Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2022 00:01 | Nové Časy | Staviame a bývame

Múdru domácnosť už môže mať každý

Inteligentná domácnosť, akú sme kedysi sledovali iba vo filmoch, je dostupná aj pre našinca.

Systémy inteligentnej domácnosti riadia prakticky všetko v dome, čo funguje na elektrinu. Čiže osvetlenie, vykurovanie, klimatizáciu a napríklad aj otváranie brán alebo sťahovanie žalúzií či polievanie trávnika. Inteligentné je aj riadenie multimédií pre jednotlivé miestnosti či pre celú domácnosť. Tieto systémy môžu byť tiež prepojené s externými systémami, akými sú najmä zabezpečovacie zariadenia a bazénová technológia.

Najväčšou výhodou inteligentnej domácnosti je to, že zaistí maximálne pohodlie pre jej obyvateľov. Rovnako šetrí financie z rodinného rozpočtu tým, že znižuje spotrebu energie. Systém totiž vyhodnocuje spotrebu. Na inteligentný systém možno preto napojiť rôzne technológie: osvetlenie, žalúzie, vykurovanie, chladenie, ohrev vody, zabezpečovací systém... Záleží iba na vás, pre ktoré technológie sa rozhodnete.

Inteligentná domácnosť však nie je určené iba pre tých, ktorí stavajú nový dom alebo zariaďujú byt v novostavbe. Výhody inteligentnej domácnosti si môžete užívať aj v prípade, že vlastníte staršiu nehnuteľnosť. Ideálne pre vás je, aby ste vyhľadali odborníka na moderné riešenia v domácnosti a skonzultovali s ním svoje možnosti. Odborník vám najlepšie poradí aj v tom, do ktorej technológie sa vám pri staršej nehnuteľnosti ešte oplatí investovať tak, aby ste na tom z dlhodobého hľadiska získali.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Tieto zariadenia môžu byť smart

1. Inteligentná elektroinštalácia

Dokáže ovládať čokoľvek v objekte, čo je pripojené na elektrický prúd. Takisto disponuje aj záložným elektrickým zdrojom, ktorý je k dispozícii v prípade vypadnutia prúdu.

2. Kvetináče

Inteligentný kvetináč disponuje zavlažovacím systémom, špeciálnou pôdou a tiež svetlom, aby vaším rastlinám nič nechýbalo.

3. Zásuvky

Aj elektrické zásuvky dokážu byť smart. Cez aplikáciu tak získate dokonalý prehľad a kontrolu nad svojím domom či bytom. Môžete ovládať všetky spotrebiče, ktoré máte v dome a v prípade núdze odstaviť prívod elektrickej energie.

4. Kávovar

Horúca káva vás bude čakať vždy, keď si zmyslíte. Cez aplikáciu si napríklad môžete nachystať šálku horúcej kávy, keď sa bude vracať zo zimnej prechádzky v studenom počasí.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

5. Vysávač

Moderné vysávače sú vlastne prvé roboty, ktoré ovládli naše domovy. Vďaka nim môžete poupratovať z pohodlia svojej kancelárie. Vysávač doma odstráni prach za vás a ešte sa aj sám nabije, keď mu dôjde „šťava“.

6. Žiarovky

Ingteligentné žiarovky vášmu domu dodajú úplne nový vzhľad. Môžete si cez ne nastaviť nielen intenzitu svetla, ale aj farbu osvetlenia. K dispozícii sú aj najnovšie žiarovky so zabudovaným reproduktorom na prehrávanie hudby.

7. Kľúčenka

Inteligentná kľúčenka zabráni strate kľúčov, batohu, kabelky či iných cenných predmetov. Kľúčenka je totiž vybavená integrovaným bluetooth rozhraním, cez ktoré komunikuje s aplikáciou v smartfóne. Ak sa tieto dve zariadenia vzdialia od seba na vzdialenosť väčšiu ako 30 metrov, tak dôjde k spusteniu hlasitého alarmu.

8. Hlasový asistent

Hlasoví asistenti sú momentálne jedným z najpopulárnejších inteligentných zariadení. Ponúkajú totiž komfort a zábavu v jednom. Zatiaľ nefungujú v slovenčine, ale je iba otázkou času, kedy si budete môcť pustiť svoju obľúbenú hudbu alebo zapnúť TV iba hlasom a po slovensky.

Viac k téme:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka