Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2022 06:00 | Správy | Zahraničné správy
FotoVideo

Alžbeta II. je už na svojom milovanom mieste: Kolaps na rozlúčke a zdrvený kráľ! Slzy spustila i Meghan

Štátny pohreb britskej kráľovnej Alžbety vo Westminsterskom opátstve v Londýne sa skončil dvoma minútami ticha. Ďalšie obrady sa uskutočnili v priestoroch Windsorského hradu. Veľkú rozlúčku s najdlhšie vládnucou panovníčkou sme s vami sledovali v ONLINE prenose.

Fotogaléria
48
fotiek v galérii

18:14 Online prenos z pohrebu zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. sa končí. Aktuálne informácie nájdete v našom spravodajstve.

18:12 Verejná časť pohrebu Alžbety II. sa skončila bohoslužbou v Kaplnke sv. Juraja na hrade Windsor. Okolo 19:30 (20:30 SELČ) sa ešte uskutoční súkromný pohreb v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI. pod vedením dekana z Windsoru.

Kráľovná bude uložená na odpočinok so svojím zosnulým manželom, vojvodom z Edinburghu.

18:06 Po zaspievaní hymny sa končí verejná časť pohrebu kráľovnej. Kráľ Karol III. sa po skončení bohoslužby ešte rozprával s arcibiskupom z Canterbury.

17:50 Rakvu s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. spustili do kráľovskej hrobky na hrade Windsor

17:33 Na hrade Windsor ide o druhý obrad, ktorý už bude mať intímnejšiu podobu. K členom kráľovskej rodiny sa tu pripojili aj zamestnanci z rozličných panstiev v Británii patriacich kráľovi. Obrad rozžehnania sa s telom povedie windsorský dekan, ktorý prečíta prvý až siedmy verš z 21. kapitoly Zjavenia svätého Jána. Túto pasáž čítali aj na pohreboch kráľa Juraja V. v roku 1936, jeho manželky Márie v roku 1953 a tiež v roku 1952 na pohrebe Juraja VI. – otca Alžbety II., uvádza televízia CNN.

Otvoriť galériu

17:25 V Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor sa začal obrad rozžehnania sa s telom britskej kráľovnej Alžbety II. Na obrad je pozvaných 800 hostí. Neskôr bude nasledovať súkromný obrad v Pamätnej kaplnke kráľa Juraja VI., počas ktorého zosnulú kráľovnú uložia na miesto posledného odpočinku po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani. Informuje TASR.

17:10 Smútočný sprievod dorazil do Kaplnky sv. Juraja vo Winsdore, kde sa bude konať slávnostná bohoslužba.

16:59 Pohľad na sprievod s rakvou kráľovnej Alžbety II. prichádzajúci k hradu Winsdor. Rozlúčku sledovali obrovské davy ľudí.

Otvoriť galériu

16:55 Na príchod sprievodu s rakvou do Windsoru čakali aj kráľovnej milované psíky.

 

 

16:50 Verejnosť sa mohla poslednýkrát pozrieť na rakvu kráľovnej Alžbety II. počas toho, ako sprievod prichádzal do areálu zámku Windsor.

 

 

16:46 Slzy počas štátneho pohrebu neudržala ani Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu.

Otvoriť galériu

16:35 Zamestnanec domácnosti Buckinghamského paláca ešte počas štátneho pohrebu, krátko potom, ako vzdal úctu Alžbete II., skolaboval.

Otvoriť galériu

16:26 O 16:00 miestneho času (17:00 SELČ) sa začne bohoslužba. Obrad bude celebrovať windsorský dekan David Conner a požehnanie prednesie arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Uskutoční sa za účasti zhruba 800 hostí. Na konci obradu vložia rakvu s Alžbetou II. do kráľovskej hrobky.

16:25 Rakva so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. pricestovala do Windsoru. Tam sa koná ďalšia smútočná procesia. Sprievod rakvu odprevadí do Kaplnky svätého Juraja na hrade Windsor. Panovníčku tam neskôr počas dňa pochovajú.

16:23 Štátny pohrebný voz začína cestu po ulici Long Walk smerom k hradu Windsor, informuje BBC.

16:19 Stráže pochodujú do areálu hradu Windsor a očakávajú príchod sprievodu s rakvou kráľovnej Alžbety II.

