Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2023 23:58 | Nové Časy | Zdravie

Inkontinencia: Trápi mnohých ľudí, málokto sa k nej dokáže priznať

Ešte menej je pacientov, ktorí sa snažia problém aj riešiť, a pritom takáto možnosť vždy existuje. Zbavte sa zbytočného ostychu a obráťte sa na odborného lekára.

Inkontinencia moču nie je chorobou len vyššieho veku. Často postihuje napríklad tehotné ženy, športovkyne, mužov s ochorením prostaty, ba dokonca aj deti.

Definícia

Doslovný preklad slova inkontinencia znie – neschopnosť udržať. Aktuálna definícia tohto ochorenia hovorí o nedobrovoľnom úniku moču. Možno ho evidentne dokázať a v mnohých prípadoch spôsobuje sociálny, ale aj hygienický problém. Existuje viacero príčin, ktoré vyvolávajú tento nežiaduci stav a následné symptómy. Podľa toho sa inkontinencia rozdeľuje do niekoľko typov. Hovoríme o stresovej, urgentnej, zmiešanej, reflexnej, prípadne o inkontinencii z pretekania.

Stres

K nedobrovoľnému úniku moču dochádza napríklad pri kýchnutí, kašľaní, intenzívnom smiechu alebo pri zvýšenej fyzickej námahe s nárastom brušného tlaku. Stresová inkontinencia býva spôsobená hypermobilitou močovej trubice (vyskytuje sa u žien) a druhou príčinou je nedostatočná funkcia zvierača. Poškodenie zvierača vzniká napríklad následkom urologických, gynekologických alebo chirurgických operácií, ale môže ho vyvolať aj nádorové ochorenie či rádioterapia, ba dokonca aj nervové ochorenia. U mužov býva príčinou zhoršenej funkcie napr. radikálne odstránenie prostaty.

Urgentný problém

Často sa opakujúce a veľmi naliehavé nutkanie ísť na toaletu môže spôsobiť, že postihnutý „nedobehne včas“ a dôjde k nedobrovoľnému úniku moču. Urgentná inkontinencia je charakterizovaná ako hyperaktívny prejav močového mechúra, ktorého svaly vysielajú do mozgu nesprávny signál, že mechúr je plnší, ako je v skutočnosti. Čo je primárnou príčinou oslabenia močového mechúra, nie je niekedy jasné, sekundárne k nemu dochádza napríklad pri onkologickom ochorení. Ak sa spoja stresová i urgentná inkontinencia, vzniká tzv. zmiešaný typ.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Reflex a pretekanie

Nežiaduci únik moču spôsobujú aj nervové ochorenia, ktoré napr. vyvolávajú zvýšenú dráždivosť tzv. mikčného reflexu (nutkanie na močenie). Potom sa stáva, že močenie je nekontrolované. Pri poruchách zmrštiteľnosti svalu močového mechúra môže dôjsť k tzv. pretekaniu. Tieto poruchy sa vyskytujú buď primárne, ale aj ako následok napr. po operácii v panvovej oblasti, či pri chorobách prostaty alebo močovej rúry.

Rizikové faktory

Na vznik inkontinencie môže mať u mladších žien vplyv napr. spôsob pôrodu, veľkosť plodu, ale aj dĺžka pôrodu. Ďalším rizikovým faktorom je vek. Vplyv starnutia má význam najmä na vznik urgentnej inkontinencie. Rovnako môže výskyt tohto problému podporiť obezita alebo časté infekcie močových ciest. Najčastejší faktor inkontinencie u mužov býva vek (časté močenie, nedostatočné vyprázdňovanie, slabý prúd, ochorenie prostaty). Nekontrolovaný únik moču môže byť tiež dôsledkom problémov s mobilitou pri ochoreniach neurologického charakteru alebo pohybového systému.

Diagnostika

Z pohľadu stanovenia správnej diagnózy rozlišujeme nekomplikovanú inkontinenciu (stresová, urgentá, prípadne zmiešaná) a komplikovanú formu, ku ktorej sa pridružujú ďalšie ovplyvňujúce faktory (bolesť, prítomnosť krvi v moči, opakujúce sa infekcie, operácie v oblasti panvy atď.).

