Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2022 13:32 | Správy | Domáce správy

Sme rodina vytýčila jasnú podmienku na zotrvanie v koalícii: Chystá sa vláda rozdávať energošeky?

V prípade, že menšinová vláda nebude vedieť presadiť okamžité riešenie energií a inflačnej krízy, tak pre hnutie Sme rodina nemá zmysel ostávať v koalícii. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský s tým, že potom budú predčasné voľby.

Ak bude chcieť Sme rodina predčasné voľby a dohodne sa na tom s ostatnou časťou parlamentu, tak si schvália ústavný zákon aj predčasné voľby, reagoval koaličný poslanec Milan Vetrák (OĽANO). "Príde určitý moment, keď budeme vyhodnocovať, ktoré z tých opatrení sa podarilo zaviesť do praxe a ktoré nie, a potom vyhodnotíme, či má ďalší zmysel fungovanie v menšinovej vláde," podotkol. OĽANO podľa Vetráka nepôjde tvrdohlavo proti múru, a keď pomoc nebudú vedieť zabezpečiť, tak je na mieste, aby prišiel namiesto nich do vlády niekto iný.

Poslanec za SaS Juraj Krúpa podotkol, že ak menšinová vláda nie je schopná efektívne vládnuť a nebude vedieť presadzovať zákony, tak by sama mala uvažovať nad tým, či by nebolo rozumnejšie ponúknuť predčasné voľby. "Nehovorím, že my sa hrnieme do predčasný volieb, ale ide tu o zodpovednosť," povedal.

Opozičná poslankyňa za mimoparlamentný Hlas-SD Denisa Saková v relácii kritizovala koalíciu, že nepomáha ľuďom v čase energetickej krízy a zvýšenej inflácie. Zhodnotila, že opatrenia prichádzajú neskoro, pretože dôsledky krízy ľudia už pociťujú.

Vetrák priblížil, že na schôdzu parlamentu predložili niekoľko návrhov, ako je napríklad pomoc ťažko zdravotne postihnutým ľuďom, návrh s emisnými kvótami či daňové zaťaženie nadmerných ziskov. Vláda podľa neho rokuje so Slovenskými elektrárňami o zastropovaní cien elektriny na ďalší rok. Na prekonanie energetickej krízy má ísť aj 250 miliónov eur, pre dôchodcov ďalších 150 miliónov.

Vláda má podľa Pčolinského pripravovať aj istú formu energošekov, ich výšku však zatiaľ povedať nevedel. Krúpa tvrdí, že je aj v záujme strany SaS, aby sa čím skôr schválila pomoc pre ľudí a drží koalícii palce.

Saková tvrdí, že minister financií Igor Matovič (OĽANO) veľmi vážne obvinil z podplácania ochrankárov lídra strany Petra Pellegriniho. To, či Pellegrini podá na Matoviča trestné oznámenie, je podľa Sakovej jeho vecou.

Vetrák si myslí, že polícia a prokuratúra môžu konať aj sami od seba a nepotrebujú na to oznámenie. Matovič je podľa poslanca SaS Krúpu generátorom konfliktov. Pčolinský ministrove vyjadrenia komentovať nechcel. "Bolo to úplne zbytočné, pretože v pozícii, keď sme v menšinovej vláde a potrebujete podporu opozičných strán a bývalej koaličnej strany SaS, nebolo šťastné, že minister financií sa postavil a dosť tvrdo kritizoval zľava doprava všetkých," uviedol.

Ak bude Matovič v Národnej rade SR odvolávaný, Saková bude podľa vlastných slov hlasovať za. Pčolinský si však myslí, že k odvolaniu ministra nedôjde. V prípade, že by OĽANO "oželelo" Matoviča vo vláde a SaS "pekne poprosia", tak sa strana zamyslí nad návratom do koalície, povedal Krúpa.

Pri hlasovaní o odvolaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) sa SaS a Sme rodina zdržia, poslanci okolo Pellegriniho odvolanie podľa Sakovej podporia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať