Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2022 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Zdieľali spolu rovnakú šatňu: Marína Kráľovičová († 95) už víta v nebi Soňu Valentovú († 76)

Prvé Vianoce bez macochy z Perinbaby. Len päť dní po úmrtí emeritnej herečky SND Maríny Kráľovičovej († 95) sa otvárajú nebeské brány pre nemenej úžasnú herečku Soňu Valentovú († 76).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Nezabudnuteľná macocha z Perinbaby skonala v sobotu ráno v seniorcentre, kde sa o ňu s láskou starali počas jesene jej života. Obklopená rodinou, ktorá jej bola stále nablízku, napokon veľká herečka odišla na večnosť. Osudy oboch herečiek sa prepletali celý život. Nielen na pódiu, ale aj v zákulisí, kde spolu zdieľali jednu šatňu, dokonca pobývali v rovnakom centre. Zanechali po sebe kultúrne bohatstvo, ktoré bude už navždy patriť do truhlice národných pokladov.

Do hereckého neba odišla macocha z milovanej Perinbaby Juraja Jakubiska. V pondelok 5. decembra naposledy vydýchla Marína Kráľovičová († 95) a v sobotu 10. 12. ráno o šiestej skonala nezabudnuteľná Soňa Valentová († 76). Napriek tomu, že herečku dlhé roky trápili zdravotné problémy, kvôli ktorým potrebovala 24-hodinovú starostlivosť, jej odchod mal byť pokojný. Podľa informácií Nového Času mala zomrieť v spánku. Jej život sa radikálne zmenil v roku 2016, kedy dostala, dovtedy veľmi aktívna a činorodá herečka, ťažkú cievnu mozgovú príhodu. Fyzicky bola odkázaná na pomoc druhých. Rodina napokon urobila ťažké, ale pre herečku prospešné rozhodnutie a zverila ju do rúk odborníkov.


Za rovnakými múrmi

Valentová najskôr pobývala v senior centre v bratislavskom Starom meste, kde pred pár dňami odišla na večnosť Marína Kráľovičová. Dcéra Valentovej, nemenej známa herečka Katka Hasprová, ale napokon mamu približne po polroku presunula do nového centra v inej časti hlavného mesta. „Bolo nesmierne ťažké vyrovnať sa s takouto situáciou, zvládať všetko a naučiť sa fungovať úplne inak. Život sa vám otočí a, paradoxne, po tom, keď sa situácia akoby stabilizuje, až potom to človeku dôjde. A je to strašne smutné,“ povedala Katarína v minulosti pre Nový Čas Nedeľa. Valentová má ešte staršiu dcéru Natáliu, ktorá žije dlhé roky v Španielsku aj s herečkiným jediným vnukom Erikom.

Kamošky zo šatne

Marína a Soňa, ktoré spolu už klebetia vysoko nad našimi hlavami na nebeskej lúke, spolu desaťročia pôsobili na doskách SND. Boli nielen skvelými kolegyňami, ale aj „šatňovými“ kamarátkami. Zdieľali spolu miestnosť v útrobách divadla, kde sa spoločne zvykli pripravovať na predstavenia. Po tom, čo sa stav Valentovej po príhode výrazne zhoršil, z divadla odišla a miesto v šatni prevzdala iná herečka. Tá však už tiež nie je medzi živými. Mladý talent, Monika Potokárová († 27) totiž spáchala samovraždu. Dnes už táto miestnosť zíva úplnou prázdnotou. Valentová pôsobila v SND, ktoré bolo jej srdcovkou takmer celý jej život, a to od roku 1967 až do roku 2016.

Soňa Valentová

 

  • Herečka sa narodila v Trnave. Mala dve staršie sestry, zahynuli v koncentračnom tábore v Osvienčime.
  • Členkou SND bola od roku 1967.
  • Na konte má množstvo divadelných, filmových a televíznych úloh. Z filmových treba určite spomenúť Perinbabu z roku 1984, Requiem pro panenku (1991) či Zapomenuté světlo (1996).
  • V roku 2009 sme ju mohli vídať v seriáli TV JOJ Odsúdené.
  • Jej manželom bol režisér Pavol Haspra († 74). Má dve dcéry, Katarínu, známu divadelnú a muzikálovú herečku a Natáliu, ktorá sa objavila vo filme Tisícročná včela.
  • V roku 1988 získala titul zaslúžilá umelkyňa.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, lily, ms, fox

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán
Telefonát Orbána a Zelenského: Na tomto sa chce Maďarsko podieľať
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Chlapca (14) ktorý sa vyhrážal škole bombou, obvinili: Čo s ním bude?
(ilustračné foto)
Rozsiahly raketový útok si vyžiadal odstávku elektriny: Úrady varujú pred možnými výpadkami
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
Shot of a mature man lying on his bed feeling exhausted
Deje sa vám toto v posteli? Zbystrite pozornosť: Môže ísť o prvý varovný signál infarktu
(ilustračné foto)
Polícia odhalila obrovské množstvo vodičov pod vplyvom alkoholu! Toľkoto ľudí nafúkalo v priebehu jedného týždňa
Bujaré oslavy v šatni! Obrovská radosť hráčov Látok: Malá dedinka vyhrala Prezidentský pohár
Neobyčajná záchrana: Muži si v priehrade všimli uviaznuté zviera. S týmto však nerátali
Muži si v priehrade všimli uviaznutého psíka: Keď podišli bližšie, nastalo prekvapenie! Ako mu pomohli?
Dnešní zlodeji sú veľmi kreatívni.
Zlodej našiel vynaliezavý spôsob, ako kradnúť: Bizarnosť zachytila kamera!
 Americký minister obrany Lloyd Austin
Amerika pozastavila dodávku bômb: Vážne obavy! Čo sa deje?
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Blanár odišiel na pracovnú cestu na Cyprus: S kým sa tam stretne?
(ilustračné foto).
Počasie sa bude opäť blázniť: Čakajú Slovensko znova mrazy?!