Otvoriť galériu

15:55 Pohrebný voz sa teraz podľa BBC pohybuje popri radoch ľudí na oboch stranách, cestou k hradu Windsor. Z davu smerom k vozidlám hádžu ľudia kytice kvetov.

15:15 Vzdávam úctu kráľovnej Alžbete II. a jej odkazu, neustálej inšpirácii pre každého lídra. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v pondelok v príspevku na sociálnej sieti po štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej, na ktorom zastupovala Slovensko. Viac si prečítajte tu.

14:58 Tváre najbližších počas kráľovninej poslednej cesty.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu
Otvoriť galériu
Otvoriť galériu
Otvoriť galériu
Otvoriť galériu

14:49 Rakva so zosnulou britskou kráľovnou Alžbetou II. opúšťa Londýn a cestuje do Windsoru, ktorý mala v obľube. Panovníčku neskôr počas dňa pochovajú v Kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. Ako dodáva BBC, očakáva sa, že trasu budú lemovať obrovské davy ľudí z celej krajiny.

14:27 Sprievod po slávnostnom pochode, ktorý trval približne 45 minút, dorazil do cieľa.

13:58 Ako informuje BBC, sprievod s rakvou prechádza okolo sôch, ktoré kráľovná odhalila na počesť oboch svojich rodičov. Bronzový pamätník jej otca, kráľa Juraja VI., bol slávnostne otvorený na začiatku jej vlády v roku 1955. Neďaleko je nich je ďalší, ktorý bol umiestnený v roku 2009 na pamiatku kráľovnej matky, ktorá zomrela v roku 2002 vo veku 101 rokov.

13:54 Rakvu Alžbety II. prenášajú na delostreleckom koči ulicami Londýna po jej pohrebe vo Westminsterskom opátstve.

Otvoriť galériu

13:28 Tento väčší sprievod smeruje k Wellingtonskému oblúku, jednej z najväčších londýnskych pamiatok. Príchod je naplánovaný na 13:00 miestneho času (14:00 nášho času). Cestu budú lemovať vojenský personál a polícia – spolu s obrovskými davmi.

13:23 Začína sa ďalší pohrebný sprievod. "Teraz sa začína ďalší sprievod - očakávame niečo väčšie, ako bol sprievod, ktorý sme videli predtým. Bude sedem skupín, z ktorých každá bude pozostávať z príslušníkov ozbrojených síl," informuje BBC.

Otvoriť galériu

13:13 Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej sa uskutoční o 17.00 h SELČ vo windsorskej Kaplnke sv. Juraja. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

13:06 Dvoma minútami ticha sa v pondelok na poludnie v londýnskom Westminsterskom opátstve skončil štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. Rakvu následne prevezú k Wellingtonovmu víťaznému oblúku a ďalšie obrady sa uskutočnia v priestoroch Windsorského hradu. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

13:01 Z Evanjelia podľa sv. Jána počas pohrebu čítala britská premiérka Liz Trussová. Ďalšie čítanie z Prvého listu apoštola Pavla Korintským predniesla generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová.

Otvoriť galériu

12:58 Kráľovná Alžbeta II. v deň svojich 21. narodenín slávnostne vyhlásila, že bude oddane slúžiť krajine a Commonwealthu. Canterburský arcibiskup Justin Welby vo svojej kázni na kráľovninom pohrebe v tejto súvislosti uviedol, že len zriedka býva takýto sľub tak dobre dodržaný. Informuje o tom TASR.

Tých, ktorí slúžia, si budú podľa jeho slov milovať a pamätať, zatiaľ čo na tých, ktorí sa držia moci a výsad, sa už dávno zabudlo. Welby zároveň vyzdvihol Alžbetinu službu obyvateľom Spojeného kráľovstva i Spoločenstva národov (Commonwealthu).

12:46 Ceremóniu vo Westminsterskom opátstve otvoril westminsterský dekan David Hoyle. Informovala o tom TASR. "S vďačnosťou spomíname na jej neochvejnú oddanosť k jej poslaniu kráľovnej a hlavy Commonwealthu počas mnohých rokov," povedal dekan Hoyle. Pripomenul aj kráľovninu lásku k svojej rodine.

