Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2022 00:00 | PR články
PR článok

Zamestnanci, pozor! Nepremeškajte príležitosť získať na budúci rok popri stravnom množstvo výhod

Od januára 2023 vstúpi do platnosti nová legislatíva, ktorá prinesie postupný prechod od papierových straveniek k elektronickým gastrokartám. Prečo by ste mali nad gastrokartami v porovnaní s finančným príspevkom uvažovať už teraz?

Aj keď novela z roku 2021 dala zamestnancom možnosť vybrať si namiesto straveniek finančný príspevok, podľa prieskumu Asociácie moderných benefitov (AMOBE) väčšina z nich zotrvala pri stravovacích poukážkach a elektronických gastrokartách. Výhody gastrokariet spočívajú najmä v tom, že svojim používateľom prinášajú celý rad výhod, zliav, cashbackov. Čiže vďaka platbám za stravu zamestnanci využívajúci digitálne riešenia získajú vždy niečo navyše. To je jedna z kľúčových výhod v porovnaní s finančným príspevkom, ktorý zamestnancom určite neprinesie nič navyše.

Otvoriť galériu

Od januára stravné až vo výške 6,80 eur

Dobrou správou pre zamestnancov, ako aj pre gastroprevádzky je, že od januára budúceho roka sa zvyšuje hodnota stravného na minimálne 5,10 eur. Zamestnávateľ môže poskytnúť tzv. optimálne stravné, ktoré je oslobodené od daní a odvodov, až vo výške 6,80 eur na deň, čo je suma, za ktorú sa dá pravidelne a kvalitne stravovať.

„Zvýšenie stravného určite poteší všetkých jeho poberateľov. Je to zrejme prvá reálna príležitosť, ako zanechať ‚krabičkovéstravovanie z domu či donášky a vrátiť sa do menučkových reštaurácií,“ myslí si Jaroslav Mikuš, člen predstavenstva a HR riaditeľ spoločnosti COLAS Slovakia, a. s.

Pozitívnou novinkou je digitalizácia stravovacích poukážok. Podľa novely Zákonníka práce ich zamestnávatelia od januára 2023 začnú poskytovať v elektronickej forme tým zamestnancom, ktorí túto formu doteraz nevyužívali. Gastrokarty už dnes ponúkajú vyšší užívateľský komfort – rýchle zaplatenie obeda, úhradu presnej sumy bez zaokrúhlenia, a teda finančnej straty, možnosť poslať si navzájom platbu s kolegami za obed, rýchle zablokovanie karty pri jej strate, prehľad o čerpaní stravného a mnoho ďalších výhod. Elektronické gastrokarty sa vďaka týmto benefitom stávajú pre zamestnancov najvýhodnejšou formou stravného.

„Už pred troma rokmi sme prešli na elektronické stravné lístky a túto zmenu vnímame veľmi pozitívne. Zavedenie stravného vo forme finančného príspevku nemalo u nás vo firme žiadnu odozvu možno aj preto, že na obedy chodievame spoločne a gastrokartami si navzájom platíme. V dnešných časoch zároveň oceníme, že za pravidelné platby za obedy dostávame cashback, teda peniaze späť. A to sa dnes počíta,“ hovorí Monika Janigová z reklamnej agentúry MKREO.

Výhody pre používateľov stravovacích kariet

• Odmeňovanie aktívnych stravníkov obedových menu, a to napríklad v podobe kreditu na nákup ďalšieho obeda alebo priamo obedom zadarmo.
• Systém atraktívnych zliav v kamenných a online obchodoch, kde pri aktívnom používaní môžu používatelia získať exkluzívne zľavy do výšky 70 %.
• Zapojenie do rôznych súťaží a programov, v ktorých používatelia môžu získať hodnotné ceny.
• Vďaka tomu je možná úspora až niekoľkých stovák eur ročne.

Otvoriť galériu

Prechod z papiera na digital bude postupný

Zákon pripúšťa, že tam, kde z objektívnych príčin nie je možné na pracovisku alebo v jeho blízkosti použiť elektronické gastrokarty, môžu byť zachované papierové stravovacie poukážky. Ako bude toto ustanovenie zákona uplatňované, ukáže prax a potreby konkrétnych zamestnávateľov a zamestnancov. Spoločnosti vydávajúce stravné poukážky a gastrokarty sú pripravené zamestnávateľom so zavádzaním týchto zmien pomôcť.

Firmy oceňujú, že výhody, ktoré môžu zamestnanci čerpať vďaka stravovacím kartám, im pomáhajú preklenúť nepriaznivú ekonomickú situáciu a zmierniť negatívne dopady inflácie.

„Zavedenie finančného príspevku otvorilo mnoho otázok. Na prvý pohľad vyzeral efektne, ale má aj negatívnu stránku. Predsa len stravovanie formou stravovacích kariet je adresné a využívané cielene. Aj vďaka správnej kombinácii benefitov sa nám darí byť stabilným zamestnávateľom v regióne, o čom svedčí nízka fluktuácia a pozitívna spätná väzba zamestnancov,“ hovorí Ing. Jana ŠEVČÍKOVÁ, HR Director spoločnosti McCarter, a. s.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Pr článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Photo of a young girl looking up into the blue sky and puffy clouds.
Počasie nás cez víkend prekvapí: Tešiť sa môžeme na NÁDHERNÝ prírodný úkaz!
Slováci cez MS Valábika neuvidia: Hokejový expert sa upísal našim susedom!
Pensioner woman holding in hands wallet with money.
Pozor, pripravte sa na ZMENY v dôchodkoch: Nové podmienky začnú platiť v TENTO deň
Polícia počas akcie Hydra zaistila v Seredi dílera drog.
Foto
Dílerovi drog klepli po prstoch: Nezabral ani zúfalý čin! Aha, čo všetko muž skrýval
ilustračné foto
Aktualizované
Hrôza v okrese Bytča: Na tomto mieste našli mŕtve telo! Strasie vás, v akom stav mal byť nebohý muž
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Čaputová na Ukrajine: Veľké gesto! Priniesla správy zo Slovenska
Zostava Slovákov na zápas s Nemeckom: Vieme, kto pôjde do bránky!
Budova Európskej komisie v belgickom Bruseli (ilustračné foto).
Vráti sa slovenské veľvyslanectvo späť do Bruselu? Ministerstvo chce ambasádu rozšíriť aj o ďalšiu krajinu
Tragická dopravná nehoda sa stala na ceste medzi obcami Osuské a Prietrž.
Foto
Moment, ktorý sa mal stať motorkárovi († 31) osudným: Stroj po náraze odhodilo mimo cesty
Po Prešove behala nahá žena.
Váš Tip
Šokujúce zábery z Prešova: Po ceste za bieleho dňa bežala nahá žena, skákala na autá!
Po aktívnej športovej kariére sa našiel v komentovaní.
Foto
Prekvapivé rozhodnutie Valábika: Slovenským televíziám dal košom! Kde ho počas majstrovstiev nájdeme?
Policajti v utorok v súvislosti s výhražným e-mailom zasahovali v stovkách škôl.
Bezpečnostný analytik o bombových hrozbách: Mrazivé slová! Obávam sa, že sa raz zobudíme do čierneho rána