Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.03.2023 12:00 | Správy | Domáce správy

Školské bufety musia zmeniť sortiment: Čo bude zakázané a čo nesedí na vyhláške!

Začiatok zdravšieho stravovania?! Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) pod vedením Jána Mikasa zverejnil vyhlášku, ktorá hovorí o tom, čo sa bude môcť predávať v školských bufetoch. Z pultov by mali zmiznúť vyprážané jedlá, hotdogy, sladené nápoje, ale aj chlebíky vo vajíčku. Čo všetko bude zakázané, nad čím úradníci prižmúrili oko a čo na ich výber hovoria výživoví poradcovia?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Sortiment v školských bufetoch prejde zmenami. Odborníci dali hlavy dohromady a pristúpili k tomu, že nezdravé potraviny z pultu buď zmiznú, alebo sa upraví ich ponuka. „U detí chceme týmto krokom podporovať zdravú voľbu potravín a nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie. Podľa štatistických údajov za rok 2022 máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí,“ vysvetľuje kroky kompetentných hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

 

Viac ovocia, menej sladených nápojov

V školských bufetoch by malo byť viac čerstvého ovocia a zeleniny, nápojov a prírodných štiav bez konzervačných prípravkov či mäsových výrobkov s obsahom mäsa minimálne 80 %. Predávať sa tam už po novom nebudú presladené nápoje, nápoje s kofeínom, hamburgery či vyprážané jedlá. „Mnohí rodičia vynaložia množstvo energie na vštepovanie zdravých stravovacích návykov deťom. Ich úsilie by preto nemalo vyjsť nazmar,“ hovorí Račková.

 

Čo nesedí na vyhláške

Vyhláška vstúpila do platnosti už 15. marca 2023. Výživoví poradcovia tomuto kroku tlieskajú, hoci niektorým vyradeným potravinám by oni stopku nedali. „Chlieb vo vajci alebo praženica, tu nevidím výrazný problém. Predpokladám, že deti nejedia mastný chlieb vo vajci každý deň. A najmä, pokiaľ je pripravovaný poctivo, z kvalitných potravín a šetrnou kuchynskou úpravou, nepredstavuje problém,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Katarína Skybová.

Kompetentní tvrdia, že pokrmy z vajec sú často príčinou črevných ochorení, navyše zvyknú byť presolené. „Žĺtok vo vajíčku obsahuje takmer 80 % celodennej dávky cholesterolu. Deti konzumujú aj iné výrobky, ktoré obsahujú cholesterol a denná dávka by bola prekročená, čím vzniká riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení v dospelosti,“ uzavrela za ÚVZ Jana Hamade.
 


Môžem rovno zatvoriť

Ľubomíra (55), bufet v ZŠ Košická + Gymnázium Juraja Hronca Bratislava

Otvoriť galériu

- Pred 30 rokmi sa v tomto bufete čapovala aj kofola a nikomu to neprekážalo. Ak chce dieťa nezdravé jedlo, o 12.00 odíde zo školy a kúpi si ho kdekoľvek inde. Všetko, čo predávam, sa dá kúpiť aj v potravinách. Mám čerstvé pekárenské výrobky, ale aj bagety, mliečne výrobky, jabĺčka či ovocné šaláty. Mám aj biocukríky, ale tie si kupujú, samozrejme, len pani učiteľky. Vyprážané jedlo nepredávam, ale hotdogy áno. Tak keď chcú obmedzenia zaviesť v školských bufetoch, nech ich zavedú aj v potravinách! Takéto pravidlá ma zruinujú, môžem rovno zavrieť. Prišla by som totiž o väčšinu príjmov.
 

Nekúpia si to u nás, ale v obchode

bufetárka Majka (70), ZŠ Jelka

Otvoriť galériu
Majka tvrdí, že tento zákaz predaja nič nerieši.
Zdroj: Katarína Kurtanská, oand, šiš

„Boli by sme neradi, ak by nás zatvorili, my by sme prišli o prácu a pre majiteľov je toto likvidačné,“ myslí si o celej situácii Majka, ktorá predáva v školskom bufete. Toto nariadenie však veľmi citlivo vnímajú aj samotní majitelia. „Toto prišlo v podstate zo dňa na deň. Nikto nás na to neupozornil. Pre nás je to likvidačné a vôbec si neviem predstaviť ako ďalej. Deti si kupujú to, čo majú rady. Ak si to nekúpia u nás, tak si to pôjdu kúpiť do najbližšieho obchodu. Ak sa majú predávať bagety, kde je 80 % podiel mäsa alebo párky, to všetko bude dvojnásobne drahšie. To si neviem predstaviť,“ hnevá sa majiteľka niekoľkých školských bufetov Silvia Blažeková.


