Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.03.2014 14:00 | Správy | Domáce správy

Toto musíte vedieť: 20 najčastejších otázok o rakovine!

Zabíja bunky aj nádej! Rakovina zmenila životy mnohých ľudí. Každoročne si túto hrozivú diagnózu musia vypočuť milióny ľudí na celom svete.

V drvivej väčšine prípadov končí toto zákerné ochorenie smrťou. Predtým, ako sa začne ukrutný boj s časom a chemoterapiami, je dôležitá prevencia a včasné diagnostikovanie ochorenia. Nie všetky príbehy však končia tragicky, Nový Čas prináša seriál o ľuďoch, ktorí dokázali zákernú chorobu poraziť. Dôležité je však odpovedať si aj na otázky, vďaka ktorým zistíme, či máte urýchlene vyhľadať pomoc.

Rakovina postihuje ľudí všetkých vekových kategórií a národností. Dobrou životosprávou, obmedzením fajčenia a včasným diagnostikovaním sa dá tomuto ochoreniu predchádzať. Napriek tomu, že ľudia si uvedomujú závažnosť ochorenia a majú o ňom dostatok informácií, počet chorých narastá.

 

„Počet nádorových ochorení jednoznačne stúpa a situácia je vážna. Najčastejšie sa vyskytujú nádorové ochorenia hrubého čreva, pľúc, kože a u žien prsníkov,“ skonštatoval onkológ Igor Jenčo, ktorý dodal, že ochorenie postihuje najčastejšie staršie ročníky, nie je však zriedkavé ani u ľudí v strednom veku či dokonca u detí.

Prehliadky ignorujeme

Napriek závažnosti ochorení, ľudia k tomu pristupujú ľahostajne.Slováci málo chodia na preventívne prehliadky. Napriek tomu, že o rakovine majú ľudia dostatok informácií,“ doplnil onkológ Jenčo. Odborníci sa zhodujú na tom, že v dnešnej dobe je boj s chorobou jednoduchší ako v minulosti. Liečba rakoviny napreduje, nie však až tak, ako by si to chorí pacienti a lekári priali.

Rakovina prsníka

  • Mám rakovinu prsníka, som po operácii a teraz mám začať s chemoterapiou. Mám však strach, že by mohla zasiahnuť aj srdcový sval. Môže sa to stať?

- Stať sa to môže. ALE: pred začatím chemoterapie sa na ultrazvuku zistí, v akom stave srdce je. Až potom sa začne s terapiou. Pri ošetreniach sa používa terapeutika, ktorá srdce tak rýchlo nenapáda.

  • Môžu mi pri rakovine prsníka odstrániť viackrát tumory bez toho, aby mi hneď amputovali prsník?

- Áno, pri malej recidíve (návrate choroby) sa môže operovať aj viackrát. Ale aj keď sa odstránia prsné žľazy, dá sa prsník znova vymodelovať napr. pomocou implantátu alebo vlastného tuku.

  • Je normálne, že mám bolesti pri mamografii?

- Áno. Môžu byť zapríčinené tým, že sa prsné žľazy stlačia, aby sa zistil čo najpresnejší výsledok vyšetrenia.

  • Diagnostikovali mi rakovinu prsníka. Aké dodatočné vyšetrenia má zmysel dať si urobiť?

- Prvé tri roky po určení diagnózy by ste mali každý štvrťrok chodiť k ženskému lekárovi. Do piateho roku od stanovenia diagnózy každý polrok. Jedenkrát ročne by ste mali chodiť na mamografiu aj na sono. Dajte si urobiť aj tumorový marker a PET skríning, vylúčia falošné pozitívne nálezy.

Rakovina pľúc

  • Prestala som fajčiť tesne pred dovŕšením 30. roku. Môj otec aj dedko mali rakovinu pľúc. Bojím sa, že ju budem mať aj ja.

- Vo všeobecnosti sa fajčením skracuje život: ženám v priemere o 10 - 12 rokov. Tým, že ste prestali fajčiť pred tridsiatkou, je vaše riziko ochorenia oproti fajčiarovi nižšie až o 97 %. Stravujte sa zdravo a udržiavajte sa fit.

Rakovina hrubého čreva

  • V novembri mi odstránili tumor z hrubého čreva. Teraz mám začať s chemoterapiou. Lekári mi hovoria, že tak znížia riziko návratu choroby zo 40 na 30 %. Stojí to za to?

- Áno. Vo všeobecnosti má chemoterapia zmysel a znižuje riziko nového tvorenia rakoviny a nádorov. A 10 % je veľmi veľa.

  • Minulý rok ma operovali na rakovinu hrubého čreva a teraz som začal s chemoterapiou. Odvtedy chodím na WC každý druhý deň. Čo mám robiť?

- Zápcha je lepšia ako hnačka, ktorá by bola zlým znamením.Vaše problémy môžu súvisieť s chemoterapiou. Keď ju skončíte, malo by sa to upraviť. Ale preventívne pite šťavu z kyslej kapusty či jedzte sušené slivky.

Rakovina semenníkov

  • Na semenníkoch som si nahmatal útvar, ktorý je stále tvrdší. Čo mám robiť?

- Nečakajte a choďte na sono semenníkov. Pokiaľ ide o neškodnú vodovú cystu, spravidla sa nerobí nijaký zákrok. Pokiaľ ide o bujnejúce tkanivo, musíte ísť na operáciu.

Rakovina kože

  • Čo znamená pri rakovine kože výraz „in situ“?

- Je to medicínsky výraz na predstupeň rakoviny. Rakovina je zatiaľ na vrchnej bunkovej vrstve a šance na uzdravenie sú veľmi dobré.

