Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2022 19:15 | Správy | Peniaze

Podľa Hegera sa trh s plynom upokojí, zníži sa aj jeho cena: Musí sa však stať jedna vec

Ak ruský prezident Vladimir Putin stratí vplyv na Európu, zmizne výrazný prvok neistoty, čím sa podľa predsedu vlády SR Eduarda Hegera upokojí trh s plynom a zníži sa aj jeho cena. Uviedol to po popoludňajšom programe na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

Putinovi záleží podľa Hegera len na vlastnom prospechu. "On si chce nahnať tie isté príjmy za výrazne menšie dodávky," uviedol slovenský premiér. Heger informoval, že mal rokovanie aj s nórskym premiérom. Poďakoval sa mu za zvyšovanie kapacít dodávok plynu otvorením ďalšieho spojenia cez Poľsko, ktoré je podľa premiéra výhodné aj pre Slovensko.

Kľúčové je podľa Hegera nastavenie ceny plynu. "My prekupujeme plyn, ktorý mal smerovať do Ázie a teraz smeruje do Európy. Tie ceny musia byť nastavené tak, aby sme mali garantovanú dostatočnú kapacitu a dodávky plynu. Lebo hoci bude plyn lacný, ale nebudeme ho mať, tak nám to nič nepomôže," vysvetlil predseda vlády.

Na európskej úrovni chce medzi štátmi dvadsaťsedmičky presadzovať dohodu o cene. "Tým, že krajiny sa snažia nakupovať jednotlivo, zbytočne sa jeho cena vyháňa vysoko, lebo si konkurujeme," spresnil Heger. Predseda vlády upozornil, že na štvrtkovom stretnutí EPC ešte neprebehla detailná diskusia o riešení vysokých cien plynu. Debatu o tejto otázke očakáva v piatok na neformálnom zasadnutí Európskej rady.

V rámci štvrtkového popoludňajšieho programu boli štátnici rozdelení do štyroch skupín. Slovenský premiér spolu s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou predsedali debate pri okrúhlom stole na tému "Mier a bezpečnosť na európskom kontinente". Na diskusii sa zúčastnilo ďalších deväť predstaviteľov štátov vrátane hostiteľa, českého premiéra Petra Fialu, a predsedu Európskej rady Charlesa Michela. Podľa Hegera sa diskutujúci zhodli, že Rusko je hrozba, a preto musia byť všetky krajiny jednotné a musia spolupracovať.

Heger potom absolvoval tri bilaterálne stretnutia – s predsedom slovinskej vlády Robertom Golobom, moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou a prezidentkou Kosova Vjosou Osmaniovou.

Vo štvrtok sa na Pražskom hrade koná historicky prvý summit Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorého vznik inicioval francúzsky prezident Emmanuel Macron. Lídri 43 európskych krajín na Pražskom hrade rokujú o mieri a bezpečnosti, energetike, klíme a ekonomickej situácii. Na stretnutie EPC v piatok nadviaže neformálny summit Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Všimli ste si malé otvory v oknách lietadla? Sú dôležité! Bez nich by nastal na palube veľký problém
(ilustr. foto)
Európska krajina vyzýva občanov, aby z pivníc spravili bunkre: Chystá sa niečo veľké? Nelichotivé slová o Rusku
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken.
Šéfa americkej diplomacie čaká návšteva Blízkeho východu: Zvláštne, čo všetko má byť predmetom rokovaní
Emmanuel Macron
Macron má vlastnú vidinu pre európsku obranu: Jadrové zbrane môžeme použiť, keď…
Tornáda v USA za sebou zanechali spúšť.
Foto
Americká Nebraska má za sebou ťažkú noc: Tornádo napáchalo veľké škody! To však nie je všetko…
Cropped detail shot of seismometer printing line
Najviac zaľudnený ostrov na svete zasiahlo silné zemetrasenie: Hrozí príchod smrteľného tsunami?
Ilustračné foto
Neviete sa zbaviť chrápania? 4 jednoduché triky, ktoré vám pomôžu! JEDEN by ste nikdy nečakali
Military combat drone UAV
Jemenským povstalcom sa malo podariť zostreliť americký dron: Aha, čo ponúkli ako dôkaz
Attila Végh a jeho tréner Ilja Škondrič.
Tréner Végha Ilja Škondrič: TAKTO naložil jeho hejterom!
(ilustračné foto)
V Žiline sa strieľalo! Policajti nemali na výber: Dôvodom má byť správanie tínedžera
Iveta († 48) a Jozef.
Bartošovej († 48) hrob je aj po rokoch prázdny: Spor o urnu? Vdovec Rychtář prehovoril, prečo to tak je
(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!