Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Nebezpečné medvede v Podpoľaní zabíjajú zvieratá, ohrozujú ľudí: Obyvatelia sa búria a protestujú

Ľudia na Podpoľaní v utorok podvečer protestovali v Detve, aj naďalej tak volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Pred detvianskym kostolom sa zišli politici, primátori, starostovia, občania i turisti.

Ako TASR povedal Ján Kuric, ktorý býva v miestnej časti obce Dúbravy, v Ivinách, susedovi medveď zabil ovcu a jahňa, ďalšiemu aj capa. "Včelárom kazí úle, čakám teda aj ja, kedy príde ku mne. Mám mať päť alebo sedem psov, aby mi strážili desať oviec?" pýtal sa občan, ktorý prišiel do davu s transparentom. Opatrenia ako zvýšené osvetlenie podľa neho nepomôžu. "Medveď vidí aj bez neho. Bežne chodí do Dúbrav ku kostolu a je tam svetlo," zhrnul.

Otvoriť galériu

Obyvateľka detvianskej miestnej časti Skliarovo Emília Ostrihoňová pre TASR konštatovala, že medvede jej pri dome zničili sliepky i zajace. "Bojíme sa a pokračuje to ďalej. Okolo plota nám chodili štyri medvede, riešením je iba regulácia, žiadne opatrenia nepomôžu," podotkla s tým, že v lete budú záhrady plné zeleniny a šelmy podľa jej slov budú bez zábran. "Treba to zažiť, ľudia sa boja chodiť na autobusové zastávky," zdôraznila.

Starosta podpolianskej obce Kriváň v Detvianskom okrese Imrich Paľko pred davom vyhlásil, že koordinačné združenie starostov a primátorov obcí Podpoľania hľadalo pre súčasnú situáciu riešenie. Dodal, že prijali uznesenie, z ktorého vyplýva pomoc pri riešení problému v Európskej komisii. Skupina chce apelovať s tým, že na slovenských úradoch sa nevedia dovolať spravodlivosti. Súvisí to s narastajúcim výskytom šelmy v obciach a mestách Slovenska. Požadujú tiež právnu analýzu slovenskej a európskej legislatívy v oblasti ochrany medveďa hnedého. Komisiu tiež chcú žiadať o radu, ako sa majú samosprávy brániť.

Otvoriť galériu

Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Roman Malatinec počas protestu objasnil, že v demonštráciách budú so starostami a primátormi pokračovať. Pripomenul, že do úvahy prichádzajú verejné protesty pod Poľanou, alebo aj pred budovami Štátnej ochrany prírody SR či Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR v Bratislave.

MŽP vo svojom stanovisku pre TASR uvádza, že mestám a obciam pomôže s opatreniami. Patria medzi ne napríklad zníženie množstva medveďom dostupnej potravy i dostatočné zabezpečenie odpadov. Medveďa by tak nelákali do osídlených oblastí. Podľa rezortu je to aj podpora osvetlení v obciach, ktoré sa nachádzajú v oblastiach so zvýšeným výskytom medveďa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí