Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2023 23:58 | Nové Časy | Zdravie

Inkontinencia: Trápi mnohých ľudí, málokto sa k nej dokáže priznať

Ešte menej je pacientov, ktorí sa snažia problém aj riešiť, a pritom takáto možnosť vždy existuje. Zbavte sa zbytočného ostychu a obráťte sa na odborného lekára.

Inkontinencia moču nie je chorobou len vyššieho veku. Často postihuje napríklad tehotné ženy, športovkyne, mužov s ochorením prostaty, ba dokonca aj deti.

Definícia

Doslovný preklad slova inkontinencia znie – neschopnosť udržať. Aktuálna definícia tohto ochorenia hovorí o nedobrovoľnom úniku moču. Možno ho evidentne dokázať a v mnohých prípadoch spôsobuje sociálny, ale aj hygienický problém. Existuje viacero príčin, ktoré vyvolávajú tento nežiaduci stav a následné symptómy. Podľa toho sa inkontinencia rozdeľuje do niekoľko typov. Hovoríme o stresovej, urgentnej, zmiešanej, reflexnej, prípadne o inkontinencii z pretekania.

Stres

K nedobrovoľnému úniku moču dochádza napríklad pri kýchnutí, kašľaní, intenzívnom smiechu alebo pri zvýšenej fyzickej námahe s nárastom brušného tlaku. Stresová inkontinencia býva spôsobená hypermobilitou močovej trubice (vyskytuje sa u žien) a druhou príčinou je nedostatočná funkcia zvierača. Poškodenie zvierača vzniká napríklad následkom urologických, gynekologických alebo chirurgických operácií, ale môže ho vyvolať aj nádorové ochorenie či rádioterapia, ba dokonca aj nervové ochorenia. U mužov býva príčinou zhoršenej funkcie napr. radikálne odstránenie prostaty.

Urgentný problém

Často sa opakujúce a veľmi naliehavé nutkanie ísť na toaletu môže spôsobiť, že postihnutý „nedobehne včas“ a dôjde k nedobrovoľnému úniku moču. Urgentná inkontinencia je charakterizovaná ako hyperaktívny prejav močového mechúra, ktorého svaly vysielajú do mozgu nesprávny signál, že mechúr je plnší, ako je v skutočnosti. Čo je primárnou príčinou oslabenia močového mechúra, nie je niekedy jasné, sekundárne k nemu dochádza napríklad pri onkologickom ochorení. Ak sa spoja stresová i urgentná inkontinencia, vzniká tzv. zmiešaný typ.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Reflex a pretekanie

Nežiaduci únik moču spôsobujú aj nervové ochorenia, ktoré napr. vyvolávajú zvýšenú dráždivosť tzv. mikčného reflexu (nutkanie na močenie). Potom sa stáva, že močenie je nekontrolované. Pri poruchách zmrštiteľnosti svalu močového mechúra môže dôjsť k tzv. pretekaniu. Tieto poruchy sa vyskytujú buď primárne, ale aj ako následok napr. po operácii v panvovej oblasti, či pri chorobách prostaty alebo močovej rúry.

Rizikové faktory

Na vznik inkontinencie môže mať u mladších žien vplyv napr. spôsob pôrodu, veľkosť plodu, ale aj dĺžka pôrodu. Ďalším rizikovým faktorom je vek. Vplyv starnutia má význam najmä na vznik urgentnej inkontinencie. Rovnako môže výskyt tohto problému podporiť obezita alebo časté infekcie močových ciest. Najčastejší faktor inkontinencie u mužov býva vek (časté močenie, nedostatočné vyprázdňovanie, slabý prúd, ochorenie prostaty). Nekontrolovaný únik moču môže byť tiež dôsledkom problémov s mobilitou pri ochoreniach neurologického charakteru alebo pohybového systému.

Diagnostika

Z pohľadu stanovenia správnej diagnózy rozlišujeme nekomplikovanú inkontinenciu (stresová, urgentá, prípadne zmiešaná) a komplikovanú formu, ku ktorej sa pridružujú ďalšie ovplyvňujúce faktory (bolesť, prítomnosť krvi v moči, opakujúce sa infekcie, operácie v oblasti panvy atď.).

