Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2022 08:00 | Správy
Špeciálny projekt

Laserové operácie očí: Vyvraciame mýty, polopravdy a nepravdy

Zrak je jeden z našich dôležitých zmyslových orgánov, a preto sme na svoje oči obzvlášť citliví. Informácie hľadáme na internete či sociálnych sieťach, kde sa vyjadruje mnoho samozvaných odborníkov. Niekedy sa stane, že ani samotní lekári nemajú na všetko jednotný názor…

V tomto článku MUDr. Petra Hlaváčová, PhD., FEBO, vyvracia viaceré mýty, polopravdy a nepravdy o tom, že nie je vhodné absolvovať predoperačné vyšetrenie a laserovú operáciu očí v jeden deň, alebo že sa treba vyhýbať klinikám, ktoré ponúkajú operácie za zvýhodnenú cenu, a tiež, že letný čas nie je vhodný na operáciu očí.

MÝTUS Č. 1

Predoperačné vyšetrenie a operácia očí v jeden deň nie je v poriadku – NEPRAVDA
Predoperačné vyšetrenie a laserová operácia očí v jeden deň je v mnohých očných klinikách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, bežné. Tvrdenie, že absolvovať oboje v jeden deň nie je vhodné, je tak trochu zavádzajúce.

Podstatné je to, či súčasťou predoperačného vyšetrenia je aj vyšetrenie v takzvanej cykloplégii, tzn. či boli použité kvapky, ktoré spôsobia rozšírenie zrenice aj s dočasným ochrnutím ciliárneho svalu. Predoperačné vyšetrenie môže, ale v zásade nemusí obsahovať použitie týchto kvapiek. Vyšetrenie v cykloplégii má praktický význam u malých detí a nespolupracujúcich pacientov (mentálne či ťažké fyzické postihnutie, psychická nepohoda pacienta alebo iná situácia, ktorá neumožňuje validnú komunikáciu). Takisto pri pacientoch, u ktorých nie je možné zistiť výšku dioptrií vyšetrením na autorefrektometri a klasickým vyšetrením centrálnej zrakovej ostrosti za pomoci sklíčok alebo foropteru.

Cykloplégia sa nerobí bežne pri vyšetrení dioptrií, ak pacient pri klasickom vyšetrení jasne určí dioptrie, s ktorými vidí najostrejšie. Ak sú výsledky nejednoznačné a pacient nie je schopný lekárovi určiť, ktorá dioptria mu najviac vyhovuje (z dôvodov, ako už bolo spomenuté vyššie), tak môžeme pristúpiť k vyšetreniu dioptrií v cykloplégii – bude sa však jednať o vyšetrenie objektívnej, nie subjektívnej refrakcie, čo tiež môže viesť k nepresným výsledkom.
Vyšetrenie v cykloplégii má aj svoje riziká, a síce prudký nárast vnútroočného tlaku, bolesť oka a hlavy, pocit dezorientácie.

Záver: V súčasnosti existujú prístroje, ktoré sú schopné zmerať šírku akomodácie, vyhodnotiť ju aj graficky, a to bez zaťaženia pacienta vyšetrením v cykloplégii. Na druhej strane, súčasťou komplexného očného vyšetrenia je aj tzv. rozkvapkanie zrenice, aby sme mohli skontrolovať vnútorné štruktúry oka (napr. vyšetrenie očného pozadia), ak to stav pacienta vyžaduje (napr. vysoká dioptrická chyba, cukrovka, systémové cievne ochorenia alebo sa očné ochorenia vyskytujú v rodine).
Predoperačné vyšetrenie a laserová operácia očí v jeden deň je v poriadku, v prípade ak nie je u pacienta potrebné urobiť vyšetrenie v cykloplégii. Ak je vyšetrenie v cykloplégii nutné urobiť, operácia sa vykoná v iný deň.

Otvoriť galériu

MÝTUS Č. 2

Operácie očí v akciovej cene ponúkajú nekvalitné kliniky – NEPRAVDA
Občas sa objavujú aj informácie, aby si ľudia dávali pozor na kliniky, ktoré ponúkajú ceny operácie očí v zľave. Pravda je taká, že komplexné a veľké očné kliniky majú aj väčší počet lekárov, takže mesačne zoperujú výrazne viac pacientov ako menšie kliniky, a preto si môžu dovoliť ísť občas s cenou dole. Takisto vedia pacientom ponúknuť množstvo rôznych typov operačných metód a tie, ktoré sa ponúkajú vo zvýhodnenej cene, sú robené v rovnako vysokej kvalite ako iné metódy, na ktoré akcia neplatí.

Napríklad očná klinika iClinic sa snaží reagovať na dianie v spoločnosti, či už to bolo počas pandémie koronavírusu alebo aktuálne na extrémne vysokú infláciu, preto počas roka ponúka svojim pacientom niektoré operačné metódy za lepšie ceny. Ide o metódy, ktoré v súčasnosti patria k tým najlepším: Femto Lasik 6D (využíva švajčiarsky laser Alcon EX 500, 1050HZ s rokom výroby 2022 + femtoskeundový laser ZEISS VISUMAX 500 s rokom výroby 2021), Relex Smile 3D (využíva femtoskeundový laser ZEISS VISUMAX 500 s rokom výroby 2021) a Femto Z-Prelex (ide o výmenu trifokálnej šošovky, pri ktorej sa využíva femtosekundový laser FEMTO LDV Z8, ktorý patrí medzi najnovšie lasery z dielne švajčiarskej značky Ziemer).

Záver: Operácia očí vo zvýhodnenej cene nemá žiadny vplyv na kvalitu zákroku.

Otvoriť galériu

MÝTUS Č. 3

Operácia očí počas leta nie je v poriadku – NEPRAVDA
Už aj na Slovensku existujú špičkovo vybavené kliniky, ktoré majú k dispozícii najmodernejšie technológie, vďaka ktorým vedia realizovať najpokrokovejšie metódy. Takou je aj očná klinika iClinic. Tie umožňujú realizovať operácie očí v každom ročnom období, vrátane letných mesiacov.

Neexistujú žiadne obmedzenia súvisiace s ročným obdobím, ktoré by bránili vykonaniu zákroku, len drobné odporúčania. Unikátnosť moderných metód spočíva aj v tom, že už po niekoľkých dňoch od absolvovania operácie nemusíte odkladať svoju dovolenku, ale bez obáv môžete cvičiť, kúpať sa či robiť čokoľvek iné. V súvislosti s počasím je však nutné dodržiavať určité pravidlá, ktoré vám určí lekár. Ide napríklad o vyhýbanie sa priamemu slnku alebo vhodnosť nosenia slnečných okuliarov počas slnečných či veterných dní.

Záver: Neexistujú žiadne obmedzenia súvisiace s ročným obdobím, ktoré by bránili vykonaniu zákroku.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!