Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2022 14:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Zanietený cyklista Jozef pridal po Paríži a Pamplone ďalší zárez: Išiel po stopách obávaného grófa!

Na svoj bike nedá dopustiť! Dôchodca Jozef Lučenič (65) zo Svitu (okr. Poprad), ktorý prekonal mozgovú a dve srdcové príhody, opäť vyrazil do sveta.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Pred štyrmi rokmi došliapal zo Slovenska až do Paríža, vlani zasa do španielskej Pamplony a teraz sa vrátil z potuliek Rumunskom. Vášnivý cyklista zdolal 1 700 kilometrov krajinou grófa Draculu, pričom išiel sám a bez stanu. Kde spal, čo jedol a čo zažil na tejto dobrodružnej ceste?

Otvoriť galériu

V krajine Draculu Jozefa čakali rôzne nástrahy. „Za dva týždne som našliapal okolo 1 700 kilometrov, videl som veľa krásnych a zaujímavých miest a vecí. Rumunsko stojí za to. A čo som si odtiaľ doniesol? Určite poznatok, že tamojší šoféri sú bezohľadné beštie a je tam more túlavých psov. Nie všetci vás chcú mať za kamaráta. Najšialenejší bol poznatok, že ak sa sprchujete, okrem vody môže byť v sprche zavedený elektrický prúd,“ zaspomínal na niekoľko významných poznatkov z cesty.

Nemal ani stan

Putovanie nazval Transfăgărăşan, pretože zamieril aj na takto nazývanú a obľúbenú cestu, ktorá patrí medzi najvyššie položené v Rumunsku a nachádza sa v horách Transylvánie. Tento úsek sa vyznačuje aj tým, že ju milujú šoféri z celej Európy. Tí si užívajú kľukatiaci sa profil, ktorý patrí pre klopené zákruty k tým najlepším úsekom. A prečo sa Jozef vybral po stopách Draculu?

„Poňal som to celé sparťansky, nemal som ani stan, lebo to bol krátky výlet len na 2 - 3 týždne. Spal som vyslovene nadivoko. Zmokol som, zmrzol som, ale som živý a zdravý. Dali mi zabrať maďarské dlhé roviny, ja som pritom túžil po kopcoch. V Rumunsku to však stálo za to a aj strava tam bola vynikajúca. Domáce maslo, chlieb či paštéta ako za našich mladých čias! Ale je to krajina paradoxov aj s mnohými vyslovene rómskymi dedinami, kde majú rodinné domy pôdorys aj 500 štvorcových metrov a päť podlaží. Sú neomietnuté a okná majú len dole. Nikto ma našťastie neokradol a celkovo to bola lacná dovolenka. Náš nákup v hodnote 30 eur tam vyšiel na osem,“ uzavrel cyklista, ktorý denne zvládol sto aj 160 kilometrov a na zaujímavých miestach sa na chvíľu zastavil a spravil si pár fotiek do svojho albumu.


Knieža Dracula

Knieža Vlad III. Dracula, alebo aj Vlad III. Napichovač či Narážač sa nechválne preslávil svojou tvrdosťou, o ktorej sa rozpráva veľa legiend. Isté je, že jeho obľúbeným spôsobom popravy bolo kruté, pomalé a bolestivé narážanie na kôl. Týmto spôsobom usmrcoval vojnových zajatcov, svojich politických oponentov i obyčajných zločincov. Inokedy údajne pozval všetkých chudákov v krajine na svoj hrad na veľkú hostinu. Všetkých ich upálil a vyhlásil, že tým znížil chudobu v krajine a ukončil im trápenie.

Transfăgărăşan v kocke

Táto štátna cesta 7C v Rumunsku patrí medzi jednu z najvyššie položených v tejto krajine. Začína sa v meste Bascov, vedie cez mesto Curtea de Arges a končí sa v meste Cartisoara. Na trase sa nachádza najdlhší tunel v Rumunsku. Pri výstavbe prišlo o život 40 ľudí. Cesta sa zvyčajne otvára až začiatkom júla a zatvára sa koncom októbra kvôli snehu. Stavali ju v rokoch 1970 až 1974 a meria 155 kilometrov. Najvyšší bod sa nachádza v nadmorskej výške 2 042 metrov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?
Biely dom (ilustračná fotografia).
Prekvapivé rozhodnutie: USA odložili svoje plánované sankcie! Prečo to urobili?
Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski a ruský prezident Vladimir Putin.
Poľský minister sa obul do Putina: Dúfam, že nebude taký ŠIALENÝ a... Na jednu vec sa musia pripraviť
Ilustračné foto
Ťažko zranená matka porodila dievčatko a zomrela, neskôr skonalo aj bábätko: Detaily nešťastia z Gazy vám vtisnú slzy do očí
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
Blinken varuje: Ak s týmto Čína neprestane, USA zakročia! Hovorí o hrozbe pre Európu
lady feeding her dog , cozy kitchen interior, panorama, copy space. Healthy nutritive full of vitamins and minerals dog food
Čo ľudia nespravia pre peniaze: Povolanie len pre silné žalúdky! Domáci miláčikovia to ocenia
Ilustračné foto
To snáď nie: Irán sa dohodol na bližšej vojenskej spolupráci s TOUTO krajinou!
(ilustračné foto)
Nečakaný krok USA: Sťahujú časť svojich vojakov! Čo sa to deje?
Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?