  • Diagnostikovali mi bazalióm. Mám sa obávať?

- Bazalióm je najčastejšou formou rakoviny kože. Rastie veľmi pomaly a je najjednoduchšie ho vyrezať. Nehrozí žiadne nebezpečenstvo pre telo a život.

  • Diagnostikovali mi aktívnu keratózu. Čo to je a aké nebezpečenstvo mi hrozí?

- Ide o predstupeň rakoviny kože. Je dobré urobiť ďalšie vyšetrenia.

Gynekologické tumory

  • Mám rakovinu pyskov. Koľko z nich mi musia odrezať?

- Bezpečná vzdialenosť je minimálne 8 - 10 milimetrov.

Rakovina žalúdka

  • Jeden známy (83) má karcinóm na žalúdku. Lekári mu chcú odstrániť žalúdok. Ako bude potom jesť?

- Z časti tenkého čreva sa stane náhradný žalúdok. Každopádne musí úplne zmeniť stravovacie návyky a zo začiatku jesť veľa malých porcií namiesto jednej veľkej.

Ďalšie otázky o rakovine

  • Mama a moji štyria súrodenci zomreli každý na iný druh rakoviny. Je to v génoch?

- Sú druhy rakoviny, ktoré genetickými predpokladmi môžu prepuknúť oveľa rýchlejšie. Napr. rakovina prsníka alebo čreva. Pri týchto ochoreniach platí, že ak sa vyskytli v rodine pri troch a viacerých priamych príbuzných, patríte do  rizikovej skupiny. Dbajte na pravidelnú prevenciu.

  • Ak mám dlhodobé bolesti, je jasné, že mám rakovinu?

- Bolesť vyslovene nepredznačuje rakovinu. Rozhodne ju však netreba podceňovať, pretože telo vám bolesťou dáva signál, že niečo nie je v poriadku.

  • Na vyšetrení mi našli metastázy, čo to znamená?

-  Pri  zhubnom nádore môžu bunky preniknúť z miesta jeho vzniku do krvného alebo lymfatického systému, čím sa dostanú do rôznych častí tela. Druhotné nádorové ložiská, ktoré sa takto vytvoria, sa volajú metastázy.

  • Ak mám zhubný nádor, zomriem?

- Je potrebné ho čo najskôr odstrániť a rakovinu zastaviť, aby sa nešírila do celého tela. Ak aj máte zhubný nádor, neznamená to, že hneď zomriete.

  • Môžu mi rakovinu odhaliť na preventívnej prehliadke?

- Netreba ich spochybňovať. Lekár v prípade minimálneho podozrenia spraví ďalšie vyšetrenia. Ak preventívky absolvujete, šanca, že rakovinu odhalia v počiatočnom štádiu, je vysoká. Mal som napadnuté 4 lymfatické uzliny.

  • Čo navyše môžem robiť, aby sa mi rakovina znova nevrátila?

- Štúdie ukázali, že pravidelný pohyb, napr. chôdza či beh znižujú riziko.  Pri  nadváhe treba schudnúť, zlepšíte tak svoje prognózy.

  • Môj manžel zomrel na rakovinu. Čo mám robiť, aby som sama včas rozoznala možné ochorenie?

- Je celý rad preventívnych vyšetrení, ktoré včasne odhalia rakovinu,
dajte si ich urobiť

Hrdinovia, ktorí dokázali zvíťaziť!

Nový Čas prináša príbehy čitateľov, ktorí dokázali vyhrať nad rakovinou. Už v pondelok si prečítate o statočne mamičke Mirke (33) z obce Koš (okr. Prievidza), ktorá mala nádor na štítnej žľaze a vyliečila ju obrovská láska k jej milujúcim deťom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hasiči zasahujú v obytnej štvrti po ruskom raketovom útoku na ukrajinské mesto Charkov.
OSN prišlo s prekvapujúcim tvrdením o útoku v Charkove: To, o čom sa špekulovalo, je už jasné
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Elitní izraelskí vojaci čelia hnevu USA: Hrozia sankcie! Aha, z čoho ich vinia
(ilustračné foto)
Vedci sú v strehu, toto sa ešte nestalo: Výsledky testov odhalili vážnu hrozbu
Medzi Christine Haycox a Hamzom Dridimom je až 34-ročný rozdiel!
Babička má muža mladšieho ako jej syn: Poviem vám, čo robíme spolu v posteli
Here Gérard Depardieu.
Herca Depardieua čaká súd: Dve ženy ho obvinili z niečoho odporného
Sisa je pri manželovi v móde odvážnejšia.
Foto
Juraj Lelkes prekvapil: Povedal TO na plné ústa! Sise diktujem... Jeho odpoveď by ste nečakali
(ilustračné foto)
Strach narastá: Nakazili sa ľudia ZOMBIE vírusom?! Znepokojivé zistenia
Ilustračné foto
Expríslušník nemeckej armády sa priznal k špionáži pre Rusko: Hrozivé, k čomu mal prístup
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident: Strely Taurus pre Ukrajinu význam majú, ale...
Zuzana a Vlasto oslávili rok od začiatku svojho podnikania.
Foto
Belohorcová po kauze s NEVEROU vracia úder: Smršť vykonštruovaných a vymyslených sr*čiek!
beautiful lonely sand beach during sunset.
Nech sa páči, toto sú najkrajšie pláže na svete: Európa sa môže pochváliť suverénnymi prvenstvami
Matka sa vydala za svoju dcéru (ilustračné foto).
Veľké zmeny v Česku: Homosexuálne partnerstvá dostanú väčšinu manželských práv