Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2022 06:51 | Správy | Zahraničné správy

Experti bijú na poplach: Suchom je ohrozená takmer polovica územia EÚ! Čo nás podľa nich čaká?

Kruté sucho postihujúce veľké územia Európy sa "zhoršuje", a aj keď dážď niektorým oblastiam pomáha, sprevádzajúce búrky spôsobujú ďalšie škody.

V správe zverejnenej v pondelok to uviedli výskumníci Európskej únie, ktorých citovala tlačová agentúra AFP. Najnovšia mesačná analýza Observatória Európskej únie pre sledovanie sucha (GDO) upozornila na hrozbu vysychania pôdy, spôsobovaného nadväzujúcimi vlnami horúčav už od mája a "pretrvávajúcim nedostatkom" dažďových zrážok.

Analýza obsahuje varovanie, ktoré sa nachádzalo už v predchádzajúcej správe, že suchom je ohrozená takmer polovica územia EÚ. A poznamenáva, že vysychajúce rieky a zmenšujúce sa zdroje vody nepriaznivo ovplyvňujú výrobu energie v elektrárňach a znižujú množstvo úrody.

"Kruté sucho postihujúce mnoho oblastí Európy už od začiatku tohto roka sa rozširovalo a zhoršovalo aj na začiatku augusta," napísali vedci v správe, ktorú zverejnilo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie.

Zvýšené "nebezpečenstvo sucha" bolo predpovedané pre veľké časti Talianska, Španielska, Portugalska, Francúzska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Írska, Luxemburska, Rumunska a Maďarska, ako aj pre nečlenské krajiny EÚ Britániu, Srbsko, Ukrajinu a Moldavsko.

Vedci vypočítali, že celkovo 17 percent Európy sa teraz nachádza vo svojom stupni najvyššej pohotovosti, čo je viac než 11 percent v júli.


"Súčasné dažďové zrážky (v polovici augusta) možno zmiernili sucho v niektorých oblastiach Európy. V niektorých častiach však sprevádzajúce búrky spôsobili škody a straty a zrejme aj oslabili blahodarné účinky zrážok," píše sa v analýze.

Stredomorské oblasti EÚ by mali až do novembra očakávať "teplejšie a suchšie počasie než obvykle", uvádzajú vedci v analýze.

Medzi oblasťami postihnutými zrážkovými "odchýlkami" za posledné tri mesiace sú časti Portugalska, Španielska, južného Francúzska, stredného Talianska, Švajčiarska, južného Nemecka a väčšina Ukrajiny.

Správa GDO uvádza, že v častiach Európy zrejme teraz medzi augustom a októbrom spadnú obvyklé množstvá dažďových zrážok, ale "možno ich nebude dostatok na to, aby sa tieto územia úplne spamätali z deficitu nahromadeného za vyše pol roka".

Časti Španielska, Portugalska a Chorvátska však budú zrejme ďalej trpieť "suchším počasím než obvykle", pričom sucho v Alpách sa pravdepodobne zmierni.

Správa tiež informuje, že poveternostné podmienky súvisiace s vlnami spaľujúcich horúčav v Európe boli v máji, júni a júli najextrémnejšie od roku 1950.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Február 2019. Mladík zostal v bdelej kóme, z Brna ho previezli do Nitry
Foto
Daniel prežil ťažkú autonehodu: Prebral sa z bdelej kómy, znovu sa učí žiť! Neuveriteľné fotky premeny
Foto
Slafkovský je pripravený ťahať reprezentáciu na MS! Čo na to osobnosti?
Botanická záhrada uprostred veľhôr.
Váš Tip
Po zimnej prestávke opäť otvorili botanickú záhradu vo Vysokých Tatrách: Návštevníkov čakajú TIETO novinky!
Len minulý rok prišla skupina o jedného z dlhoročných členov.
Skupina Elán po smrti speváka Patejdla († 68): Za Vaša našli náhradu
Krásna Dominika bola reprezentantkou v slalome a rodeu,, bola vynikajúcou kanoistkou.
Záhadná tragédia v Novom Meste nad Váhom: Prečo sa Dominika zrútila z nadjazdu?!
Natália precestovala rôzne kúty sveta
Foto
Dcéra exprezidenta Kisku Natália o veľkej životnej zmene: Chystá sa vstúpiť do politiky?
Lucia Hablovičová
Lucia Hablovičová žije rozprávku mimo reflektorov: Spoznáva svet!
Maďarský premiér Viktor Orbán
Telefonát Orbána a Zelenského: Na tomto sa chce Maďarsko podieľať
NAKA mala zatknúť celkovo štyri podozrivé osoby.
Chlapca (14), ktorý sa vyhrážal škole bombou, obvinili: Čo s ním bude?
(ilustračné foto)
Rozsiahly raketový útok si vyžiadal odstávku elektriny: Úrady varujú pred možnými výpadkami
K možnému koncu trénera Weissa sa vyjadril Ivan Kmotrík mladší: Čo prezradil generálny riaditeľ Slovana?
Shot of a mature man lying on his bed feeling exhausted
Deje sa vám toto v posteli? Zbystrite pozornosť: Môže ísť o prvý varovný signál infarktu