyb sôch by nás mal zaujímať osud dávnej civilizácie a ekologická katastrofa, ktorá ich pravdepodobne postihla. Obrovské odlesňovanie sledujeme aj na Slovensku. Možno je to všetko len varovanie...

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!