12:35 Pohreb nenesú dobre ani niektorí ľudia z verejnosti, ktorí sa prišli s kráľovnou poslednýkrát rozlúčiť.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

12:27 Kráľ Karol III. je zo smrti Alžbety II. zdrvený, o čom svedčí aj jeho tvár počas pohrebu jeho matky.

Otvoriť galériu

12:19 Procesiu s rakvou vedú gajdoši a bubeníci škótskych a írskych regimentov, príslušníci kráľovského letectva a Gurkhovia. Pozdĺž trasy stoja príslušníci námorníctva a námornej pechoty a na Parliament Square zase čestná stráž pozostávajúca z príslušníkov armády, letectva a námorníctva spolu s kapelou kráľovskej námornej pechoty. Celkovo sa na pohrebe podieľa viac ako 10-tisíc príslušníkov ozbrojených síl.

12:10 Takto prevážajú rakvu so zosnulou britskou panovníčkou do Westminsterského opátstva.

Otvoriť galériu

12:00 Na pohrebe je prítomných približne 2000 pozvaných hostí vrátane šéfov štátov a vlád a členov kráľovských rodín s celého sveta

11:45 Ako píše BBC, prvý pohrebný obrad sa začal. Pohybujúci sa sprievod pomaly začína odnášať rakvu kráľovnej z Westminster Hall do neďalekého Westminsterského opátstva na štátny pohrebný obrad.

11:39 Kráľ Karol III., princ William a princ Harry prichádzajú do Westminster Hall.

Otvoriť galériu

11:35 V opátstve je už aj bývalý britský premiér Boris Johnson.

Otvoriť galériu

11:28 Na poslednej rozlúčke s britskou kráľovnou Alžbetou II. († 96) v Londýne reprezentuje Slovensko prezidentka Zuzana Čaputová v spoločnosti partnera Juraja Rizmana. 
Viac si prečítajte tu: Čaputová s partnerom na pohrebe kráľovnej († 96): Nádherný outfit a fotky priamo z kostola

11:16 Parížska stanica metra s názvom George V (Juraja V.) na bulvári Champs-Élysées ponesie v pondelok na jeden deň meno zosnulej britskej panovníčky Alžbety II, oznámil francúzsky dopravný podnik RATP. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:10 Americký prezident Joe Biden s manželkou a francúzska hlava štátu dorazili do opátstva, píše BBC.

Otvoriť galériu

10:54 Ako informuje BBC, v Londýne sa zhromažďujú stovky ľudí, aby zahliadli pohrebný sprievod kráľovnej, zatiaľ čo hostia z celého sveta zaberajú svoje miesta v opátstve.

Otvoriť galériu

10:20 Vlajky na verejných budovách v Nemecku sú v pondelok spustené na pol žrde pre pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v Londýne. Tento pokyn by mali dodržiavať všetky nemecké spolkové krajiny, uviedla ministerka vnútra Nancy Faeserová. Tweet ministerstva sprevádza hashtag #RestInPeace (Odpočívajte v pokoji) a fotografia zosnulej panovníčky.

 

 

10:07 Do areálu Vojenskej nemocnice v Chelsea (Royal Hospital Chelsea, RHCh) – zariadenia sociálnej starostlivosti v západnom Londýne – začali prichádzať diplomatické vozidlá so zahraničnými predstaviteľmi, ktorí sa v pondelok zúčastnia na štátnom pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. TASR o tom informuje na základe správy televízie Sky News.

Prvé diplomatické auto, ktoré prekročilo policajné kordóny, bolo zaregistrované na Sudán. Očakáva sa, že na panovníčkinom pohrebe sa za túto africkú krajinu zúčastní jej vojenský vodca Abdal Fattáh Burhán.

09:58 Chrissy Heereyová ako posledná z radov verejnosti vzdala poctu zosnulej britskej kráľovnej pri jej rakve vo Westminsterskej sále v Londýne. Potom sálu zatvorili, aby rakvu pripravili na prevoz do Westminsterského opátstva, kde sa o 11.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) začne štátny pohreb. TASR správu prevzala z webových stránok Sky News a BBC.

Alžbeta II. bola "obdivuhodná dáma, ktorá nikdy nebude nahradená", povedala Heereyová o kráľovnej. V dlhom rade si vystála niekoľko hodín, napriek tomu ešte zostane vo štvrti Westminster, aby mohla sledovať smútočný sprievod a pohreb kráľovnej, ktoré sa budú prenášať na veľkoplošné obrazovky.

