Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.07.2022 11:21 | Správy | Domáce správy

Zabije aktulizovaný cenník Správy TANAP-u malé podujatia? Združeniu cestovného ruchu sa to nepozdáva!

Aktualizované poplatky za organizovanie podujatí vo Vysokých Tatrách, ktoré zaviedla od júla Správa Tatranského národného parku (TANAP), podľa Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry poškodia najmä menšie športové akcie.

Pre TASR to uviedla riaditeľka združenia Lenka Rusnáková s tým, že viaceré aktivity v lete i v zime sú organizované práve dobrovoľníkmi, nadšencami hôr a športu.

"Pre nás bol zverejnený cenník prekvapením, našli sme ho náhodou a trochu nás mrzí, že nedošlo k jasnej komunikácii zo strany správy, ako ten cenník mysleli, kto to má platiť, ako sa žiada o povolenia, najmä čo sa týka poplatkov za fotografovanie a natáčanie videí," skonštatovala. Dodala, že v súčasnosti je už takmer každý návštevník tvorcom digitálneho obsahu a hranica medzi komerčným a nekomerčným využitím je vďaka sociálnym médiám a spoluprácam veľmi tenká.

"Pri podujatiach sa nerozlišujú bežecké od masových akcií. Príde nám, že chcú obmedziť takmer každé podujatie, ktoré sa bude v Tatrách konať. Maximálne sa tak budú môcť organizovať veľké komerčné akcie, kde majú dostatočný rozpočet na to, aby si tieto poplatky mohli dovoliť," upozornila Rusnáková. Menšie športové kluby či občianske združenia podľa nej na to zdroje vo väčšine prípadov mať nebudú.

ZCR chápe, že podujatí v Tatrách je najmä po dvoch rokoch pandémie čoraz viac a z pohľadu ochrany prírody je prirodzené ich aj takouto formou regulovať. "Uvítali by sme však, keby nám Správa TANAP-u predstavila víziu, ako si to predstavujú, čo chcú, aby sa v národnom parku organizovalo, a čo nie," dodala Rusnáková.


Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko upozornil, že cenník za organizovanie podujatí a podnikanie na štátnych pozemkoch tu bol už pred reformou národných parkov. "My sme ho len aktualizovali a zverejnili, čo zjavne viacerým nevyhovuje. Treba si však uvedomiť, že napríklad pri bežeckých podujatiach, za ktoré organizátor vyberá štartovné a má z toho reálny príjem, nám po chodníkoch prebehne aj 400 ľudí. My ich potom musíme dávať dokopy a štát to stojí nemalé finančné prostriedky," zdôraznil Majko.

Organizátorom viacerých podujatí je aj prevádzkovateľ stredísk cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách spoločnosť Tatry Mountain Resorts. Jej hovorca Marián Galajda v tejto súvislosti uviedol, že schválené poplatky zvýšia náklady na organizáciu. "Naše tradičné podujatia však budeme realizovať v súčinnosti a podľa pravidiel nastavených Správou TANAP-u," dodal.

Vo zverejnenom cenníku sú napríklad poplatky za filmovanie, fotografovanie či organizovanie verejných, rekreačných a športových podujatí. Za organizáciu na štátom spravovaných pozemkoch je napríklad poplatok pri maximálne 100 účastníkoch štyri eurá za deň a osobu, pri počte 200 a viac zúčastnených je to až 20 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Policajti  hliadkujú neďaleko Eiffelovej veže v Paríži.
Paríž chce zriadiť špecializovanú prokuratúru: Slúžiť má na boj s organizovaným zločinom
(ilustračné foto)
Požiar v Oščadnici hasiči lokalizovali: Ľudí z hotela evakuovali!
Ilustračné foto
V rieke Tisa našli telá dvoch mužov: Polícia telá vylovila na hraniciach
Beautiful young hispanic woman with diastema with colorful and cool style - Confident and interesting female with diverse and unique style, concepts about fashion, individuality and body acceptance
Naozaj vám môže žuvačka zlepiť črevá? TOTO sa stane, keď ju prehltnete: Pozorne čítajte
(ilustračné foto)
Foto
USA vyzerajú ako po apokalypse: Hlásia obete! Obrovské škody, uzavreté cesty a strhnuté vedenia
(ilustračné foto).
Rakúskym colníkom takmer oči vypadli: Na letisku našli... Tomu nebudete veriť!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Streľba z kanóna Bohdana v ukrajinskom Ľvove 27.4.2024.
Hlavný veliteľ potvrdil to, čo sa už šuškalo: Ukrajina na tom nie je dobre! Sťahujú vojakov?
(ilustračné foto)
Detektív prezradil najčastejšie výhovorky neverníkov: ODPADNETE! Také niečo len tak nevymyslíte
vojak
Izrael niečo také urobil prvýkrát: Ukončenie vojny s Hamasom? Schyľuje sa k dôležitej veci
Ilustračné foto.
Rozruch v Nemecku: Množstvo ľudí museli evakuovať! Znepokojivé, čo sa tam stalo
Princ Harry.
Foto
Harryho veľký NÁVRAT? Kvôli TOMUTO mieri späť do Spojeného kráľovstva! A čo Meghan?