Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2023 00:56 | Správy | Zahraničné správy

V českom parlamente to vrelo: Babiš sľúbil terorizovanie! Vášne pritom rozpútala vládna novela

Parlament dnes v noci po asi 30 hodinách rokovania schválil program schôdze, ktorej jediným bodom je vládna novela o znížení júnovej valorizácie dôchodkov. Poslanci teraz diskutujú o tom, či sú podmienky na skrátené prerokovanie novely, ktorej schvaľovanie blokuje opozícia.

Do diskusie bolo podobne ako pri úvodnom potvrdzovaní stavu legislatívnej núdze, o ktoré požiadala vláda, prihlásených 65 poslancov. Rokovania sa pravdepodobne znovu budú odohrávať počas polnoci.

Schváleniu programu predchádzala zhruba sedemhodinová debata, v ktorej s obsiahlymi prejavmi vystúpili lídri oboch opozičných hnutí, Tomio Okamura (SPD) a Andrej Babiš (ANO). Bývalý premiér Babiš hovoril viac ako tri hodiny, šéf SPD na rozdiel od utorkového sedemhodinového vystúpenia iba dve a štvrť hodiny. Netajil sa tým, že je jeho cieľom zabrániť prijatiu vládneho návrhu. Rovnakú ambíciu mal aj Babiš, ktorý podobne ako Okamura kritizoval kroky súčasného koaličného kabinetu.

Babiš sa vo svojej reči vracal k plánovaným projektom svojho kabinetu. Vytkol súčasnej koalícii okrem iného odklad stavebného zákona alebo nedostatočnú potravinovú sebestačnosť krajiny. "Ja som tu presadil dva zákony - EET a záhradkársky zákon," uviedol okrem iného aj s poukazom na aktuálne ceny zeleniny. Opätovne vyzval premiéra Petra Fialu, aby vláda dôchodkovú novelu stiahla. "Tak to zastavte a skúste sa s nami normálne baviť," vyzval Babiš koalíciu. Vyjadril nádej, že sa podarí presvedčiť nastupujúceho prezidenta Petra Pavla, aby zákon o nižšej valorizácii dôchodkov vetoval. "Ja vás nebudem ďalej terorizovať," uviedol Babiš v závere vystúpenia.

Parlament o novele rokuje od utorkových 10:00, poslanci sa tak na schválenie programu dostali po zhruba 37 hodinách od začiatku schôdze. Dolná komora popoludní rozhodla o tom, že vládnu predlohu bude prerokúvať v stave legislatívnej núdze. Rozhodla o tom napriek tomu, že k tomu chcelo vystúpiť ešte 66 opozičných poslancov vrátane ich lídrov. Zástupcovia koalície argumentovali s tým, že zástupcovia opozície mali príležitosť vystúpiť počas dvoch desiatok hodín rokovania od utorkového začiatku schôdze. Opozícia sa chce aj kvôli tomu obrátiť na Ústavný súd, napadnúť sa chystá aj samotnú novelu.

Vládna novela počíta s tým, že priemerný mesačný dôchodok vzrastie od júna o 760 korún namiesto o predpokladaných 1770 korún, ako by to bolo podľa teraz platných zákonných pravidiel. Štát podľa dôvodovej správy ušetrí za tento rok 19,4 miliardy korún a na budúci rok 33 miliárd korún.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!