09:50 Veľké portréty zosnulej panovníčky a slová ako "ďakujeme" a "zbohom". Také sú hlavné motívy titulných stránok britských denníkov v deň pohrebu kráľovnej Alžbety II. Kráľovský spravodajca vysielacej spoločnosti BBC v komentári uvádza, že dnešok urobí bodku za "siedmimi dekádami stálosti".

08:46 Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. mala viacero osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jedným z nich je vystúpenie jej osobného hráča na gajdy pred štátnou hymnou God Save the King. TASR informuje podľa správy BBC.

08:41 Princ George a princezná Charlotte sa v pondelok zúčastnia na štátnom pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Informoval o tom webový portál britskej televízie Sky News, ktorý citoval zo služobného príkazu.

Druhý nástupca na britský trón princ George a tretia v poradí princezná Charlotte budú kráčať aj v sprievode za rakvou kráľovnej, keď ju budú viezť na delovej lafete.

Ich starý otec kráľ Karol III. s kráľovnou manželkou Kamilou pôjdu hneď za rakvou, za nimi budú nasledovať dcéra zosnulej panovníčky princezná Anne s manželom sirom Timom Laurenceom, potom ďalší Alžbetin syn princ Andrew, za ním najmladší syn princ Edward s manželkou Sophie a za nimi princ William s manželkou.

Deväťročný George a sedemročná Charlotte budú kráčať vedľa seba, za svojimi rodičmi. Potom budú nasledovať ich strýko a teta – princ Harry s manželkou Meghan – a nakoniec ďalší členovia kráľovskej rodiny.

Štvorročný brat Georgea a Charlotte, princ Louis, sa však podľa očakávania na pohrebe nezúčastní, píše Sky News.

Otvoriť galériu

08:26 Poctu kráľovnej vzdali v nedeľu i americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová, španielsky kráľ Filip VI. s kráľovnou Letiziou a mnohí ďalší z celkovo 500 politikov a členov kráľovských rodín pozvaných na rozlúčku so zosnulou - vrátane slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

08:18 Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová sa bola pokloniť pamiatke kráľovnej Alžbety II. Prijala tiež pozvanie zúčastniť sa na slávnostnej recepcii organizovanej novým kráľom Karolom III. Čaputová o tom informovala v statuse na sociálnej sieti a doplnila, že je poctená tým, že môže SR reprezentovať na tomto podujatí. Mesto je podľa nej plné ľudí, ktorí sa chcú rozlúčiť s kráľovnou a panuje v ňom pietna atmosféra. Záujem ľudí o rozlúčku s Alžbetou II. je podľa prezidentky obrovský.

08:01 V Londýne sa dnes ráno v sídle parlamentu zavrel vchod do Westminsterskej sály, kam od stredy nepretržite mierila verejnosť, aby sa rozlúčila so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. 

Otvoriť galériu

07:55 Kráľ Karol III. v nedeľu uviedol, že bol „nadmieru dojatý“ množstvom ľudí, ktorí prišli vzdať úctu jeho matke. "Za posledných 10 dní sme boli spolu s manželkou hlboko zasiahnutí množstvom správ o sústrasti a podpore, ktoré sme dostali z tejto krajiny aj z celého sveta," povedal.

"V Londýne, Edinburghu, Hillsborough a Cardiffe nás nadmieru dojal každý, kto si dal tú námahu a prišiel vzdať úctu celoživotnej službe mojej drahej matke, zosnulej kráľovnej."

"V čase, keď sa všetci pripravujeme na poslednú rozlúčku, chcel by som jednoducho využiť túto príležitosť a poďakovať sa všetkým tým ľuďom, ktorí boli podporou a útechou mojej rodine a mne v tomto čase smútku," povedal kráľ.