Ešte pred návštevou lekára si pripravte odpovede na základné otázky ako dlho problém pretrváva a ako sa prejavuje. Dôležité je vedieť popísať svoj denný režim – dĺžku a kvalitu spánku, stravovacie návyky, čo, koľko a v akom čase vypijete, ako často cvičíte, či fajčíte, aké lieky užívate, prípadne si pripravte zoznam absolvovaných operácií.

Celkové telesné vyšetrenie zahŕňa vyšetrenie močového mechúra, vagíny u žien a prostaty u mužov. Lekár vás požiada o vyplnenie dotazníka a vedenie tzv. mikčného denníka – koľko tekutín vypijete, koľkokrát za deň sa vymočíte a v akom množstve. Presná diagnostika je dôležitá na stanovenie správnej terapie.

Liečba

Podľa závažnosti ochorenia sa na odstránenie prípadne zmiernenie symptómov ochorenia požívajú viaceré postupy. Ťažšie prípady s patologickými nálezmi sa riešia operatívne podľa diagnózy. Základné postupy spočívajú v rehabilitáciách (tréning močového mechúra, kontrakcie panvového dna) a v medikamentóznej liečbe. Ak sa očakávané zlepšenie nedostaví po dvoch, troch mesiacoch, možno pristúpiť ku chirurgickým zákrokom aj pri nekomplikovanej stresovej či urgentnej inkontinencii.

Prevencia

Najlepšou cestou je zmeniť nezdravý životný štýl, v prípade obezity schudnúť a tiež prestať fajčiť. Pomôže pestrá strava bohatá na ovocie a zeleninu, dodržiavanie pitného režimu, pravidelný pohyb a dostatok spánku. Nielen ženám, ktoré sú na inkontinenciu náchylnejšie, ale aj mužom sa odporúča preventívne cvičiť cviky na posilnenie svalov panvového dna. Existuje niekoľko cvičebných metód, no hádam najznámejšie sú tzv. Kegelove cviky. Cvičiť treba s vyprázdneným mechúrom a dodržiavať pritom správne dýchanie. Pre výraznejší výsledok nemusíte cvičiť dlho, ale radšej častejšie, napríklad aj trikrát denne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


2024. Kaštieľ už čoskoro dostane nový vzhľad.
Foto
Obnova kaštieľa v Žiari nad Hronom: Rekonštrukcia pod palcom firmy, ktorá zveľadila aj pýchu Bratislavy
Djumin (vľavo) sa v minulosti chválil, že zachránil prezidenta pred šelmou.
Putin zmenil osud muža, ktorý ho zachránil pred medveďom: Potvrdí sa, čo sa šepká?!
Polícia obvinila dvoch mužov zo sobotňajšej lúpeže v bratislavskom Vlčom hrdle
Tibor a Karol sa vydávali za policajtov: Vtom sa strhla surová lúpež! Vlčie hrdlo zažilo nevídanú akciu
Boris odfotil halo v Levoči.
Váš Tip
Každý deň si pre nás niečo pekné pripraví: Boris sa pozrel náhodne na oblohu, aha, akú nádheru zbadal!
Čo si myslí o Darinom zákroku odborník?
Foto
Na Darinu plastiku reaguje český Ken: Speváčke radí JEDINÉ! Takto okomentoval jej zákrok
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Viktor Orbán stojí pred vážnym rozhodnutím: Volal mu sám Zelenskyj
Millennial generation mother and her baby girl outdoors on sunny spring day, sharing moments and love together.
ZHROZENÉ mamičky v Trnave: Chlap si mal sadnúť na lavičku a... Veď to je odporné!
Rada Európy v Štrasburgu
Rada Európy má obavy pri návrhoch zákonov o mimovládkach a RTVS
Český prezident Petr Pavel.
Petr Pavel o konci vojny: Musíme byť realisti, TOTO Rusko nespraví!
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Takáč spolu s Huliakom podáva trestné oznámenie: Rozhodli sa na základe kritickej situácie
Polícia hľadá svedkov nehody v Sliači, vodič pri cúvaní zranil 88-ročného muža.
Nehoda v kúpeľnom mestečku: Vodič zranil 88-ročného starčeka! Takto sa oňho postaral, potom sa vyparil
Ilustračné foto
Aktualizované
Potvrdené! Členské krajiny EÚ definitívne rozhodli o novom pakte o migrácii a azyle