Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.10.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Nadávky za volantom sú nám známe. Viete však ukázať aj gesto „prepáč“? Vyzerá takto...

Pozná to každý z nás, kto má auto. Za volantom máme tendenciu okamžite sa rozčuľovať nad druhými vodičmi, keď urobia hoci len drobnú chybu.

Prečo sa takto „prepíname“? Ako sa v tej chvíli ovládnuť, a pritom sa koniec-koncov sami cítiť lepšie?
Podľa psychologičky Vladimíry Kurincovej Čavojovej, ktorá sa v rámci Slovenskej akadémie vied venuje sociálnej psychológii, naše typické reakcie pri stretnutí s druhými vodičmi ilustrujú fenomén, ktorý experti nazývajú tzv. základnou atribučnou chybou. „To znamená, že keď sledujeme nejaké správanie, automaticky na základe toho prisúdime človeku nejakú vnútornú charakteristiku. Práve situácie na ceste sú ideálnym príkladom, niekto ma predbehne, tlačí sa na mňa v zápche, vytrúbi ma, nedá mi prednosť či smerovku a okamžite sa spustí spŕška – ,je to blbec, nevie jazdiť, je to arogantný Bratislavčan‘ – dosadím si tam akýkoľvek predsudok a pripíšem príčinu tomu človeku,“ hovorí odborníčka z Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

Otvoriť galériu

„Druhí to robia naschvál, ja nie“

Táto optika však platí väčšinou len, keď „nálepkujeme“ vinníkov na druhej strane. Keď urobíme chybu my, často to berieme inak. Máme tendenciu povedať napríklad „nevšimol som si tú značku, mám len zlý deň, inak by sa mi to nestalo“. „Ospravedlníme si to len nejakou situačnou charakteristikou, ktorá to spôsobila. Druhým vodičom však automaticky pripisujeme zlý úmysel. Filtrujeme to, že to môže byť len začiatočník, mať možno stres, alebo prežívať náročné obdobie, je tam množstvo situačných dôvodov, ktoré môžu ovplyvniť jeho pozornosť a správanie na ceste,“ usudzuje Vladimíra Kurincová Čavojová.

Treba posilňovať svoju empatiu

Hoci je samozrejmé, že na cestách sa nájdu aj skutočne bezohľadní vodiči, nie je nič prekvapivé, že to, ako v nepríjemných situáciách zareagujeme, závisí len od nás.„Keď si vezmeme napríklad cezpoľných vodičov, je na nás, či im budeme pri čo i len najmenšom zaváhaní nadávať, alebo zvolíme iný prístup – pribrzdíme, budeme ohľaduplnejší, skúsime pochopiť, že idú pomalšie, lebo nepoznajú naše prostredie. Nevieme, čo sa v druhých vodičoch odohráva – možno sedia po pol roku od nehody prvýkrát za volantom, alebo prežívajú traumu, dozvedeli sa práve zlú správu, a preto robia pochopiteľne za jazdy chyby. Skrátka, treba pracovať na svojej empatii,“ vysvetľuje psychologička.

Otvoriť galériu

Nereagujte hneď a uvidíte, že to „vyšumí“

V psychológii existujú aj určité tipy, ako z nás urobiť pre druhých príjemnejších vodičov na cestách, čím pomôžeme aj sami sebe a našej vnútornej pohode. „Pri sadnutí do auta pomôže jednoduchý nádych – výdych a uvedomenie si, že sa prepínam do iného režimu. Podobne ako s dychom, je dobré uvedomiť si napätie v tele a uvoľniť ho, aby sme napríklad nesedeli v stuhnutej pozícii. Ideálne je dopriať si vždy extra čas – nesadáme do auta na poslednú chvíľu, keď už vieme, že každé zdržanie na semafore alebo za pomalším šoférom bude znamenať, že budeme meškať,“ radí expertka, podľa ktorej je treba sa cvičiť aj v tom, že budeme robiť odstup medzi emočnou reakciou. Inak povedané, keď aj dôjde k nejakej miernej, život neohrozujúcej kolízii s iným vodičom, nebudeme reagovať hneď, pozdržíme svoje ventilovanie sa.

