Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Novo oživený trend v karavaningu. Minikaravany alebo „slzy“

Teardrop karavany (z angl. slza) majú dlhodobú históriu. Ľahko vyrobený drevený a pomerne jednoducho zariadený karavan minimálnych rozmerov poznali ľudia už v začiatkoch karavaningu, pred približne 70-timi rokmi.

Obľúbené boli hlavne kvôli svojej nízkej hmotnosti, čo veľmi vyhovovalo vtedajším autám so slabučkým motorom. Postupne, pridávaním konských síl pod kapotu, sa mohli karavany zväčšovať a vybavovať stále viac doplnkami, až narástli do dnešných rozmerov, niektoré až bezmála do veľkosti malého bytu.

Počas ostatného desaťročia sa trend minikaravanov opäť dostáva do pozornosti cestovateľov. Vačšinou sa jedná o karavan do hmotnosti 750 kg, kde nie je potrebný extra vodičský preukaz, ale stačí klasické „B“. Karavan takmer ani nepridá na spotrebe auta, pri šoférovaní ho necítiť za sebou. Takéto „slzičky“ sú väčšinou vybavené miestom na spanie pre dve osoby a malou kuchynkou v zadnej časti. Od výrobcu potom záleží, čo všetko do rozmermi malého karavanu dokáže domontovať, alebo za čo všetko si je cestovateľ ochotný priplatiť. Možností je neúrekom. Technologické postupy v súčasnosti dokážu do minikaravanu namontovať kuchynku aj s dvojvaričom a mikrovlnkou. Ohrev teplej vody či vonkajšia sprcha tiež nie sú problémom. Aj naftové kúrenie s minimálnou spotrebou, takmer bez hluku, je veľmi užitočná vymoženosť výbavy.

Otvoriť galériu

Znalosť destinácie je dôležitá

Nie všetky karavany sa hodia do každých podmienok. Ak plánujete opustiť cestu a výjsť do offroadu, mali by ste sa zamyslieť, či to váš karavan aj reálne zvládne. Kvalita podvozku, náklon, hmotnosť… To všetko plus náročnosť terénu sú faktory, ktoré môžu rozhodovať o tom, či váš karavan cestu zvládne.

Nie všetky karavany sú však ťažké a rozmerné, existujú karavany, ktoré sa „vezú samy“. Napríklad model X-Line od Life Style Camper je kompaktný a ľahký (550 kg) model, ktorý zvládne každý terén a manévrovanie s ním zvládne každý vodič.

Otvoriť galériu

Široká ponuka pre cestovateľov

Cestovná kancelária DAKA má rada ľudí, ktorí cestujú. Okrem klasických či poznávacích zájazdov majú v ponuke aj dovolenky karavanom. Dokonca sa stala výhradným dovozcom minikaravanov a offroadových karavanov spomínanej značky Life Style Camper pre Slovensko. Tento výrobca vsadil na kompaktné rozmery, nízku váhu a špičkové vybavenie. Minikaravany vyrábajú v dvoch prevedeniach – SteelDrop a X-Line.

Karavan SteelDrop

Tento typ nie je žiadna otlčená bakelitová krabica. Jeho design poteší oko svojimi ladnými líniami a strihaným, nablýskaným povrchom z nerezovej ocele. Ide o ideálneho parťáka na výlety do prírody, na koncert či k priehrade. Nezľakne sa ani mierneho terénu. Dávajte si len pozor, aby ste nejazdili do príliš veľkej divočiny, riskujete poškrabanie lešteného povrchu.
Má rozmery od 350 cm na dĺžku, 170 cm na výšku a 195 cm na šírku. Pre prijateľný komfort odporúčame pobyt maximálne dvoch dospelých osôb a jedného menšieho dieťaťa. Veľkú časť interiéru zaberá pohodlná posteľ 140 x 200 cm. Kompletná výbava obsahuje LCD televízor, kúrenie, osvetlenie, markízu, stôl, 58-litrovú nádrž na vodu, vonkajšiu sprchu, plynový horák, úložné priestory, vlastnú prenosnú chladničku, batérie, vonkajšie LED osvetlenie, vnútorné i vonkajšie rádio či dieselové kúrenie. DVD prehrávač a mikrovlnku môžete mať na želanie. Vďaka solárnemu panelu môžete docieliť energetickú sebestačnosti a keď nebude svietiť slnko, môžete použiť 12 V batériu s nabíjačkou a pripojením na 230 V.

Otvoriť galériu

X-Line zvládne aj ten najťažší terén

Vďaka revolučnej technológii došlo k vylepšeniu zdvihu, nezávislého zavesenia kolies a odpruženiu zo 7 na 16 cm. Výrobca podvozkov KNOTT tento typ vyrába iba pre karavany LifeStyle Camper. Karavany tak poskytujú bezkonkurenčnú komfort a odolnosť.

X-Line však nie je len pohodlný spoločník, je to skala, o ktorú sa môžete oprieť. So svojou odolnosťou je to hrad, ktorý len tak niečo neporazí. Vďaka bezpečnostnému laku Line-X je odolný voči mechanickému poškodeniu, poškriabaniu a nepriaznivým prírodným vplyvom. Tento lak sa používa dlhé roky v pick-upoch a dodávkach ako podlaha úložného priestoru.
Karavan má 370 cm na dĺžku, 182 cm na výšku a 195 cm na šírku. I tu platí, že ho odporúčamepre dve dospelé osoby a jedno menšie dieťa. Posteľ má rozmery 140 x 200 cm. Karavan je možné za príplatok doplniť o strešný stan, ktorý si vozíte na streche. V ňom pohodlne prespávajú dve dospelé osoby. Veľkou výhodou oproti iným výrobcom je možnosť zvoliť si farbu minikaravanu podľa vlastnej predstavy. Na výber je akákoľvek farba!
Viac o modeloch Life Style Camper sa dozviete na stránkach importéra www.minikaravany.sk

Otvoriť galériu

Neviete si predstaviť dovolenkovať v takto malom karavane?

Ak vás napriek tomu zaujala možnosť mať takýto karavan, nie je žiaden problém. Vyskúšajte si takýto život trebárs len na víkend. Požičovňa karavanov Pro Camper v Šamoríne okrem klasických autokaravanov a prívesov požičiava aj najnovšie modely X-Line od Life Style Camper. A to hneď aj so spomínaným strešným stanom. Na dovolenku sa tak môžete vybrať na akýkoľvek dlhý čas, a to celá štvor- či päťčlenná rodinka. Na ťahanie minikaravanov do 750 kg vám stačí vodičský preukaz skupiny B a auto s ťažnou guľou.

Cestovná kancelária DAKA vás pozýva na prezentáciu svojich minikaravanov Lifestyle camper na Motosalón do nákupného centra Bory mall v bratislavskom Lamači v dňoch 23. až 25. septembra, od 9.00 do 21.00 hod. Naživo tam uvidíte modely X-Line.

Nech si zvolíte pre svoje dobrodružstvá akýkoľvek karavan, želáme vám krásnu dovolenku!

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková
Dolinková prehovorila: KDH ju chce odvolávať, takto reaguje ministerka