Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2022 11:10 | Správy | Domáce správy

Rastúce ceny znamenajú jedno: Dostupnosť bývania na Slovensku je najhoršia za posledných 11 rokov

Vysoký rast cien nehnuteľností, ako aj rastúce úročenie úverov na bývanie spôsobili zníženie dostupnosti bývania na Slovensku. V aktuálnom hodnotení ekonomického a menového vývoja na Slovensku to konštatuje Národná banka Slovenska (NBS).

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie boli v 2. štvrťroku tohto roka o 6,44 % vyššie oproti predchádzajúcemu kvartálu. Medziročný rast cien dosiahol 25,5 %. “Index dostupnosti bývania (HAI) sa dostal na najhoršiu úroveň od roku 2011. Rozhodujúcu úlohu zohrávajú úrokové sadzby,” priblížila centrálna banka.

Kým ešte v 1. štvrťroku bola priemerná úroková sadzba nových úverov na bývanie 1,04 %, v tom druhom už dosiahla 1,6 %. Index dostupnosti bývania pre celé Slovensko sa zhoršil o 10,6 bodu. Ak by v 2. kvartáli boli rovnaké úrokové sadzby ako v 1. štvrťroku, bol by jeho nárast menej ako polovičný (4,8 bodu), vyčíslila NBS.

Dostupnosť bývania meraná týmto indexom je podľa centrálnej banky najhoršia v Žilinskom, Prešovskom a Košickom kraji. Ako relatívne najdostupnejšie sa naopak javia nehnuteľnosti v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Dané je to predovšetkým výškou regionálnych miezd.

Hodnotenie súladu vývoja cien nehnuteľností so širším ekonomickým vývojom v súčasnosti viac ako inokedy závisí od voľby indikátora príjmu, konštatuje NBS. “Vzhľadom na pomerne silný rast disponibilného príjmu, najmä v dôsledku rastu príjmov živnostníkov, by náš štandardný ukazovateľ naznačoval pokles rizika cenovej korekcie. Keď však berieme do úvahy dostupnosť bývania skôr z pohľadu ľudí žijúcich zo mzdy, riziko sa, naopak, zvyšuje,” vysvetlila banka.

Výstavba bytových budov bola v 2. štvrťroku o 22 % vyššia ako v rovnakom období minulého roka. Na jednej strane sú medziročne nižšie počty začatých a dokončených bytov. Medziročný rast, naopak, pokračuje v počtoch aktuálne rozostavaných bytov, aj v objeme vydaných stavebných povolení. “Produkcia bytových budov naďalej naznačuje, že realitný trh sa ešte nachádza v rastovej fáze,” uviedla NBS.

Úverové aktivity v priebehu prvého polroka podľa banky podporovali realitný trh. Čistý prírastok úverov na nehnuteľnosti bol v tomto období vysoko nadpriemerný. Domácnosti sa totiž ešte snažili využiť nižšiu úroveň úrokových sadzieb a načerpali výrazný objem úverov na bývanie. “Rastúce úročenie, vysoká inflácia spôsobujúca prepad reálnych príjmov a ochladenie ekonomickej aktivity by mali začať postupne tlmiť vysoký dopyt po nehnuteľnostiach,” avizuje NBS.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!