„Takisto je dobré nastaviť sa tak, že ak urobím nejakú chybu ja, druhému vodičovi sa ospravedlním, či už jednoduchým gestom alebo zablikaním. Všetkým nám predsa padne takýto ľudský prístup dobre. Zvlášť v súčasnosti veľmi potrebujeme vzájomne si prejavovať ľudskosť, rešpekt, byť k sebe milší. A to nielen na cestách, ale vo všetkých oblastiach spolunažívania,“ uzatvára Vladimíra Kurincová Čavojová.

Otvoriť galériu

Kruh na hrudi ako gesto pre „prepáč“

Štandardne používaných fráz a posunkov, venovaných ostatným vodičom, keď s nimi prídeme do interakcie, je viac než dosť. A všetky sú väčšinou vulgarizmy, ktoré nikto z nás nechce počuť a vidieť namierené na seba.

Keď nám niekto skríži cestu, alebo sa dopustí nejakej chyby za volantom, určite lepšie, ako vykríknuť nadávku a vystrčiť prostredník, bude pre našu vlastnú psychiku vôbec nezareagovať a šoférovať pokojne ďalej. A keď urobíme niečo nechcené voči druhým vodičom my, ešte lepšie padne nám aj druhej strane, keď vyjadríme slovo „prepáč“. Vedeli ste, že na vyjadrenie ospravedlnenia sa druhému existuje v medzinárodnej posunkovej reči konkrétny znak? Stačí zovrieť dlaň v päsť a urobiť ňou kruh na hrudi v smere hodinových ručičiek, prípadne vo vzduchu, aby to dobre videl aj vodič, ktorému svoje gesto posielame.

Ako tento posunok vyzerá a prečo je dobré o ňom vedieť, ukazuje aj video poisťovne KOOPERATIVA.

Práve poisťovňa KOOPERATIVA, v ktorej si uzatvára poistenie svojho auta najviac Slovákov a Sloveniek, pracuje s gestom „prepáč“ v novej kampani. Ňou približuje nielen praktické výhody svojho zvýhodneného riešenia komplexného poistenia auta AutoMat, ale všetkých vodičov chce zároveň motivovať k tomu, aby sme si na cestách prejavovali viac rešpektu. V týchto časoch je akýkoľvek – aj tento zdanlivo nenápadný – prejav človečenstva pre každého z nás príjemný a potrebný viac než kedykoľvek predtým.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tréner Craig Ramsay na striedačke slovenskej hokejovej reprezentácie.
Trénerský štáb sa s tým nebabral: V nominácii repre končí hneď pätica hráčov!
William a Kate sa brali 29. apríla 2011.
Foto
Williamovi a Kate krásne výročie nezničí ani boj s rakovinou: Romantická FOTO, ktorá vás chytí za srdce!
Do kín mieri novinka Strážcovia galaxie 3.
FotoVáš Tip
Hollywoodske celebrity obsadzujú Bratislavu?! Po Samuelovi L. Jacksonovi sa u nás ukázala ďalšia MEGAHVIEZDA
Woman laying next to her boyfriend  holding her finger pressed against her lips
Muž odhalil manželkinu neveru: Keď videl, koho vášnivo bozkáva, zamieril rovno do krčmy!
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka to podpísala! Ide o 13. dôchodky: Čo sa zmení?
Colony of vibrio cholera seen by electron microscope. Selective Focus. 3D rendering
V časti Francúzska sa šíri nebezpečné ochorenie: Situáciu označili za KRITICKÚ!
Liečba pijavicami
Nechutné, ale užitočné: Ako dokážu pomôcť pijavice pri chorobách! Trúfli by ste si?
Čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Vážne rozhodnutie čečenského vodcu: Padne vám sánka, čo má robiť Kadyrov neplnoletý syn!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Aktualizované
Opozičné hnutia zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej: Aké sú dôvody?
Opitý vodič si sadol za volant linkového autobusu.
Totálna nezodpovednosť! Nenormálne, koľko nafúkal vodič autobusu
vojak
Prekvapivé správy: PRÍMERIE medzi Izraelom a Gazou? Všetko smeruje k jednej veci!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Americký admirál vyslovil to, čoho sa všetci obávali: Zaútočí Putin na NATO? TOTO by mal byť jeho cieľ