Pravidelne vyhadzujem jogurty

Katarína Takáčová, majiteľka bufetu ZŠ Galanta

Otvoriť galériu
Zdravé potraviny kupujú deti málo.
Zdroj: Katarína Kurtanská, oand, šiš

- Škola má asi 600 žiakov, do bufetu chodí približne polovica z nich. Som v šoku z toho, čo sa práve udialo. Ja chcem len podotknúť, že my nie sme primárna strava pre deti. My sme len doplnok. Ja sa úplne dištancujem od toho, že by deti mali byť obézne preto, že si kupujú v školskom bufete. To je absurdné. Veď deti vychovávajú hlavne rodičia. Ja mám v bufete aj ovocie či jogurty, ale pravidelne to musíme vyhadzovať, lebo si to nikto nekupuje.

 

Ponuka musí byť pestrá a lákavá

Katarína Skybová, Kompliment - Inštitút redukcie a prevencie nadváhy

Otvoriť galériu

- Dôležité je, aby ponuka zdravých jedál bola chutná, pestrá a pre deti lákavá. Teda zelenina, no aj ovocie by mohli byť pokrájané a pripravené v baleniach na priamu konzumáciu. Balené bagety a croissanty môžu nahradiť kvalitné chleby s nátierkou alebo obložené chleby, wrapy.

Napolitánky zas domáce koláče, ako sú bublanina, štrúdľa, ovocný koláč či jogurt s müsli a ovocím. Je veľmi dôležité, aby deti obmedzili pitie sladených nápojov. Práve zvýšená konzumácia týchto nápojov vedie často k zvyšovaniu telesnej hmotnosti detí a mladých dospelých. Dôležité je piť najmä vodu a nesladené čaje.


Aj hamburger sa dá urobiť zdravo

Klaudia Ilčíková, výživová poradkyňa, Nutrivit

Otvoriť galériu

- Veľmi ma potešilo, že kompetentní k tomuto kroku pristúpili. Chápem však aj bufetárov, že sú sklamaní z toho, že budú musieť obmedziť sortiment, ktorý sa im dobre predával, ale mohli by to chápať ako príležitosť, ako vymyslieť niečo nové a zdravšie.

Aj keď striktne zakazovať hamburger je sporné, pretože aj ten vieme pripraviť zdravo, to isté platí aj o praženici či chlebe vo vajci. Je dobré, že sa budú používať len údeniny, ktoré obsahujú viac ako 80-percentný podiel mäsa, pretože tie obsahujú oveľa menej saturovaných tukov. Kľúčováv tomto smere je podpora vzdelávania rodičov a stravovacích návykov v rodine.

 

Ako sa upravuje výber v školských bufetoch

Sortiment má obsahovať najmä

  • čerstvé ovocie a zeleninu
  • ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom cukru do 5 g/100 ml
  • celozrnné a cereálne výrobky
  • mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov vrátane bezlaktózových alternatív
  • nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov

Sortiment nesmie obsahovať

  • nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml
  • nealkoholické nápoje s kofeínom
  • nealkoholické nápoje s taurínom
  • nealkoholické nápoje s chinínom
  • alkoholické nápoje
  • tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu
  • výživové doplnky
  • potraviny rýchleho občerstvenia - langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery

Cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky

  • Môžu tvoriť maximálne 50 % sortimentu.

Čo je zakázané

  • Školské bufety sa nesmú prevádzkovať v zariadeniach pre deti do 6 rokov.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, oand, šiš

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv
Jurajov syn Jerguško má po predčasnom narodení poškodený mozog.
Vdovcovi Valachovi praskli nervy: Ničíte mi súkromný život, vyse*te si oko!
S Oľhovou sú dlhoročné priateľky.
Foto
Herečky Eva Pavlíková a Jana Oľhová o dlhoročnom priateľstve: Kamošky už z intráku?!