Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2022 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

V Gelnici chcú z jedného zdroja získať elektrinu, vodu, teplo i chlad: Ekologickú energiu vydolujú z podzemia!

Ožíva zaujímavý projekt! Sú za tým švajčiarski investori, ktorí sa pri Gelnici chystajú prebádať bývalé banské diela. Chcú využiť vodnú energiu ako zásobáreň, zdroj elektriny, tepla a chladu pre rôzne mestské objekty i domácnosti.

O tom, čo sa chystá po podpise memoranda s firmou CIME CAPITAL AG, viac prezradil gelnický poslanec Igor Cziel, vďaka ktorému sa podarilo Švajčiarov pritiahnuť do tohto regiónu. "Ide o nový spôsob využitia starých banských diel v Turzovskej doline. Konkrétne v banskom ťahu žíl Krížová, Gelnická, Nadložná a Božidarská. Je to súbor diel, ktoré sú situované vo svahoch vedľajšieho údolia ústiaceho pri koryte rieky Hnilec a pri strážnom hrade v starom meste. Blízka pozícia žíl spôsobila postupne prepojenie medzi dierami na rôznych úrovniach - obzoroch. Tie niekedy slúžili na technologické alebo dopravné prepojenie, prípadne za účelom zabezpečenia záchrany baníkov a únikových východov," uviedol Cziel. Spomínané prepojenia teraz chcú využiť v rámci plánovanej koncepcie, lebo rozvetvená sieť chodieb v podzemí ponúka mnoho trás vody alebo technologických vedení.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii


"Najprv treba zdigitalizovať všetky banské mapy v archívoch, preštudovať hodnotiace správy z posledných rokov aktívnej banskej činnosti a tiež spracovať takzvaný nekrológ banského revíru Gelnica, aby sme zachytili popis stavu diel pri ich zatváraní v prvej polovici 90-tych rokoch. Dedičná štôlňa podľa máp vedie do priestoru starého mesta, no jej ústie ešte nie je lokalizované. Vďaka vrtom by sa podarilo efektívne prepojiť centrum mesta v podzemí s technológiou. A potom aj rozšíriť rozvody do novších častí mesta," vysvetlil Cziel.

Základňa koncepcia je postavená na štyroch energetických bodoch - elektrina, voda, teplo a chlad. "Prvé dva sú dominantné zdroje a budú ako prvé aj riešené. Teplo a chlad sú podružné a prídu na rad neskôr. Elektrina by sa mala vyrábať vodnými turbínami v šachte, ktorá bola hĺbená ako posledná počas aktívnej banskej činnosti. Je takto k dispozícii stabilná šachta s hĺbkou 300 metrov. Na tomto prevýšení sa plánuje usporiadanie zostavy vodných turbín v uzavretom cyklickom režime. Takto by bežali plynulo a prípadný úbytok vody môže byť dočerpaný z neďalekej štôlne," dodal Cziel.


Voda, teplo a chlad

Ako vodný zdroj bola už v 80-tych rokoch testovaná baňa Stará krížová. Tu by sa podľa čerpacích skúšok malo nachádzať okolo 22 miliónov litrov vody, ktorá môže byť po úprave napojená do vodovodného potrubia a zásobovať domácnosti a ostatných odberateľov. Nie je to jediný vodný zdroj v tomto regióne, k dispozícii sú aj ďalšie rezervné diela pre dodávku pitnej vody. Teplo a chlad budú riešené v nezatopených horizontoch diel. Zo stabilnej teploty a vlhkosti podzemia môže sústava tepelných čerpadiel pracovať s vysokou efektivitou. Čerpadlá poháňané elektrinou z vodných turbín by boli autonómne a bez záťaže na energetiku. Časť podzemnej energie by poháňala dlhšie technológie za účelom získania tepla a chladu. V koncepcii sa uvažuje aj s uskladnením tepla a chladu, aby bolo možné vytvoriť rezervu mimo odbernej špičky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, kz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko chystá veľké cvičenie, týka sa aj jadrových zbraní: Cynická reakcia Putina
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Deň Európy: Takto si ho pripomenuli poslanci NR SR, koho to bol návrh?
Man drinking alcohol while driving in his car
Jazdiť pod parou sa nevypláca: Muži zákona odhalili rovno dvoch nezodpovedných šoférov
Sad girlfriend sitting on bed edge, holding her legs after fight, her partner is lying in bed in background, his face is lit by smart phone
Toto by nechcela zažiť žiadna žena: Manželova reakcia na jej NAHÉ telo vám zvýši tlak!
Vondráčková právom patrí medzi legendy československej popmusic.
FotoVáš Tip
Helena Vondráčková je radosťou celá bez seba: Po polroku som sa konečne dočkala!
Minister spravodlivosti SR Boris Susko.
Susko o kontrole na Najvyššom súde SR: Ministerstvo spravodlivosti nežiadalo žiadne súdne spisy
Známe herečky sa zastali kolegu Ľuboša Kostelného.
Známe herečky sa zastali kolegu a pustili sa do Šimkovičovej: Tu sa niekto strašne...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa stretol s predsedníčkou europarlamentu: MRAZIVÉ, čo sa udialo na konci konferencie
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.
Odvolanie ministerky kultúry Šimkovičovej: Vláda uviedla stanovisko k opozičnému návrhu
Closeup shot of a man getting his hair cut at salon
Muž sa dozvedel od svojho barbera zdrvujúcu správu: To, čo mu napísal, by rozplakalo každého
(ilustračné foto)
Poľsko už má toho dosť: Rázne rozhodnutie! Pripravuje sa na...
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Uznanie Palestíny ako samostatného štátu?! Tieto európske krajiny sa chystajú na veľký krok