Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2022 20:15 | Správy | Peniaze

Česko onedlho čaká predsedníctvo v Rade EÚ: Toto sú ich hlavné ciele v oblasti financií

Hlavnými prioritami českého ministerstva financií v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ bude pokračovanie debaty o reforme fiškálnych pravidiel a podpora zdravých a udržateľných verejných financií.

Uviedol to v piatok český minister financií Zbyněk Stanjura po zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) v Luxembursku.

Česká strana sa chce zamerať na pokračovanie implementácie a flexibilné čerpanie národných plánov obnovy s cieľom podporiť hospodársku obnovu Európy nielen po koronakríze, ale aj v kontexte vojny na Ukrajine.

V daňovej oblasti podporí novelu energetickej smernice a implementáciu globálnej dohody OECD týkajúcej sa zdanenia nadnárodných spoločností. V neposlednom rade ČR povedie rokovania k rozpočtu EÚ na rok 2023.

Vláda ČR predstavila hlavné priority českého predsedníctva, ktorými sú zvládnutie utečeneckej krízy a povojnová obnova Ukrajiny, energetická bezpečnosť a zbavenie sa závislosti od ruských energetických surovín, posilnenie obranných kapacít EÚ a bezpečnosť kybernetického priestoru, strategická odolnosť európskej ekonomiky a demokratických inštitúcií.

Okrem týchto priorít Ministerstvo financií ČR v piatok na zasadnutí Ecofin zverejnilo svoje vlastné priority, ktoré možno rozdeliť do štyroch oblastí: hospodárska politika, dane, rozpočet EÚ a finančné služby.

"Prioritné oblasti pre nás budú čerpanie národných plánov obnovy, návrat k fiškálnej disciplíne, zvládnutie utečeneckej krízy a energetická bezpečnosť Európy. Verím tiež, že sa čoskoro dostaneme k otázke rekonštrukcie povojnovej Ukrajiny, čo prinesie množstvo podnikateľských príležitostí," uviedol Stanjura v správe pre médiá.

V oblasti hospodárskej politiky jednou z hlavných úloh predsedníctva na rokovaniach Ecofin bude viesť diskusie o implementácii Nástroja pre oživenie a odolnosť (RRF) a prípadných revíziách národných plánov obnovy tak, aby lepšie akcentovali aktuálne hospodárske výzvy spojené s vojnou na Ukrajine. Možnosť väčšej flexibility čerpania európskych peňazí z národných plánov obnovy podľa Stanjuru umožní viac zapojiť tieto financie na zvládanie utečeneckej krízy a integráciu utečencov na trh práce do vzdelávacieho systému a všeobecne do spoločnosti.

Ministerstvo financií ČR bude aktívne viesť aj debaty o reforme fiškálnych pravidiel, kde pretláča názor, že vlády členských krajín EÚ by mali znižovať svoje vysoké zadlženie a mali by sa postupne vracať k rozpočtovo zodpovednej politike.

V oblasti daní sa bude Praha usilovať o zjednodušenie daňového systému a zníženie počtu neopodstatnených daňových výnimiek. Chce pomôcť pri príprave novely smernice o zdanení energetických produktov a elektriny a jej prispôsobení súčasným klimatickým cieľom. Rovnako podporí zjednodušenie a modernizáciu pravidiel v oblasti DPH tak, aby bola lepšie prispôsobená digitálnemu veku, aby mohli členské krajiny EÚ účinnejšie bojovať proti daňovým únikom.

V prípade priamych daní ČR bude viesť debatu o nastavení zdanenia digitálnej ekonomiky a implementácii globálnej dohody OECD o zdaňovaní nadnárodných spoločností do právneho rámca EÚ.

Kľúčovú úlohu zohrá české predsedníctvo aj pri dosiahnutí dohody o rozpočte EÚ na rok 2023, kde musí dospieť ku kompromisu s Európskym parlamentom.

Diskutované počas českého predsedníctva budú aj možnosti zavedenia nových vlastných rozpočtových zdrojov EÚ, ktoré by mali posilniť príjmovú stranu eurorozpočtu bez toho, aby negatívne ovplyvnili podnikanie a hospodársku produkciu. Za nové zdroje EÚ sa považujú výnosy z emisných kvót či tzv. uhlíkové clo na hraniciach, ktoré má za cieľ premietnuť ceny emisných kvót do ceny dovozu tovaru do Európy.

V oblasti finančných služieb chce Praha podporovať zabezpečenie stability finančných trhov a dostatočnej ochrany spotrebiteľov. To znamená pokračovanie debát o revízii pravidiel pre činnosť úverových inštitúcií, krízovom riadení bánk, o smernici o poisťovacej činnosti Solventnosť II, ale aj revízii pravidiel pre trh finančných nástrojov a rozvoj únie kapitálových trhov.

Prioritou aj pre ČR zostáva účinnejší prístup v boji proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putinov prejav odhalil aj to, čo chcel ukryť: Stačil malý detail a ľudia spozorneli
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
cropped view of senior man playing with puzzles
13 zvykov, pri ktorých hrozí zvýšené riziko demencie: Sú celkom bežné! Tomuto sa určite vyhnite
Ilustračné foto
Afganistan zasiahli ničivé záplavy: Hlásia desiatky obetí, počet môže ešte narásť
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Ako dopadlo hlasovanie OSN o posilnení Palestíny? Za toto hlasovalo Slovensko!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO