Od nového roka nadobudne účinnosť ďalšia časť novely ZP, podľa ktorej sa stravné poukážky budú prevažne vydávať na elektronických kartách. V utorok na to upozornil predseda Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Štefan Petrík.
Papierové stravné lístky však nekončia, uvedená digitalizácia bude postupná. Každý gastrosubjekt bude mať podľa asociácie dosť času na prípravu a bude mať podporu členov združenia.
Zamestnancom elektronické karty sprístupnia výhody. Pre gastrosektor to zase môže byť podľa asociácie príležitosť získať nových aj bývalých zákazníkov.
Asociácia zároveň podporuje aj zníženie dane z pridanej hodnoty pre tento segment na 10 %. Slováci totiž pre rast cien znížili frekvenciu návštev v reštauráciách.
Zvyšovanie stravného je pre Slovákov podstatné. Viac ako deväť z desiatich dopytovaných (92 %) považuje za dôležité, aby sa stravné priebežne zvyšovalo. Malá skupina to nepovažuje za prioritu (7,6 %).
Zvyšovanie stravného je pre dve tretiny (66 %) Slovákov zároveň motiváciou na zvýšenie frekvencie stravovania v reštauráciách, ktoré ponúkajú menu. Informovala o tom asociácia na základe online prieskumu, ktorý dopytovaním realizovala prieskumná agentúra Dicio Marketing na vzorke 1086 respondentov vo veku 25 až 65 rokov v celej SR od 3. do 15. júna tohto roku.