Ešte pred návštevou lekára si pripravte odpovede na základné otázky ako dlho problém pretrváva a ako sa prejavuje. Dôležité je vedieť popísať svoj denný režim – dĺžku a kvalitu spánku, stravovacie návyky, čo, koľko a v akom čase vypijete, ako často cvičíte, či fajčíte, aké lieky užívate, prípadne si pripravte zoznam absolvovaných operácií.

Celkové telesné vyšetrenie zahŕňa vyšetrenie močového mechúra, vagíny u žien a prostaty u mužov. Lekár vás požiada o vyplnenie dotazníka a vedenie tzv. mikčného denníka – koľko tekutín vypijete, koľkokrát za deň sa vymočíte a v akom množstve. Presná diagnostika je dôležitá na stanovenie správnej terapie.

Liečba

Podľa závažnosti ochorenia sa na odstránenie prípadne zmiernenie symptómov ochorenia požívajú viaceré postupy. Ťažšie prípady s patologickými nálezmi sa riešia operatívne podľa diagnózy. Základné postupy spočívajú v rehabilitáciách (tréning močového mechúra, kontrakcie panvového dna) a v medikamentóznej liečbe. Ak sa očakávané zlepšenie nedostaví po dvoch, troch mesiacoch, možno pristúpiť ku chirurgickým zákrokom aj pri nekomplikovanej stresovej či urgentnej inkontinencii.

Prevencia

Najlepšou cestou je zmeniť nezdravý životný štýl, v prípade obezity schudnúť a tiež prestať fajčiť. Pomôže pestrá strava bohatá na ovocie a zeleninu, dodržiavanie pitného režimu, pravidelný pohyb a dostatok spánku. Nielen ženám, ktoré sú na inkontinenciu náchylnejšie, ale aj mužom sa odporúča preventívne cvičiť cviky na posilnenie svalov panvového dna. Existuje niekoľko cvičebných metód, no hádam najznámejšie sú tzv. Kegelove cviky. Cvičiť treba s vyprázdneným mechúrom a dodržiavať pritom správne dýchanie. Pre výraznejší výsledok nemusíte cvičiť dlho, ale radšej častejšie, napríklad aj trikrát denne.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenská výprava na otváracom ceremoniáli OH 2024.
Foto
Historický otvárací ceremoniál v Paríži: Nechýbal ani prezident Pellegrini so známy mužom
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V Belgicku obvinili troch cudzincov: Desivé, čo mali plánovať! Mohlo to skončiť veľmi zle
Bývalý americký prezident Donald Trump (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo).
Trump sa stretol s Netanjahuom: Máme veľmi dobrý vzťah, skonštatoval
Rusi si doma olympiádu v Paríži nepozrú.
Foto
Rusi dali najavo svoj jasný postoj k olympiáde: Po 40 rokoch sa opakuje história!
Šedé pitie je oblasť medzi sociálnym pitím a úplnou závislosťou od alkoholu.
Doprajete si pohárik alkoholu? V rizikovej skupine môžete byť aj vy: Pozorne čítajte a ostanete prekvapení
Emotional woman sharing her story during support session for addicts, close up on gesticulating hands
Smutný prieskum medzi občanmi EÚ: Máme STRACH, číslo neveští nič dobré
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Zadržali troch Bulharov, ktorí vyčíňali v Paríži: Smutné, čo majú mať za ušami
Young man holding his genitals; concept of pee holding, lack of toilet, prostate cancer, UTI or urinary tract infection
Keď muž prišiel do nemocnice s ukrutnou bolesťou, už bolo ZLE: Lekári siahli na jeho pýchu!
Burning asteroid moving through the Earth. Digital illustration.
Vedec NASA vyriekol desivé slová: Varovanie pred ASTEROIDOM! Môže mať obrovské následky
Close-up of hand of senior on hand of dying elderly person as sign of support during sickness
Nový liek na Alzheimerovu chorobu zmietli zo stola: Európska agentúra pre lieky vysvetľuje
Americký hudobný skladateľ Philip Glass.
Americký skladateľ pení: Prstom ukazuje na krymské divadlo! Naozaj si TOTO dovolili?
Traffic jam on a german highway with focus on the left back light.
Veľké dopravné obmedzenie na R1: Vodiči, zbystrite pozornosť! TADIAĽTO cez víkend neprejdete