Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 18:20 | Správy | Domáce správy

Poznáme meno kandidátky na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ, neuveríte o koho ide: Súdnu radu prekvapilo jedno

Súdna rada prijala do štvrtka jeden návrh na kandidátku na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ. Členka súdnej rady Elena Berthotyová navrhla na zvolenie sudkyňu a predsedníčku senátu Najvyššieho správneho súdu SR Katarínu Benczovú. TASR to potvrdila hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR Veronika Müller.

"Osobne nepoznám navrhnutú kandidátku inak iba z výberového konania na najvyšší správny súd. Dôverujem však členke súdnej rady Elene Berthotyovej, ktorá si isto overila, či jej kolegyňa spĺňa aspoň v základnom ponímaní požiadavky kladené na funkciu sudkyne všeobecného súdu," uviedol predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Ako dodal, dosť o kandidátke vypovedá, že je predsedníčkou senátu Najvyššieho správneho súdu SR.

"Ide o nomináciu na veľmi náročný medzinárodný justičný post. Sudca Všeobecného súdu EÚ koná a rozhoduje vo veciach, ktoré právne ovplyvňujú celú Úniu," pripomenul Mazák. Podľa neho tomu zodpovedajú aj požiadavky na samotného kandidáta, ako je znalosť práva Európskej únie, relevantná právna prax na vysokých právnických pozíciách, výborná znalosť francúzštiny ako pracovného jazyka, schopnosť pracovať v multikulturálnom justičnom prostredí a veľké pracovné nasadenie.

"Splnenie týchto kritérií posudzuje osobitný panel siedmich bývalých členov Súdneho dvora alebo najvyšších súdov členských štátov, zriadený podľa Zmluvy o fungovaní EÚ," vysvetlil predseda Súdnej rady SR. Odporúčanie panelu je v konečnom dôsledku rozhodujúce pre vymenovanie kandidáta za sudcu.

Mazák zároveň reagoval aj na nízky počet návrhov na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ. Samotné voľby museli byť opätovne vyhlásené, keďže súdna rada nedostala žiaden návrh na kandidáta na sudcu. "Vo výberovom procese nemôžeme očakávať nával kandidátov. Opak je pravdou. Po nedobrých skúsenostiach s odmietnutím viacerých našich kandidátov už každý zvažuje, či dokáže vyhovieť nárokom, ktoré kladie funkcia sudcu všeobecného súdu," dodal Mazák.

Voľby na kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ sa majú uskutočniť 17. augusta. Súčasný mandát uplynie 26 národným sudcom Všeobecného súdu EÚ 31. augusta 2022. Slovensko už druhé funkčné obdobie zastupuje Juraj Schwarcz, ktorému tiež uplynie mandát.

Úlohou všeobecného súdu je poskytovať výklad právnych predpisov EÚ, aby sa zabezpečilo ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách Únie. Rozhoduje tiež právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Obrátiť sa naň môžu i jednotlivci, spoločnosti alebo organizácie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Do slovenského kádra už nikto nepribudne: TOTO je naša finálna súpiska na MS v Česku!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Je to tu, Trump priznal, čo by zrušil po nástupe do funkcie: Biden bude peniť od zlosti
(ilustračné foto).
Tragédia počas splavu: Muž († 57) vypadol z kajaku, lekári mu už nevedeli pomôcť
Foto
Tréner Craig Ramsay vníma Slafkovského ako lídra: Z Juraja sme nadšení
Cena projektu sa pritom odhaduje na stovku miliárd dolárov.
Foto
Hanba na tri zimy! Postavili most, ktorý nikam nevedie: Šialené, koľko peňazí naň minuli
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
USA pohrozili Izraelu, odkaz Netanjahua je jasný: Ostaneme v boji sami, ak budeme musieť!
Izzy problémy s menštruáciou značne komplikujú život.
Foto
Menštruácia jej robí zo života PEKLO: Lekári si nevedia rady! Jej slová zabolia aj vás
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán sa vítajú na letisku v Budapešti.
Maďarsko hostí čínskeho prezidenta: Reč bude aj o jadrovom priemysle
Donald Trump s manželkou Melaniou a synom Barronom.
Najmladšieho Trumpovho syna čaká ťažká úloha: Prekvapujúce, do čoho ho otec navliekol
Z kilogramov navyše si ťažkú hlavu nerobí.
Pokroky Cibulkovej sa jej nedajú odoprieť: Sedemnásť kilogramov je fuč! FOTO
Vojnový konflikt v Pásme Gazy trvá už viac ako pol roka.
Mier v nedohľadne: Vyjednávači Izraela i Hamasu opustili miesto rokovaní
Netypická príprava Kanaďanov na štart MS: Namiesto tréningu výlet na Slovensko?