Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2023 01:00 | Správy | Servis
Foto

Hyundai Kona N: Zrodený pre rýchlosť! Postavili ho, aby prinášal radosť z jazdy

Predné pneumatiky viete roztrhať na franforce za dopoludnie, našťastie plnú nádrž spálite skôr. Pokiaľ si v Hyundai Kona N nastavíte všetky parametre do najostrejšieho režimu, skrátka nečakajte kompromisy – praktické SUV stuhne, výfuky začnú dunieť a odozva plynu je okamžitá.

Síce vie byť aj ako-tak úsporným a praktickým autom, no v prvom rade prináša zábavu za volantom a potom sú spálené litre benzínu druhoradé... Postavili ho, aby prinášalo radosť z jazdy, a také aj je. Kona N má zaujímavý dizajn, ktorý si buď rýchlo obľúbite, alebo znenávidíte.

Najmä z funkčných doplnkov na zadnej časti vidno, že nejde o obyčajné auto. Dvojica koncoviek výfukov, difúzor a masívne prítlačné krídlo na veku kufra v kombinácii s bledomodrou farbou dávajú na­javo, že šoférovi stačí trochu pridať a o pár sekúnd zmizne z dohľadu.

Otvoriť galériu

Excelentný dvojliter

Pod kapotou je vyladený dvojlitrový prepĺňaný radový štvorvalec s výkonom 280 koní a 392 Nm. Nemenej dôležitý je aj údaj o hmotnosti - má jeden a pol tony. A keďže má pomerne krátky rázvor, je v zákrutách Kona obratná ako profe­sionálna orientálna tanečnica.

Konu N s predným náhonom sme prehnali v kľukatiacich sa zákrutách vedúcich na Pezinskú Babu, kde „N-ko“ predviedlo, že ide o stroj, s ktorým skúsený vodič potrápi oveľa výkonnejšie autá. Základným predpokladom, aby ste mohli naháňať Cayman či Focus ST, nepredstavuje len výkon, ale aj dobre zahriate pneumatiky. Obuté sme mali lepivé Pirelli P Zero, ktorým stačilo pár zákrut a už sme mohli jazdiť s vervou, akoby sme boli na okruhu.

Správne nastavenie

Adrenalín na počkanie prináša stlačenie červeného tlačidla NGS na volante, ktoré auto prepne na 20 sekúnd do najostrejšieho módu. No keď ho prvýkrát aktivujete, zaručene sa vám dvihne tep a začnete sa potiť. Osemstupňová dvojspojková N-DCT prevodovka s mokrými spojkami nakrátko dovolí pri manuálnom radení pádlami pod volantom podržať agregát v červenom poli otáčkomeru a pneumatiky majú čo robiť, aby príval výkonu zvládli. Tých dvadsať sekúnd však ukázalo, že Kona N je skôr cupový špeciál než športovo ladený crossover s terénnymi ambíciami.

Otvoriť galériu

Môžete dôverovať

Cestou na Pernek nájdete kvalitnejší asfalt a krátko po svitaní zaručene stretnete niekoho, komu budete chcieť ukázať dva masívne a hlučné výfuky. Tie síce vedia vďaka aktívnej klapke aj stíchnuť, lenže asi nikto by sa pri ostrej jazde neochudobnil o také rozmanité spektrum zvukov... Prskajú, odfrknú si a občas si aj zastrieľajú.

Pokiaľ si ešte aktivujete funkciu maximálneho zrýchlenia, viete drahé gumy na drsnom asfalte odrovnať ozaj expresne. Prenos masívneho krútiaceho momentu obstaráva elektronicky ovládaný samosvorný diferenciál a komunikatívny podvozok informuje o všetkom, čo sa vám deje pod zadkom.

V najostrejšom režime však treba rátať s tým, že benzín z nádrže mizne raketovým tempom. Spotreba vyše 20 litrov vás preto nemôže prekvapiť, no ide o malú daň za porciu zábavy, ktorú Kona N prináša.

Hyundai Kona N

  • Motor: R4, 2-liter
  • Výkon: 280 koní
  • Max. krútiaci moment: 392 Nm
  • Zrýchlenie 0 - 100 km/h: 5,5 s
  • Max. rýchlosť: 240 km/h
  • Cena: 36 080 €
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jar, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tragická dopravná nehoda.
Foto
Tragická dopravná nehoda v nitrianskom kraji: Vodič († 24) na motorke zišiel z cesty
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu, zastrelil ju Rudolf Huliak
Aktualizované
V Očovej eliminovali problémovú medvedicu: Zastrelil ju Rudolf Huliak
(ilustr. foto)
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji: Koľko peňazí prinesie hokejový šampionát Česku?
Prečo Čechom gól neuznali, keď Nemcom áno? Chceme vysvetlenie, zúri expert!
Muž sa mal vlámať do auta v bratislavskom Ružinove, policajti pri kontrole zistili, že bol naňho súdom vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody.
Vlámal sa do zaparkovaného auta a zaspal: Neuveríte, čo zistila polícia potom
(ilustračné foto)
Dráma na škole v Trnave: Strašné, čo študent počas vyučovania vytiahol! Zasahovala polícia
9. kolo Let's Dance. Na snímke Tina
Foto
Tinu si uctili v rodných Košiciach: Jej tvár namaľovali na panelák, AHA!
Kaštieľ v Ostrej Lúke
Váš Tip
V Ostrej Lúke budú oslavovať 200. výročie narodenia Adely Ostrolúckej: Návštevníkov čaká takýto bohatý program!
Vodič prekročil rýchlosť a po zastavení nafúkal.
Foto
Ponáhľal sa na dovolenku, namiesto toho skončil v cele: Pozrite sa, koľko mu namerali!
(ilustračné foto)
Nočná dráma v Bratislave: Muž s podozrením na intoxikáciu drogami zomrel v sanitke
(ilustračné foto)
Svet bojuje s infekčnými ochoreniami: Prečo ich je TOĽKO? Vedci majú odpoveď, môže za to...
Šokujúci útok z hľadiska: Djokovič skončil na kolenách!