Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2022 00:01 | Nové Časy | Trh Práce

Pozor: Toto sú dôvody, pre ktoré personalisti vyhadzujú životopisy

Príliš osobné informácie, detailne rozpísané pracovné postupy, nepravdivé informácie alebo bláznivá grafická úprava životopisu. To sú veci, ktoré vám postup do ďalšieho kola nezaručia.

Hovorí sa, že menej je niekedy viac a to platí aj pri životopisoch a ich odosielaní firmám a personálnym agentúram. Zamestnávatelia častokrát nemajú čas ani trpezlivosť, aby sa „prehrabávali“ v rozsiahlych a nedôležitých životopisoch.

„Pred písaním životopisu je potrebné uvedomiť si, že práve životopis môže byť jedným z faktorov, ktorý rozhodne o vašej budúcnosti, nakoľko je prvým dokumentom, s ktorým potenciálny zamestnávateľ príde do kontaktu,“ hovorí Sylvia Lakatošová z personálnej agentúry ProAct People Slovensko.

10 vecí, na ktoré si dávajte v životopisoch pozor

1. Vaša fotografia

Pripojiť fotografiu k životopisu nie je podmienkou. Pokiaľ však prikladáte fotografiu, použite iba formát vhodný pre preukazy a pasy. „Fotografie vystrihnuté z rodinných albumov vyzerajú neprofesionálne a takto zaslaný životopis bude pravdepodobne vyradený z výberového konania,“ povedala Lakatošová z ProAct People Slovensko.

2. Záľuby a koníčky

Ak sú vaše záľuby príbuzné práci, o ktorú sa uchádzate, nemusíte ich zahŕňať do vášho životopisu. Môžete si ich radšej ušetriť na pracovný pohovor, kedy sa vás personalista spýta, čo vykonávate vo voľnom čase. Aj v tomto prípade menej je niekedy viac, preto sa pri záľubách nerozpisujte.

3. Pravopisné a gramatické chyby

Čím viac očí, tým väčšia kontrola. Platí to v prípade odosielania životopisu. Predtým, než ho odošlete, skontrolujte si ho dvakrát, alebo ho dajte na kontrolu vášmu kamarátovi alebo známemu. „Prehľadne upravený životopis bez gramatických chýb o vás môže veľa prezradiť. Naznačí, že nie ste ľahkovážny a sústredíte sa na to, čo robíte,“ hovorí Sylvia Lakatošová.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

4. Osobné postoje

Podobne, ako je vaša fotografia, tak aj vaša váha, výška, vek, rasa alebo náboženstvo nie sú pre budúceho zamestnávateľa podstatné. Aj keď je nezákonné, aby zamestnávateľ diskriminoval nejakého žiadateľa o zamestnanie, niektorí to aj tak robia. Všetky podstatné informácie majte pravdivo uvedené v životopise a nemáte sa čoho obávať.

5. Detaily o práci

Manažéri a personalisti, ktorí vyberajú kandidátov, nepotrebujú poznať detaily každého pracovného procesu. Nezahŕňajte ich prílišnými informáciami o každej práci, ktorú ste u jednotlivých zamestnávateľov vykonávali. Zamestnávatelia chcú v prvom rade vidieť, že ste vynikajúci kandidát. Vyberte preto tie pracovné aktivity, ktoré sú najviac relevantné pre prácu, o ktorú sa uchádzate. „Prvý dojem je veľmi dôležitý, dávajte si pozor, aby bol váš životopis stručný, heslovite písaný text, z ktorého sú na prvý pohľad jasné informácie. Stalo sa, že niektorí uchádzači negatívne opísali skúsenosti z prechádzajúcich zamestnaní a taktiež používali skratky,“ hovorí Lakatošová.

6. Nepravdivé informácie

Žiaden zo zamestnávateľov nechce najať klamára. Nikdy sa nevyťahujte, že máte magisterský titul, napriek tomu, že ste získali iba bakalársky.  Prezentuje váš skutočný stav v práci, neklamte budúceho zamestnávateľa, že ešte pracujete v spoločnosti, ak to nie je pravda, pretože ste dostali výpoveď. Nikdy si ani nepýtajte vyšší plat o viac ako 20 percent. Váš budúci zamestnávateľ si všetky informácie môže overiť, preto sa oplatí byť úprimný.

7. Bláznivá farebnosť a odoslanie poštou

Nikto by sa nechcel pozerať na životopis vytlačený na fosforečnom papieri, na ktorom vyskakujú farebné písmená a symboly. Používajte také písmo a farebnosť, najlepšie klasickú čiernu, ktorá umožní prehľadnú čítanosť. Ak sa odkloníte od štandardov, vaše šance na to, že váš životopis zostane nepovšimnutý, budú vysoké. „U nás v personálnej agentúre sme obdržali aj ‚nie správnym smerom‘ originálne životopisy, napríklad výstredné úpravy dokumentu, výstredný štýl písma a podobne,“ hovorí Sylvia Lakatošová z ProAct People Slovensko. Väčšina potenciálnych zamestnávateľov životopisy zaslané poštou už neprijímajú. „V prípade, že nemáte inú možnosť, mal by byť napísaný na kvalitnom papieri, aby vyzeral profesionálne,“ hovorí Lakatošová. Pokiaľ použijete ozdobný papier, priložte radšej k nemu váš životopis aj na klasickom bielom papieri. Taktiež životopisy napísané rukou sa nepovažujú dostatočne za profesionálne.

8. Príliš osobné informácie

Váš životopis môže byť veľmi rýchlo vyradený, ak pred personalistom odhalíte súkromné informácie, ktoré nepatria do pracovnej oblasti. Ako napríklad osobné webové stránky, odkazy na zdieľanie fotografií alebo zvláštne e-mailové adresy.

9. Negatívne veci

Negativizmus nepatrí do pracovného svetla, najmä ak sa na začiatku chcete ukázať v čo najlepšom svetle. Nikdy neuvádzajte príčinu odchodu z predchádzajúceho zamestnania. Uveďte tak iba v prípade, ak vás personalista vyzve. Môže sa stať, že vás prepustili z práce z organizačných dôvodov alebo z dôvodu rušenia prevádzky. Vždy povedzte pravdu. Taktiež nevysvetľujte medzery vo vašom životopise. Snažte sa, aby váš životopis vždy vyzeral iba čo najpozitívnejšie.

10. Nemajte prílišný cieľ

Každému zamestnávateľovi ide o to, aby pre svoju spoločnosť získal čo najlepšieho zamestnanca. Zamestnávateľ vo vašom životopise radšej uvidí zhrnutie vašej kvalifikácie, vďaka ktorej ste získali úspechy, ako odvážne oznámenie: Chcem získať prácu na plný úväzok vo finančnej inštitúcii.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Amnesty kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS: Pre vládu a Národnú radu má výzvu
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte