Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2022 07:38 | Šport | Šport mix

Jamajčanka Fraserová-Pryceová lámala rekordy, Američania ovládli pódium v guli

Jamajská atlétka Shelley-Ann Fraserová-Pryceová (35) sa stala po piatykrát majsterkou sveta v behu na 100 m. Na šampionáte v americkom Eugene zvíťazila v novom rekorde šampionátu 10,67 s.

Na pódiu ju doplnili krajanky Shericka Jacksonová (10,73) a Elaine Thompsonová-Herahová (10.81). Po prvýkrát v histórii obsadili pódium na MS v najkratšom šprinte reprezentantky jednej krajiny.

Americký guliar Ryan Crouser potvrdil pozíciu favorita a získal titul v novom rekorde šampionátu 22,94 m. Domáci Grant Holloway obhájil primát majstra sveta v behu na 110 m prek.

Tridsaťpäťročná veteránka Fraserová-Pryceová potvrdila post líderky tohtoročných tabuliek a vyrovnala svoj najrýchlejší čas sezóny. Zároveň vymazala z prvej priečky histórie šampionátu rekord dopingovej hriešnice Marion Jonesovej z USA, ktorá v roku 1999 zabehla v Seville 10,70. Pódium v Eugene má tak rovnaké zloženie, ako na OH v Tokiu, Jamajčanky si iba prehodili poradie. Pred rokom zvíťazila Thompsonová-Herahová, Fraserová-Pryceová získala striebro a Jacksonová bronz.

Dvojnásobný olympijský šampión a svetový rekordér Crouser triumfoval vôbec prvýkrát na MS. Pódium ovládli kompletne Američania. Druhý skončil obhajca prvenstva Joe Kovacs, ktorý za svojím doterajším najlepším výkonom histórie MS zaostal iba o dva centimetre a hodil 22,89. Obaja guliari predviedli svoj najlepší pokus v piatej sérii. Tretí skončil Josh Awotunde za 22,29 a pripísal si prvý medailový úspech v kariére.

Holloway vo finále zvíťazil časom 13.03 s. Striebro získal jeho krajan Trey Cunningham za 13,08 a bronz Španiel Asier Martinez výkonom 13,17. Finálový beh poznačila neúčasť dvoch favoritov na medailu. Úradujúci olympijský víťaz Hansle Parchment z Jamajky sa po suverénnom víťazstve v semifinále v rozcvičke pred finále zranil. Líder svetových tabuliek Devon Allen z USA pokazil štart a bežať napokon nemohol.

Majsterkou sveta v skoku o žrdi sa stala Katie Nageotteová. Úradujúca olympijská šampiónka zdolala svoju krajanku Sandi Morisovú. Obe žrdkárky prekonali 485 cm, čo je svetový výkon roka. Nageotteová však mala lepší zápis. Bronz vybojovala prekvapujúco Austrálčanka Nina Kennedyová výkonom 480 cm, pre ktorú to bolo prvé umiestnenie na pódiu v kariére vo významnom podujatí. Morrisová rozšírila svoju zbierku strieborných medailí z MS na tri, jednu má aj z OH 2016.

Víťazom maratónu sa stal Etiópčan Tamirat Tola v novom rekorde šampionátu 2:05:36 h. Triumfoval suverénnym spôsobom, keď sa od súperov odpútal zhruba na 35 km. Na druhom mieste skončil s odstupom minúty a ôsmich sekúnd jeho krajan Mosinet Geremew. Bronz vybojoval pre Belgicko Bashir Abdi, ktorý zaostal o ďalšie štyri sekundy.

Tola prekonal najlepší čas histórie MS výrazne, o viac ako minútu. Predchádzajúce maximum držal Keňan Abel Kirui, ktorý v Berlíne 2009 zabehol 2:06:54. Tridsaťročný bežec získal do zbierky druhú medailu z MS, pred piatimi rokmi v Londýne skončil druhý. Bronz má aj z OH v Riu de Janeiro. Geremew zopakoval svoje umiestnenie spred troch rokov z Dauhy, Abdi získal druhý bronz z vrcholných podujatí, po úspechu na minuloročnej olympiáde.

Uganďan Joshua Cheptegei obhájil titul majstra sveta v behu na 10.000 m. Zvíťazil časom 27:27,43 min. Druhý skončil Keňan Stanley Waithaka Mburu výkonom 27:27,90 a tretia priečka patrila ďalšiemu Uganďanovi Jacobovi Kiplimovi za 27:27,97. Cheptegei v pomalom behu zdolal početnú skupinu súperov ostrým finišom na protiľahlej rovinke. Zo svetových šampionátov má v zbierke už tri cenné kovy na 10.000 m. Z Londýna 2017 má aj striebro. Jeho krajan Kiplimo má prvý kov z MS, pred rokom v Tokiu však získal na olympiáde taktiež bronz. Mburu si zapísal prvý pódiový úspech na významnom podujatí.

Domáca kladivárka Brooke Andersenová sa stala majsterkou sveta výkonom 78,96 m. Na druhom mieste skončila Kanaďanka Camryn Rogersová výkonom 75,52, bronz vybojovala ďalšia domáca reprezentantka Janee Kassanavoidová za 74,86.

Andersenová potvrdila post líderky svetových tabuliek a využila neprítomnosť suverénky tejto disciplíny v nedávnom období Anity Wlodarczykovej z Poľska, ktorá sa zranila pri potýčke so zlodejom, ktorý jej chcel ukradnúť auto. Najlepší hod predviedla Andersenová na záver, keď už mala isté prvenstvo. Všetky tri medailistky získali premiérový cenný kov na vrcholnom podujatí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia