Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.06.2022 05:55 | Správy | Domáce správy

Štáty EÚ sa dohodli: Koniec spaľovacích motorov áut v tomto roku! Slovensko s výnimkou?

Čakajú nás radikálne zmeny. Štáty Európskej únie vrátane Slovenska sa po dlhej diskusii dohodli na tom, že od roku 2035 zavedú opatrenia na koniec predaja nových áut so spaľovacími motormi. Konečnú podobu ešte budú členské štáty dohadovať s europarlamentom.

Štáty Európskej únie sa zhodli na kľúčových návrhoch, ktoré majú prispieť k splneniu klimatických cieľov európskeho bloku pre rok 2030. Ministri životného prostredia po vyše pätnásťhodinovom rokovaní podporili reformu trhu s emisnými kvótami či normu, ktorá prakticky znemožňuje predaj nových áut so spaľovacími motormi od roku 2035. Zhodli sa tiež na vzniku fondu kompenzujúceho ľuďom spoplatnenie emisií z vykurovania budov či dopravy, v ktorom má byť 59 miliárd eur na obdobie rokov 2027 až 2032.

Slovenská výnimka

Ministri sa napriek snahe viacerých štátov vrátane Talianska či Slovenska o odklad termínu praktického zákazu predaja áut so spaľovacím motorom zhodli na výraznom spoplatnení akýchkoľvek emisií skleníkových plynov z novopredávaných áut od roku 2035. „V roku 2035 sa nekončí predaj áut so spaľovacími motormi, autá môžu byť, ak budú mať čisté alternatívne palivo, ďalej predávané,“ opísala po rokovaní kompromis dohodnutý na základe nemeckého návrhu česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková.

Otvoriť galériu

Termín - rok 2035 - navyše nemusí byť definitívny, keďže únijné štáty sa zhodli, že Európska komisia v roku 2026 zhodnotí, či je v silách EÚ tento cieľ skutočne dosiahnuť, alebo či ho napríklad odložiť. Slovensko na zasadnutí zastupoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča. „S novými klimatickými politikami budú zároveň zavedené aj opatrenia na zmiernenie sociálnych dosahov týchto opatrení. Sociálny klimatický fond zabezpečí pokračovanie financovania vlny renovácií domov,“ skonštatoval Kiča.

Slovensko podľa neho v prípade zákazu áut so spaľovacím motorom presadilo výnimku. „V praxi by to znamenalo, že po roku 2035 by mohli byť registrované aj nové vozidlá, ktoré jazdia aj na uhlíkovo neutrálne palivá, ako sú vodík, biopalivá a iné syntetické palivá,“ dodal Kiča.

Kia sa pripravuje

Nový Čas oslovil aj slovenské automobilky, ako sa ich najnovší zákaz dotkne. Kia odpovedala, že ich stratégiou je stať sa globálnym lídrom v oblasti udržateľnej mobility a smerujú k elektrickej budúcnosti. „Našu európsku ponuku plánujeme elektrifikovať do roku 2035, pričom výrobu v závode Kia Slovakia neustále prispôsobujeme požiadavkám zákazníkov. Aktuálne sa celkovo elektrifikované modely automobilov vyrábaných v našom závode podieľajú na viac ako jednej štvrtine našej produkcie,“ povedal hovorca Tomáš Potoček.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, čtk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dušan Gabáni má na konte niekoľko ocenení.
Foto
Strach o športového moderátora: Populárneho Dušana Gabániho museli oživovať
(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť