Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2022 07:32 | Šport | Šport mix

Jacksonová sa zapísal do histórie MS: Lyles prekonal rekord USA a suverénne obhájil titul

Majstrami sveta v behu na 200 m sa na atletických MS v Eugene stali domáci Američan Noah Lyles výkonom 19,31 s a Jamajčanka Shericka Jacksonová časom 21,45. Lyles zabehol štvrtý najlepší čas histórie, Jacksonová druhý.

Lyles zabehol štvrtý najlepší čas histórie, Jacksonová druhý. Lyles obhájil titul, keď vo finále triumfoval suverénnym spôsobom a prekonal o stotinu sekundy aj rekord USA. Na pódiu skončili rovnako ako na stovke iba Američania. Druhý skončil Kenneth Bednarek za 19,77 a tretí Erriyon Knighton časom 19,80.

Lyles vylepšil národný rekord Michaela Johnsona, ktorého 19,32 z OH 1996 v Atlante bolo dlhé roky svetovým rekordom. Lylesov čas je štvrtý najrýchlejší v histórii. Pred ním sú už v historických tabuľkách iba dva výkony Usaina Bolta a jeden ďalšieho Jamajčana Yohana Blakea.

Bednarek si pripísal druhý cenný kov z významných podujatí v kariére. Striebro vybojoval aj pred rokom v Tokiu. Devätnásťročný Knighton prišiel do Eugene ako líder svetových tabuliek a získal prvú medailu.

Jacksonová za svetovým rekordom Američanky Florence Griffithovej-Joynerovej z OH 1988 v Soule zaostala o 11 stotín sekundy. Na druhom mieste skončila víťazka stovky Shelly-Ann Fraserová-Pryceová z Jamajky výkonom 21,81. Bronz získala obhajkyňa titulu Dina Asherová-Smithová z Veľkej Británie za 22,02.

Jacksonová potvrdila tohtoročnú formu na druhom najkratšom šprinte a post líderky svetových tabuliek. Už na domácom šampionáte v Kingstone zabehla 21,55, čo je už aktuálne štvrtý najrýchlejší čas histórie. Pôvodne štvorstovkárka tak získala vo veku 28 rokov prvé individuálne zlato z vrcholných podujatí. V zbierke má z MS už dva bronzy zo 400 m a striebro zo stovky v Eugene.

MS v americkom Eugene - finálové výsledky:

Muži

200 m: 1. Noah Lyles 19,31 s - svetový výkon roka, 2. Kenneth Bednarek 19,77, 3. Erriyon Knighton (všetci USA) 19,80, 4. Joseph Fahnbulleh (Libéria) 19,84, 5. Alexander Ogando (Dom. rep.) 19,93, 6. Jereem Richards (Trin. a Tob.) 20,08, 7. Aaron Brown (Kan.) 20,18, 8. Luxolo Adams (JAR) 20,47

Ženy

200 m: 1. Shericka Jacksonová 21,45 s - rekord šampionátu, 2. Shelly-Ann Fraserová-Pryceová (obe Jam.) 21,81, 3. Dina Asherová-Smithová (V. Brit.) 22,02, 4. Aminatou Seyniová (Niger) 22,12, 5. Abby Steinerová 22,26, 6. Tamara Clarková (obe USA) 22,32, 7. Elaine Thompsonová-Herahová (Jam.) 22,39, 8. Mujinga Kambundjiová (Švajč.) 22,55

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo