Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2022 19:10 | Šport | Cyklistika

Úvodný prológ pretekov Okolo Slovenska vyhral Brit: Najlepší Slovák skončil deviaty

Úvodný prológ 66. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska vyhral Brit Ethan Vernon.

Jazdec stajne Quick-Step Alpha Vinyl zvládol individuálnu časovku v uliciach Petržalky za 7:33,50 minúty a je aj prvý držiteľ žltého dresu pre lídra celkového poradia. Na druhom a treťom mieste skončili jeho tímoví kolegovia Čech Jozef Černý (+6,73 s) a Dán Michael Mörköv (+14,76 s). Zo 16 domácich pretekárov v pelotóne obstál najlepšie ďalší jazdec Quick-Stepu Martin Svrček, ktorý finišoval na 9. mieste so stratou 21,77 sekundy.

Pred prológom, ktorý odštartoval aj finišoval pri dostihovej dráhe v Petržalke, prebehol krátky ceremoniál s predstavovaním jednotlivých stajní. Tento rok sa na štart postavilo dokopy 21 sedemčlenných tímov vrátane štyroch z elitnej kategórie UCI WorldTeam. Okrem Quick-Stepu aj Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan a Izrael-Premier Tech. Domácu scénu zastupujú kontinentálna Dukla Banská Bystrica a národná reprezentácia, v ktorej sa predstavil aj Juraj Sagan. Okrem toho štartovali aj Svrček a Matúš Štoček (ATT Investments).

Prológ odštartoval Poliak Bartosz Rudyk z tímu Santic – Wibatech, z domácich jazdcov začal ako prvý ukrajovať zo sedemkilometrovej trate Filip Lohinský z Dukly. Prvý čas na porovnanie s ostatnými stanovil Liam Bertazzo z tímu Maloja Pushbikers, ktorý zvládol trať za 7:57 min. Juraj Sagan mal čas 8:26 min a Štoček bol o 14 sekúnd rýchlejší. David Dekker z Jumba bol len o sekundu pomalší ako líder pretekov. Potom už vyrazil na trať Svrček a jediný slovenský zástupca vo WorldTeams sa pred domácimi divákmi predviedol parádne, keď bol o dve sekundy rýchlejší ako Bertazzo. Z ďalších pretekárov na štarte ho prekonal až Holanďan Loe van Belle z Jumba (7:48 min) a jeho čas potom ešte vylepšil len o osem stotín Mörköv. Ani tomu však prvenstvo nevydržalo a z triumfu sa nakoniec tešil iný pretekár Quick-Stepu, Vernon s časom 7:33 min. Z ďalších na štarte ohrozil najlepší čas už len Černý, ktorý sa dostal na druhé miesto a skompletizoval víťazný hetrik belgického tímu. Svrček skončil nakoniec deviaty.

 Z ďalších slovenských cyklistov obsadil Štoček 47. miesto so stratou +38,56 s, Andrej Liška (reprezentácia SR) bol 60., o päť priečok nižšie skončil Marek Čanecký a Dávid Kaško bol 71. (obaja SR/Dukla Banská Bystrica).

V stredu je na programe 1. etapa zo Šamorína do Trnavy dlhá 142,3 km s tromi rýchlostnými prémiami a jednou horskou na Červenom kameni (1,5 km, 6,3%).

výsledky prológu (individuálna časovka na 7 km v Petržalke):
1. Ethan Vernon (V.Brit./Quick-Step Alpha Vinyl) 7:33,50 min, 2. Josef Černý (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) +6,73 s, 3. Michael Mörköv (Dán./Quick-Step Alpha Vinyl) +14,76, 4. Loe van Belle (Hol./Jumbo-Visma) +14,84, 5. Jakub Otruba (ČR/Elkov-Kasper) +18,08, 6. Maikel Zijlaard (Hol./VolkerWessels Cycling Team) +18,68, 7. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step Alpha Vinyl) +19,81, 8. Stefan de Bod (JAR/Astana Qazaqstan) +21,06, 9. Martin SVRČEK (SR/Quick-Step Alpha Vinyl) +21,77, 10. Liam Bertazzo (Tal./Maloja Pushbikers) +24,08, ... 47. Matúš ŠTOČEK (SR/ATT Investments) +38,56, 60. Andrej LIŠKA (reprezentácia SR) +42,18, 65. Marek ČANECKÝ +43,74, 71. Dávid KAŠKO (obaja SR/Dukla Banská Bystrica) +45,24

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Prevratný krok v liečbe Alzheimera? Vedci objavili gén, ktorý by mohol ZNÍŽIŤ riziko choroby!
Ilustračné foto
Držte si klobúky, na západe výrazne zafúka: Týka sa to týchto slovenských okresov
Ilustračné foto
NAJTEMNEJŠIE ostrovy na svete: Smrtiace kmene alebo cintorín lodí! SEM by ste rozhodne vstúpiť nechceli
(ilustračné foto)
Ako v skutočnosti funguje režim inkognito? Nie ste až tak v bezpečí, ako si myslíte!
ilustračné foto
Hlavný ukrajinský veliteľ: Situácia na fronte je ZLÁ! Obsadili Rusi ďalšie územia? Desivé slová o eskalácii
Tréner Francesco Calzona na lavičke SSC Neapol.
Neapol sa dohodol s trénerským esom: Môže Calzona baliť?
Svadba Williama a Kate z roku 2011.
Foto
TAJNÉ detaily zo svadby Williama a Kate, ktoré vám unikli: Skryté ODKAZY a... To ste určite nevedeli!
(ilustračné foto)
Veľká tragédia na vojenskej základni: Výbuch munície zabil niekoľko vojakov!
Ilustračné foto
Ľahko prehliadnuteľné príznaky tichého zabijaka: Ak pociťujete TOTO, ihneď bežte k doktorovi
Útok na Crocus City Hall sa odohral večer 22. marca. Jeho obeťami sa stalo viac ako 140 ľudí a ďalších vyše 500 ich bolo zranených.
Novinky o teroristickom útoku v Moskve: Ďalší podozrivý?! Súd vydal jasné rozhodnutie
Ilustračné foto
KVÍZ Máte dobrý všeobecný prehľad? Otestujte sa! 10 otázok preverí vaše znalosti
(ilustračné foto)
Napätie na Západnom brehu Jordánu: Izraelské sily zabili Palestínčanov! Sila, čo urobili potom