Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2022 14:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Prvý lyžiar v Tatrách: Snehová nádielka potešila vyznávačov zimných športov

Do Tatier už prišla zima, hoci je podľa kalendára ešte len jeseň. Na zasnežených svahoch sme naďabili na prvého lyžiara, ktorý si užíval desiatky centimetrov čerstvého snehu. Horský nosič Radek (40) z Chaty pod Rysmi sa s nami rád podelil o svoje dojmy z nevšednej septembrovej lyžovačky.

„Lyže máme v chate stále, aj tento rok sa tu dalo lyžovať ešte v júni. Teraz som išiel pozrieť situáciu v sedle Váha a ako to vyzerá s chodníkom na vrchol Rysov,“ hovorí skúsený lyžiar Radek.

„Musíme mať prehľad, aby sme vedeli usmerniť turistov a vystríhať ich pred potenciálnou hrozbou, ako je napríklad nepriechodný alebo namrznutý chodník. Zdalo sa mi bezpečnejšie schádzať dole na lyžiach ako pešo,“ opísal nám svoju lyžovačku, pričom ani netušil, že je pravdepodobne prvý lyžiar tejto sezóny vo Vysokých Tatrách. „Tak nad tým som sa ani nezamýšľal. Jazdu som si užil, dokonca aj kvalita a výška snehu boli výborné, no na plnohodnotnú lyžovačku to ešte nebolo,“ pousmial sa Tatranec.

Otvoriť galériu

Až 45 cm snehu

Septembrová nádielka snehu zaskočila turistov, ktorí sa tešili na potulky po slnkom zaliatych horách. Zatiaľ to vyzerá tak, že tento rok babie leto nebude a po lete nastúpila rovno zima. Vysoko v Tatrách napadol sneh už v auguste a v polovici septembra tam už bola poriadna nádielka. „Na Lomnickom štíte napadlo 45 cm snehu a do dnešného dňa vo vyšších polohách zostala súvislá vrstva,“ prezradil klimatológ Pavol Faško.

Svište majú problém

Na skutočnú lyžiarsku sezónu si však vyznávači zimných športov ešte musia chvíľu počkať. „Zatiaľ je Lomnické sedlo dostupné sedačkou len pre turistov, a tí by sa mali pri ceste za výhľadmi vybaviť teplým oblečením,“ povedal Marián Galajda, hovorca TMR, kde už teraz pripravujú pravú tatranskú lyžovačku. Veľká vrstva snehu v tomto období predstavuje obrovský problém pre svište. „Tieto vzácne tatranské hlodavce idú spať pod zem okolo 15. októbra a ich teplota klesne na 4 °C. Svište teraz len ,prihibernovali‘ a na normálny zimný spánok sa budú musieť ešte len pripraviť. Verím, že im tieto dva skoré zimné týždne nebudú chýbať. Keď som sa vybral skontrolovať ich nory, bol som šokovaný, koľko je hore snehu. Sú zasypané až 30-centimetrovou vrstvou,“ povedal odborník na svište Palo Ballo.

Otvoriť galériu

Babie leto nečakajte

Pavol Faško, klimatológ

- Ťažko povedať, či tento sneh vydrží do skutočnej zimy. Počasie je veľmi dynamické a striedajú sa periódy veľmi chladného a teplejšieho vzduchu. Do polovice októbra určite neočakávame príchod babieho leta a ani výrazné oteplenie. Ako to bude v druhej polovici októbra, ťažko predpovedať, ale november sa hlavne vo vyšších polohách už kloní viac k zime a sneh z tohto obdobia je už základom zimnej pokrývky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?