Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Vieme ovplyvniť množstvo kofeínu v káve?

Vieme. Odborníci z už známej slovenskej pražiarne kávy Zlaté Zrnko si zmerali kofeín vo svojich kávach a poradia aj vám, ako ovplyvniť množstvo kofeínu v káve.

Kofeín v káve je známy životabudič. Po tom čo začne kofeín účinkovať, pociťujete príval energie, zbystrí sa vám pozornosť a únava sa vytratí. Ak vám však káva veľmi zachutí a vypijete viac kofeínu než vaše telo zvládne bez problémov spracovať, pozornosť sa vytratí a nastúpi nervozita, búšenie srdca, bolesť hlavy a neskôr aj extrémna únava, pretože telo býva po vysokých dávkach kofeínu vyčerpané. Pravidelným pitím vysokého obsahu kofeínu si navyše môžete privodiť aj nespavosť a celkový nekľud počas noci.

Otvoriť galériu
Zdroj: Zlaté Zrnko

Čo teda robiť aby ste si mohli dopriať viac kávy počas dňa a nenechali sa kofeínom vyviesť z rovnováhy? Obsah kofeínu v káve  sa môže líšiť podľa toho, akú horúcu vodu použijeme, ako dlho kávu luhujeme alebo extrahujeme a aký objem nakoniec vypijeme. Nikto však doteraz nemal jasnú predstavu aké veľké sú kofeínové rozdiely medzi klasickými nápojmi, ktoré si dennodenne doma pripravujeme. “Práve preto sme navštívili pána profesora Róberta Góru z Univerzity Komenského v jeho laboratóriu, kde sme pripravili vzorky rôznych spôsobov prípravy kávy a pán profesor stanovil obsah kofeínu v jednotlivých vzorkách, ktoré môžete vidieť na obrázku” Hovorí pražiar kávy Zlaté Zrnko, Václav Faltus.

Otvoriť galériu

Ako môžeme vidieť, najmenej kofeínu má práve espresso, alebo moka. Naopak najviac kofeínu obsahuje káva, ktorá sa lúhuje dlho (zalievaná káva). “ Niekedy však môžeme cítiť väčšie nakopnutie keď vypijeme práve espresso, aj keď má menej kofeínu. Pretože šálku s obsahom len 30 ml vypijeme naraz. Zato zalievanú kávu pijeme dlhšie, preto sa kofein do tela dostáva postupne a aj napriek tomu, že sme do tela dostali viac kofeínu, necítime nakopnutie. “ upozorňuje baristka Monika Matúšová. 

Množstvo kofeínu v káve sa dá ovplyvniť ešte správnym výberom zrnkovej kávy. Nie všetky totiž majú rovnaký obsah kofeínu. Čím vyššie kávovník rastie, tým menej kofeínu produkuje. Povedzme že ste si ako prípravu kávy naozaj obľúbili espresso, ale chcete si byť istí, že bude obsahovať čo najmenej kofeínu. Alebo naopak, vysoký obsah kofeínu vám vyhovuje a nechcete kvôli tomu piť jednu kávu za druhou. Práve preto si  pražiareň kávy Zlaté Zrnko odmerala aj množstvo kofeínu vo všetkých svojich zrnkových kávach. Podľa nasledujúceho obrázku si môžete vybrať kávu, ktorá má buď málo, stredne, alebo veľa kofeínu.

Otvoriť galériu

Kávu Zlaté Zrnko si môžete objednať cez e-shop www.zlatezrnko.sk alebo navštívte jednu z kamenných predajní v Bratislave, Žiline, Ivanke pri Dunaji alebo v Košiciach.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!