Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2022 14:00 | Správy | Domáce správy

Mať vlastné auto nie je lacný špás: Môže vás to vyjsť pekne draho! Ktoré opravy sú najnákladnejšie?

Lacné to nebude! Pokiaľ sa vám na aute pokazí niečo z týchto komponentov, môžete si pripraviť peňaženku. Brzdový systém, klimatizácia, katalyzátor, zavesenie či pruženie, alebo poškodené komponenty v motore zhltnú prinajmenšom stovky eur, no za takú pokazenú batériu v elektromobile vysolíte niekoľko tisíc eur.

Samozrejme, všetko závisí od modelu auta, no aké sú vo všeobecnosti najnákladnejšie opravy?

V posledných mesiacoch narástli služby autoservisov približne o 30 percent. Môžu za to najmä vyššie ceny energií, ale aj drahšie jednotlivé súčiastky, ktorých je navyše na trhu nedostatok. Neraz sa stane, že sa pokazí banálna vec, aká sa ešte pred pár rokmi opravovala za niekoľko dní, no v súčasnosti môže byť auto odstavené aj niekoľko mesiacov, pretože servis nezoženie motorček, čip alebo aj takú bežnú vec, akou je plastový výlisok. Napríklad výmena vstrekovania alebo turba sa predraží v autorizovanom aj neautorizovanom servise o niekoľko percent a je nepodstatné, či chcete originálny náhradný diel alebo kúsok od výrobcov tretej strany.

Výmena brzdového systému
 

Pokiaľ potrebujete vymeniť len samotné doštičky, nemusíte rátať s nejakou horibilnou čiastkou, lenže ak musíte opravovať celý brzdový systém, nepôjde o lacnú záležitosť. V rámci opráv možno budete nútený nahradiť čerpadlá aj senzory. V prípade, že vlastníte drahšie vozidlo, ktoré má kotúčové karbón-keramické brzdy, bude faktúra za ich výmenu ozaj mastná.


Koľko to výjde?
 

Najlacnejšie účty za výmenu brzdového systému sú tesne pod tisíckou, no najdrahšie presahujú desať tisíc.


Oprava hlavy valcov
 

Každý servis si za tento úkon nechá s radosťou poriadne zaplatiť. Už len to, že musia demontovať motor, čo môže zabrať niekoľko hodín, dvihne výslednú cenu. Veľkú rolu zohrá aj to, o aký typ agregátu ide. Okrem iného si servis, samozrejme, pripočíta aj diagnostiku, takže bez toho, aby ste mali opäť pojazdné vozidlo, ste na úrovni niekoľko sto eur.


Koľko to výjde?
 

Zákazníkov servisy neraz tlačia k výmene všetkých hlav valcov, aby sa do budúcna eliminovalo riziko identického problému, takže v prípade obľúbených troj- či štvorvalcových motorov. Či už jazdíte s automobilom nižšej triedy, alebo s niečim z vyššej triedy, môžete si takmer isto pripraviť niekoľko tisíc eur.


Prevodovka
 

Oprava manuálnej alebo automatickej prevodovky nie je lacná, no v niektorých prípadoch sa oplatí poobzerať sa po repasovanom kúsku skôr, než draho opravovať pokazenú. Ak si však zvolíte cestu opravy, čaká vás najprv diagnostika, pri ktorej zistia, či sa poškodil hnaný hriadeľ či len jeho vzpera, alebo spínacia jednotka, ozubené koleso, prípadne ložiská alebo iba tesnenia. Možností je neúrekom, a neraz odhalenie príčiny zaberie niekoľko hodín. Len za diagnostiku teda pravdepodobne zaplatí stovky eur.

Koľko to výjde?
 

Len demontáž a montáž prevodovky stojí okolo 200 eur. Diagnostika predstavuje približne rovnakú sumu a potom ešte práca a jednotlivé diely. Priemerná cena opravy sa v neautorizovaných servisoch pohybuje približne na úrovni 1800 až 3100 eur.
 

Náhrada poškodených batérií
 

V prípade, že máte elektromobil, na ktorom treba vymeniť batérie a už nie je v záruke, čakajte poriadny prievan na účte. Cena náhradných trakčných akumulátorov aj s potrebným príslušenstvom je ozaj extrémna.


Koľko to výjde?

Napríklad Kia si za články k modelu e-Niro s kapacitou 39,2 kWh účtovala 6 940 eur. Zato Mercedes u modelu EQB žiadal 18 740 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jar, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo