Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.06.2022 06:00 | Šport | Futbal
Foto

Reakcie extrénerov futbalovej reprezentácie na boj o voľný flek: Kto nahradí Hamšíka?

Včerajším zápasom C-divízie Ligy národov proti Bielorusku odštartovala futbalová éra národného tímu bez Mareka Hamšíka (34). Dlhoročný kapitán sa rozhodol ukončiť reprezentačnú kariéru, čím pred trénerom Štefanom Tarkovičom (49) vyvstala naliehavá otázka, kým nahradiť 8-násobného top futbalistu Slovenska.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Hamšík bol lídrom mužstva v kabíne i na ihrisku. Svojou prítomnosťou a výkonmi dokázal strhnúť spoluhráčov. Na post tak­zvanej desiatky je niekoľko uchádzačov.

Nik z nich ho nemôže plnohodnotne zastúpiť. Pre Nový Čas najlepšie vystihol momentálnu situáciu Milan Lešický, bývalý tréner slovenskej dvadsaťjednotky: „Je naivné špekulovať, že niekto ihneď rovnocenne nahradí Hamšíka. Potrvá to najmenej rok, možno viac. Napriek jeho neúčasti očakávame od mužstva v Lige národov dominantný futbal a postup do B-divízie.“

Podľa Lešického by mal Tarkovič uvažovať pri výbere Hamšíkovho nástupcu nad niekým z trojice Lobotka - Weiss - Kucka. Všetci disponujú potrebnými skúsenosťami a herným prehľadom. „Viem, čo prežíval, ale zo zdravotných dôvodov musel urobiť tento krok. Prekvapil ma, že sa takto rozhodol. Nemôže to byť hocikto, čo prevezme jeho pozíciu v kabíne alebo na ihrisku. Nebude to jednoduché,“ povedal na margo náhleho reprezentačného konca Hamšíka a riešenia situácie Vladimír Weiss.

Bývalého kapitána a lídra tímu zaskakoval pri jeho neúčasti Ondrej Duda, ktorý hráva na tomto poste aj v bundesligovom Kolíne. Niekoľko jeho pokusov „oživiť“ Hamšíka dopadlo nepresvedčivo. Napriek tomu je podľa nás najvážnejším kandidátom na uvoľnený flek. V prípade, že ukáže väčšiu dávku hernej fantázie a cit pre spoluprácu s defenzívnymi stredopoliarmi i oboma krídelníkmi, môže znamenať prínos pre mužstvo a nebezpečenstvo pre súpera.

Dušan Galis, tréner SR (2003 - 2006)

- Osobnosť, akou bol Hamšík, je prakticky nenahraditeľná. Z možností, ktoré sú momentálne k dispozícii, by som sa namiesto neho rozhodol jednoznačne pre Lobotku. V Neapole nastupuje stabilne. Má skúsenosti a prehľad na ihrisku. Je to komplexný hráč. Vie podržať loptu, zaútočiť i poslať finálnu prihrávku. Duda je skôr hrotovým hráčom. Nemyslím si, že reprezentácia pôjde bez Hamšíka výkonnostne dole. Potrvá však nejaký čas, kým si hráči zvyknú na neúčasť Mareka v tíme i na jeho nástupcu. V Lige národov je teraz dosť času na otestovanie si novej situácie.

 

Ján Kocian, tréner SR (2006 - 2008)

- Do úvahy prichádza Vladimír Weiss. Na tejto pozícii hráva aj v Slovane. Adeptom je i Ondrej Duda, ktorý zaskakoval za Hamšíka pri jeho neúčasti. Ponuka sa dá rozložiť na viacerých, lebo možno príde k zmene herného systému. Potom by šance stúpli u Stana Lobotku alebo Juraja Kucku. To, či niekto dokáže Mareka nahradiť, ukáže až čas. Myslím si, že prednosť dostane Weiss, lebo má za sebou dobrú sezónu a momentálne je v lepšej forme. Má precíznejšiu kolmú prihrávku, zatiaľ čo silnejšia stránka Dudu je zakončenie. Obaja však majú potenciál.

 

Milan Lešický, tréner SR 21 (1993 - 1997)

- Hamšík lámal svojou hrou štatistické rekordy v Neapole i v reprezentácii. Inteligentný hráč a človek. Nekonfliktný, prirodzený vodca kolektívov, ktoré viedol. Čakalo sa, že jeho úlohu prevezme Duda alebo Rusnák. Napriek tomu, že dostali množstvo príležitostí, väčšinou sklamali. Zostáva veriť, že vrátia reprezentácii požičané. Tréner Tarkovič musí nájsť pre národný tím nový taktický variant s využitím dobre hrajúceho Lobotku, Weissa a skúseného Kucku. Samozrejme, aj ostatných. Najmä tých, ktorí sú v kluboch oporami a pravidelne hrávajú.

 

Prognóza Nového Času

Ondrej Duda 60 %

Vladimír Weiss 30 %

Stanislav Lobotka 10 %

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: @Nový Čas, Miroslav Bukov

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu