Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2022 17:16 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Protest pred prezidentským palácom si podmanila krajná pravica: Silný odkaz lídra opozície prezidentke

V Bratislave sa pred budovou Prezidentského paláca koná avizovaný protest proti vláde, ktorý organizuje strana Smer-SD.

Fotogaléria
30
fotiek v galérii

Protest sa začal o 17. hodine a mal by trvať do 20. hodiny. "Organizátori na protest zvážajú ľudí autobusmi aj z iných častí Slovenska, je preto možné, že dôjde k obmedzeniu dopravy v okolí Prezidentského paláca. Dotknuté môžu byť aj miesta ako Suché mýto, Námestie slobody, Palisády a spodná časť Mudroňovej ulice," uviedla Mestská polícia Bratislava na sociálnej sieti Facebook ešte pred začatím protestu. Policajný zbor na tej istej sociálnej sieti neskôr informoval, že protest prebieha pokojne.

Podľa dostupných informácií, bolo na demonštrácii 4- až 5-tisíc ľudí. Napriek tomu, že protestujú pred prezidentským palácom, hlava štátu sa v ňom nenachádza. Zuzana Čaputová je v americkom New Yorku na Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov.

Opozícia a protestujúci volali v utorok podvečer na bratislavskom Hodžovom námestí po demisii vlády či riešeniach energetickej krízy. Kritizovali, že prezidentka Zuzana Čaputová zatiaľ nevyhlásila referendum týkajúce sa predčasných volieb. Volali tiež po zmene ústavy umožňujúcej skrátenie volebného obdobia parlamentu buď referendom, alebo uznesením Národnej rady SR. Na opozičnom proteste organizovanom Smerom-SD vystúpili viacerí politici.

Predseda Smeru-SD Robert Fico podotkol, že na protest pozvali všetky opozičné strany. "Nie je čas na politikárčenie. Musíme ukázať jednotu, ktorá musí viesť k výmene súčasnej vlády," zdôraznil. Opätovne kritizoval médiá za to, akým spôsobom informujú aj o tomto proteste. Za zdražovanie podľa neho z veľkej miery zodpovedá súčasná vláda a prezidentka, lebo "zatiahli Slovensko do vojny, s ktorou Slovensko nemá nič spoločné".

Šéf mimoparlamentnej SNS Andrej Danko vidí zažehnanie energetickej krízy v ruskom plyne. Vyhlásil, že komunikuje s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom. Za príklad vládnutia vyzdvihol maďarského premiéra Viktora Orbána.

Opozícia si môže podľa predsedu mimoparlamentnej strany Život-NS Tomáša Tarabu v parlamente klásť voči koaličnej menšine podmienky. Vyzval na prijatie ústavného zákona, ktorý by umožnil skrátenie volebného obdobia parlamentu. Šéf mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík považuje tzv. protiruské sankcie vydané Európskou úniou za samovražedné. Tiež považuje za dobrý príklad riešenia energetickej krízy Maďarsko. Na proteste vystúpili i predseda mimoparlamentnej strany Národná koalícia Rudolf Huliak a šéf mimoparlamentnej strany Domov-národná strana Pavol Slota.

Okrem politikov rečnil aj herec a režisér Marek Ťapák. Tiež prezident občianskeho združenia Zjednotení za mier Eduard Chmelár. Vystúpili aj zástupcovia dôchodcov, Združenia miest a obcí Slovenska či predsedníčka Odborového zväzu justície Ingrid Vrkočová. Prítomný bol okrem iných i Jozef Hambálek, ktorého v lete zaradili na sankčný zoznam Európskej únie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Jana Kirschner o nepríjemnom zážitku: Obrovská HANBA! Krik a urážky kvôli... To vážne?
Profesionálna MMA bojovníčka Melissa Balic.
Chlapi slintajú, ženy závidia: Na scéne nová najkrajšia MMA bojovníčka!
(ilustračná foto)
Žralok brutálne zmasakroval muža na dovolenke: Uzavreli niekoľko pláží! Mrazivý opis útoku
Tina hovorí, že priateľstvo s tanečníkom Vildom Šírom sa po šou neskončí.
Foto
Tina výrazne ZMENILA vzhľad: Po Let´s Dance je z nej iná žena! FOTO hovoria za všetko
Monika Babišová a Andrej Babiš boli partnermi 30 rokov.
Babiš prekvapil rozchodom s manželkou: Našiel si už NÁHRADU za Moniku? Má ňou byť TÁTO žena
Dominik Greif vychytal postup svojho tímu do 3. kola Španielskeho pohára.
Foto
Bývalý gólman Slovana môže podpísať životnú zmluvu: Chce ho TENTO veľkoklub!
Stanka patrí v šou medzi favoritky.
FotoVáš Tip
Sexi Stanka z Ruže pre nevestu: Zbalila ju NAKA kvôli drogám!
Ilustračné foto
Tínedžer začal zbesilo napádať každého, koho videl: Útok neprežil jeden z policajtov
Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
woman holding liver paper cut, hepatitis vaccination, liver cancer treatment, world hepatitis day
Slováci majú problémy s pečeňou: Alkohol za tým nehľadajte! Vinník je jasný