Zvýšenie finančných pásiem dlhodobo požadujú zriaďovatelia aj školské jedálne. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR o tom informovalo v tlačovej správe. Zvýšenie finančných pásiem je potrebné, aby bolo možné zachovať požadovanú kvalitu pripravovaných jedál.
„Naposledy sa financie na prípravu teplého jedla v školských zariadeniach upravovali v roku 2019. Nikomu netreba vysvetľovať, že na sklonku roka 2022, po náraste cien, sú tie sumy nedostatočné. Zhodli sme sa naprieč samosprávami, naprieč školami, zriaďovateľmi a taktiež, samozrejme, na rezorte, že s tým musíme niečo urobiť,“ vysvetlil minister školstva Ján Horecký.
Keďže došlo k výraznému nárastu cien potravín, školské jedálne mali problém pripravovať výživovo a energeticky vyvážené pokrmy podľa noriem pre školské stravovanie a v súlade s Odporúčanými výživovými dávkami pre obyvateľstvo v súlade s legislatívou.
Finančné pásma predstavujú náklady na nákup potravín na prípravu jedného jedla a sú rozdelené podľa vekových kategórií stravníkov. Určuje ich rezort školstva. Tvoria však len časť ceny jedla, ďalšou sú režijné náklady určené zriaďovateľom.