Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.04.2023 00:00 | PR články
PR článok

Podvody na internete nemajú konca. Čo s tým?

Ubrániť sa metódam podvodníkov na internete vôbec nie je také ľahké, ako by sa mohlo zdať. Naletieť na ich triky môže skutočne ktokoľvek.

Možno si hovoríte, že vám sa to stať nemôže. Že už ste počuli toľko príbehov o okradnutých dôverčivých ľuďoch na internete, že vás už nič neprekvapí. A predsa. Metódy novodobých online podvodníkov sú totiž naozaj prepracované. Ubrániť sa im si žiada vysokú mieru odolnosti a hlavne nedôvery voči všetkému, čo sa tvári akokoľvek presvedčivo.

500 a viac odtieňov podvodov

Len nedávno preletela Slovenskom veľká vlna podvodov na inzertných portáloch a bazároch. Taktika je jasná - zabrnkať na emóciu radosti, že niečo predáme rýchlejšie, ako sme čakali a tiež na náš sklon k pohodliu. Všetko prebieha rýchlo, komfortne a bez dohadovania sa o cene a spôsobe vyplatenia. Jednoducho vám záujemca pošle link tváriaci sa ako oficiálny formulár určený na platby, vy vyplníte údaje a všetko ide ako po masle. Akurát, že rýchlo prebehne iba vybielenie vášho účtu. Takýchto a podobných situácií, ktoré na nás striehnu, môžu byť stovky v rôznych podobách. Raz ide o inzerciu, inokedy o aktualizáciu údajov, niekedy o akože zablokované účty alebo karty, ktoré je potrebné odblokovať či dokonca o vrátenie preplatku z verejného zdravotného poistenia na platobnú kartu.

Keď ide o peniaze, buďte v strehu

V online priestore naozaj platí stará pravda - dvakrát meraj a raz rež. V prípade, že ide o peniaze však možno treba merať aj viac ako len dvakrát. Základné pravidlo je pri tom pomerne jednoduché a spočíva v zamyslení sa, či ten, kto chce odo mňa niečo kúpiť alebo mi predať, naozaj potrebuje moje celé číslo karty, prihlasovacie údaje a kódy z čítačky alebo iného autorizačného nástroja. Na bežný platobný styk medzi ľuďmi alebo aj inštitúciami naozaj postačuje poznať len číslo účtu v tvare IBAN. V prípade e-shopov, kde chcete platiť kartou, je zase dôležité všímať si, či ide o oficiálnu platobnú bránu, ktorá nevykazuje podozrivé znaky ako napríklad preklep v názve jej prevádzkovateľa a podobne.

Naučte sa chrániť svoje peniaze #predigitalnubezpecnost (tatrabanka.sk)

3 + 3 pravidlá pre bezpečnosť vašich peňazí na internete

Nenechajte sa okabátiť a pri platbách kartou na internete dodržiavajte:

1. Údaje o karte a potvrdzovacie kódy platby (tzv. 3D Secure kód) zadávajte iba v prípade, že vy sami nakupujete. Samozrejme, pozor dajte aj na to, či nakupujete u overeného obchodníka. V prípade, že niekto niečo kupuje od vás alebo očakáva vaše peniaze, údaje o vašej karte naozaj nepotrebuje.
2. Pri potvrdzovaní platby nespravte iba rýchly klik, ale venujte chvíľu pozornosti údajom o platbe, ako je názov obchodníka a suma. Nenápadný posun v desatinnej čiarke môže znamenať, že namiesto 3,50 eur zaplatíte 350 eur.
3. Bezpečnostný kód určený na aktiváciu platieb kartou mobilom slúži naozaj iba na aktiváciu Peňaženky vo vašom vlastnom mobile, ktorý držíte v ruke. Určite nie je potrebný pre akúkoľvek inú platbu.

Ak radi nakupujete na internete, vyskúšajte platiť jednorazovou platobnou kartou určenou len na jeden konkrétny nákup. Túto funkciu ponúka vo svojej aplikácii Tatra banka ku kartám vydaným k účtu a aj ku kreditným kartám. Mobilná aplikácia Tatra banka.

A nezabudnite aj na 3 všeobecne platné pravidlá:

1. Ak sa prihlasujete do internet bankingu svojej banky, skontrolujte si, či je skutočne pravá. Či v URL adrese nie je napríklad bakna namiesto banka.
2. Vždy myslite na to, že žiadna banka a ani iná inštitúcia, dokonca ani polícia, od vás nikdy len tak cez SMS alebo telefonát nepýta prihlasovacie údaje a kódy.
3. Realizujte iba také registrácie, nákupy a platby, ktoré chcete uskutočniť na základe vlastnej iniciatívy. Dávajte si pozor na výnimočné neodolateľné akcie a ponuky pochybných e-shopov alebo výziev na sociálnych sieťach.

Naučte sa chrániť svoje peniaze #predigitalnubezpecnost (tatrabanka.sk)

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO