Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Jej výtvory milujú deti aj rodičia: Tieto vzdelávacie pomôcky sú u nás hitom

Mamina a pedagogička Inka Sojková sa po sérii pokusov s háčkovaním, štrikovaním, kaligrafiou či šitím pustila do výroby vzdelávacích pomôcok. Ani jeden z predošlých druhov kreativity ju totiž nepohltil tak ako maľovanie akvarelovými farbami. Dnes sa vďaka jej obrázkom učia čítať a počítať stovky detí.

Za jediný večer spustila hotový ošiaľ

Inka sledovala zahraničných tvorcov vzdelávacích pomôcok a túžila po podobných aj pre svoje ratolesti. „V tom čase sa mi najviac páčili jednoduché abecedné kartičky. Lenže u nás nikto nič také nerobil. Tak som si povedala, že to so svojimi novými farbami skúsim,“ hovorí. Zo začiatku síce nemala ambíciu predávať, no záujem ľudí ďaleko prevýšil jej očakávania.

„Keď som pridala ukážku abecedných kariet do jednej skupiny na sociálnej sieti, ozvali sa mi v jeden večer stovky ľudí. Vpadla som do toho celého bez akejkoľvek prípravy či podnikateľského plánu.“ Pomôcky pritom sympatická pedagogička tvorí doteraz. V jej ponuke pribudli číselné aj bylinkové karty, plagáty, puzzle či dokonca kartičky s kolobehom prírody.

Montessori pedagogiku prepojila s umením

Majiteľku e-shopu Sojkovie.sk ovplyvnila najmä Montessori pedagogika, ktorá vychádza z vývinovej psychológie dieťaťa. „Tento prístup rešpektuje vývinové obdobia a dieťa môže byť takmer v plnej miere samostatné. Pomôcky a materiály teda vytváram tak, aby dieťa samy viedli k správnemu riešeniu,“ vysvetľuje.

Obrázky na Inkiných vzdelávacích pomôckach sú realistické, aby drobci spoznávali svet taký, aký je. Navyše sú na jednofarebnom pozadí, vďaka čomu je pozornosť upriamená len na to podstatné. Výber písma a textov autorka ilustrácií takisto konzultovala s odborníkmi na Montessori pedagogiku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Sojkovie.sk

Magický proces tvorby

Najviac času v celom procese tvorby pomôcok zaberie práve maľovanie. „Keď deti zaspia, sadnem si za stôl, chytím štetec a maľujem. Vtedy prestane existovať svet okolo mňa, nad ničím nerozmýšľam a úplne vypnem,“ približuje Inka. Keďže obrázky sú realistické, niekedy jej trvajú aj celé mesiace.

Po dokončení nasleduje voľba formy a správnej veľkosti. Autorka dáva prototypy testovať deťom, pretože vtedy sa najlepšie ukáže, či je pomôcka naozaj praktická. Svoje výtvory následne zadá do tlače v profesionálnych tlačiarňach. Posledným krokom je už len pridať hotové výtvory do e-shopu.

Inšpiráciu čerpá aj u svojich fanúšikov

V Sojkovie nájdete skutočné originály, z ktorých mnohé vznikli na podnet spokojných zákazníkov. „Najlepšie nápady sú vždy od mojich sledovateľov. Napríklad najobľúbenejšou pomôckou sú Príbehy prírody, teda kartičky životných cyklov. Táto myšlienka kedysi vznikla spontánnou diskusiou viacerých ľudí pri jednom z mojich príspevkov,“ prezrádza Inka. A čo ju dokáže najviac potešiť?

„Pre mňa je najväčšou odmenou, keď mi niekto pošle video alebo fotografiu detí, ktoré pracujú s mojimi pomôckami. Znamená to pre mňa viac ako milión recenzií,“ pochvaľuje si spokojná pedagogička. V jej prípade dokonca neplatí známe úslovie, že obuvníkove deti chodia bosé. Inka totiž svoje vzdelávacie kartičky pri deťoch s radosťou využíva.

Samostatnosť jej priniesla platforma Shoptet

Keď si šikovná mamina pred dvomi rokmi zakladala vlastný internetový obchod, hľadala platformu, ktorej ovládanie by bolo jednoduché, intuitívne a zvládnuteľné aj pre ľudí bez IT vzdelania. „Vybrala som si Shoptet, lebo som naň dostala odporúčanie. Keď som si pozerala e-shopy, ktoré už na tejto platforme fungovali, veľmi sa mi to pozdávalo. Navyše som svoje podnikanie naštartovala neplánovane, a preto som rada, že som v začiatkoch mohla mať e-shop prakticky zadarmo,“ spomína Inka.

Správa e-shopu je dnes pre ňu každodennou zautomatizovanou činnosťou. Vybavovanie objednávok a faktúr či pridávanie nových produktov jej tak nezaberie viac než pár minút denne. „Keď som e-shop zakladala, bolo toho veľa naraz, ale Shoptet má návod ku každej jednej časti e-shopu, všetko som si zvládla nastaviť sama,“ uzatvára svoje rozprávanie dnes už úspešná podnikateľka.

ZALOŽTE SI VLASTNÝ E-SHOP VĎAKA SHOPTETU AJ VY

Otvoriť galériu
Zdroj: Shoptet

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?