07:10 V deň pohrebu kráľovnej bude zatvorená väčšina podnikov v Británii. Supermarkety buď neotvoria, alebo budú mať skrátené otváracie hodiny. V prevádzke nebude ani pošta. Odložili aj väčšinu pohrebov v krajine, ktoré sa mali konať v pondelok – buď na žiadosť smútiacich rodín, alebo z dôvodu zatvorených krematórií a pohrebných ústavov. Podľa agentúry Reuters boli odvolané aj plánované septembrové štrajky prepravcov, ktorí chcú podľa vlastných vyjadrení rešpektovať štátny smútok. Otvorené však ostanú bary. Viacerí majitelia pre BBC povedali, že chcú takto poskytnúť miesto pre združovanie sa komunít v smútočný deň.

06:55 Pozvaní neboli zástupcovia Sýrie, Venezuely a Afganistanu, keďže Británia nemá s týmito krajinami diplomatické styky. Britská kráľovská rodina takisto nepozvala nikoho z Ruska, Bieloruska a Mjanmarska. Podľa tradície bývajú pozvaní aj všetci žijúci bývalí prezidenti USA, v tomto prípade to tak ale nebude. Buckinghamský palác to zdôvodnil nedostatkom miesta vo Westminsterskom opátstve.

06:47 Štátny pohreb sa bude konať podľa prísneho protokolu. Zúčastní sa na ňom asi 2000 pozvaných smútočných hostí vrátane členov európskych kráľovských rodín, zástupcov krajín Commonwealthu a svetových politických lídrov. Pozvaný je aj americký prezident Joe Biden s manželkou, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či francúzsky prezident Emmanuel Macron. Slovensko bude zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová.

06:41 Štátny pohreb zosnulej britskej kráľovnej Alžbety sa začne v pondelok o 11.00 h (12.00 SELČ) v londýnskom Westminsterskom opátstve. Trvať by mal asi hodinu. Na jeho konci budú dve minúty ticha v celom Spojenom kráľovstve, uvádza TASR na základe informácií televízie BBC.

6:00 Od Wellingtonovho oblúka prevezú pozostatky Alžbety II. kráľovským pohrebným vozidlom do hradu Windsor. Obrad rozžehnania sa s telom kráľovnej prebehne o 17.00 h SELČ v Kaplnke svätého Juraja na Windsorskom hrade. Tam panovníčku v rámci súkromného obradu o 20.30 h SELČ aj pochovajú po boku jej manžela princa Philipa, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 99 rokov.

5:55 O štvrť na dve stredoeurópskeho času sa vydá pohrebný sprievod nasledujúc lafetu s rakvou k Wellingtonovmu oblúku. Z priľahlého Hyde Parku odpáli Kráľovské jazdecké delostrelectvo čestné salvy. Celú procesiu budú sprevádzať zvuky zvonu Big Ben.

5:40 Samotný pohreb sa začne o 11.00 h (12.00 h SELČ) a trvať by mal hodinu. Obrad bude viesť westminsterský dekan. Čítania prednesie premiérka Liz Trussová a generálna tajomníčka Commonwealthu Patricia Scotlandová. Kázeň bude mať arcibiskup z Canterbury. Krátko pred ukončením obradu budú po celej Británii vyhlásené dve minúty ticha.

5:35 Pohreb kráľovnej bude prebiehať podľa presne stanoveného protokolu. Verejnosť bude môcť vzdávať úctu vystaveným Alžbetiným pozostatkom v rakve zahalenej do kráľovskej štandardy do pondelka rána 6.30 h miestneho času (7.30 h SELČ). O poldruha hodiny sa otvorí Westminsterské opátstvo. O 10.44 h (11.44 h SELČ) prevezú rakvu s pozostatkami Alžbety II. na lafete z Westminsterskej sály do Westminsterského opátstva. Za rakvou bude kráčať kráľ Karol III. a ďalší členovia kráľovskej rodiny. Malo by to trvať osem minút.

5:30 Vo Westminsterskom opátstve od korunovácie Viliama Dobyvateľa v roku 1066 korunovali dosiaľ všetkých anglických a britských panovníkov. Ako pripomenula televízia BBC, opátstvo sa nachádza neďaleko parlamentnej Westminsterskej sály, kde je v súčasnosti vystavená verejnej úcte rakva s pozostatkami Alžbety II. V opátstve prebehol v roku 1947 aj Alžbetin sobáš s princom Philipom. Od 18. storočia nemal vo Westminsterskom opátstve pohreb žiadny panovník. Pohreb tu však mala kráľovná matka Alžbeta v roku 2002.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, TASR, ČTK, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!