Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.10.2022 08:47 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsko vyzýva svojich obyvateľov: Túto krajinu okamžite opustite, vaša bezpečnosť je ohrozená!

Francúzska vláda v piatok vyzvala svojich občanov, ktorí sa nachádzajú v Iráne, aby túto krajinu "čo najskôr" opustili, keďže je ohrozená ich bezpečnosť. Informuje o tom agentúra AFP.

"Všetci návštevníci z Francúzska, vrátane osôb s dvojakým občianstvom, sú vystavení vysokému riziku zatknutia, svojvoľného zadržania a nespravodlivého súdneho procesu," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Dodalo, že toto riziko sa týka aj ľudí, ktorí sú v Iráne ako turisti.

Ministerstvo ďalej varovalo, že v prípade zatknutia alebo väzby "nie je zaručené dodržiavanie základných práv a bezpečnosť" a kapacita francúzskeho veľvyslanectva v Teheráne pre poskytovanie konzulárnej ochrany je obmedzená.

Výzva bola zverejnená deň po tom, čo iránska štátna televízia odvysielala video, v ktorom sa dvaja francúzski občania "priznávaj"“ k špionáži. Funkcionárku francúzskeho odborového zväzu učiteľov Cécile Kohlerovú a jej manžela Jacqua Parisa zadržali v Iráne 7. mája. Obvinení sú zo snahy vyvolať nepokoje počas štrajkov učiteľov.

Teherán o ich zadržaní informoval 11. mája. V čase zatknutia boli v Iráne na dovolenke a mali turistické víza. Francúzsko ich zatknutie odsúdilo ako neopodstatnené a požiadalo o ich okamžité prepustenie. Teherán žiadosti nevyhovel a začiatkom júla obvinil z "podkopávania bezpečnosti" krajiny.

Priznanie dvojice Francúzov televízia odvysielala v období vlny pouličných nepokojov v Iráne. Vyvolala ich smrť 22-ročnej Kurdky po zadržaní mravnostnou políciou. Teherán protesty považuje za dôsledok sprisahania zosnovaného v zahraničí.

V Iráne sú v súčasnosti zadržiavaní ďalší dvaja francúzski občania: výskumníčka iránskeho pôvodu Fariba Adelkhahová, zatknutá v júni 2019 a neskôr odsúdená na päť rokov väzenia za podkopávanie národnej bezpečnosti, a Benjamin Briere, ktorého zatkli máji 2020 a odsúdili na osem rokov a osem mesiacov väzenia za špionáž, keď pomocou dronu snímal scenérie v prírodnom parku neďaleko turkménsko-iránskych hraníc.

Do Iránu "dôrazne neodporúča" cestovať aj nemecké ministerstvo zahraničných vecí. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že Teherán na základe ničím nepodložených obvinení zadržiava alebo bráni v odchode viac ako 20 občanom západných krajín, zväčša s dvojakým občianstvom. Podľa nich ide o súčasť snáh Iránu vynútiť si takýmto braním rukojemníkov ústupky od Západu. Irán však takéto obvinenia odmieta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrozivá nehoda v blízkosti Senice: Auto sa zrazilo s motocyklom! Na ceste vyhasol ľudský život
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
(ilustračné foto)
Na Slovensku udrie v noci neobvyklý meteorologický jav: V tomto ročnom období je mimoriadne zriedkavý
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) počas mimoriadnej 13. schôdze Národnej rady SR.
Koalícia sa zastala ministerky zdravotníctva: Podrží ju počas náročného odvolávania? Raši prezradil viac
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
TK ministerky zdravotníctva SR Zuzany Dolinkovej k aktuálnej situácii v súvislosti s výstavbou novej Univerzitnej nemocnice v Martine.
Dolinková sa stala terčom ostrej kritiky: Opozícia jej vyčíta viacero krokov! Aha, čo o nej povedal jeden z poslancov
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Ilustračné foto
Bude leto 2024 NAJHORŠIE v histórii? Slová meteorológov neznejú dobre: Na čo sa musíme pripraviť!
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?
Shakira
Shakira ako PODVODNÍČKA?! O speváčke padlo rozhodnutie, na ktoré všetci čakali
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Poslanci začali mimoriadnu schôdzu: Opozícia chce odvolať Zuzanu Dolinkovú