Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2022 13:00 | Šport | Hokej | MS v hokeji 2022
Foto

Aký recept by mohol platiť na Fínov? Slovenské legendy radia: Ak urobíme toto, semifinále je naše!

Máme im čo odplácať! Slováci nezvíťazili na veľkých podujatiach nad svojím dnešným súperom (19.20 v Tampere) už neuveriteľných 18 rokov.

Fíni sa aj na tomto šampionáte predvádzajú v tom najlepšom svetle a sú najväčším ašpirantom na zisk zlatých medailí. Naši chlapci však veria, že môžu silného súpera zaskočiť. Aký recept by mohol platiť na obranu, ktorá nedostala gól už 180 minút?!

Fotogaléria
1
fotiek v galérii

Postupom do štvrťfinále splnili misiu a teraz už môžu iba prekvapiť. Vyradiť z turnaja top favorita na zlato Fínov na ich domácej pôde a zahrať si po desiatich rokoch opäť o medailu by bola totálna hokejová senzácia. Zverenci trénera Craiga Ramsayho síce majú pred severanmi rešpekt, ale sú vo výbornej nálade a drzo nabudení nechať na ľade dušu. Hviezda nášho výberu Juraj Slafkovský tvrdí, že všetko je otvorené. „Za posledných 18 rokov, čo sme Fínov na MS nezdolali, by bolo pekné im to všetko odplatiť.“ Posledný víťazný zárez sme si totiž nad týmto súperom zapísali 28. apríla 2004, keď sme severanov porazili 5:2.

Stihli presun aj oslavu

Slováci sa v stredu napoludnie presunuli z Helsínk autobusom do Tampere, kde ich dnes o 19.20 h čaká v nádhernej, vyše 13-tisícovej vypredanej aréne štvrťfinále proti domácim Fínom. Okrem presunu zvládla naša výprava v utorok aj menšiu oslavu v podobe 25. narodenín gólmana Tomeka. Hráči sa od stredy však naplno sústredili na play-off duel. „Fíni sú favoritom tohto súboja, ale všetci vieme, že v športe je všetko možné. Hrajú doma, budú pod tlakom, takže pokúsime sa ich prekvapiť. Nemáme naozaj čo stratiť, ale musíme podať 120-percentný výkon. Treba hrať disciplinovane a byť efektívny v koncovke,“ reagoval útočník Adam Liška.

Čierna mora

Proti Fínom sa nám na vrcholných podujatiach už dve desaťročia absolútne nedarí. Na poslednej olympiáde v Pekingu sme im dvakrát podľahli a na svetovom šampionáte sme ich nezdolali dlhých 18 rokov. Vtedy bol útočný talent Juraj Slafkovský na svete iba mesiac. „Čaká nás naozaj ťažký zápas, ale bude to zážitok hrať v takej aréne a pred plným hľadiskom,“ povedal pre Nový Čas Slafkovský. Kouč Ramsay by nemal meniť víťaznú zostavu proti Dánom, takže identická by mala vybehnúť aj proti domácim Fínom.

Najviac zaváži disciplína

Jozef Stümpel (49), bývalý útočník

- V zápase s Fínskom môžeme jednoznačne iba prekvapiť. Suomi majú skutočne komplexný tím, ktorý dokáže skvele korčuľovať. Je tam naozaj cítiť kvalitu. Našou najväčšou zbraňou musí byť disciplína a, samozrejme, musíme streliť o jeden gól viac ako súper. Vyraďovacia časť je o jednom zápase a v tejto fáze sa môže stať všetko. Štvrťfinále je však reálny výsledok, na ktorý tento tím má.

Musíme streliť aspoň dva góly

Richard Lintner (44), bývalý obranca

- Je najvyšší čas začať sa modliť! Fíni sú zrejme najväčší favorit turnaja. V tejto fáze je to už len hop alebo trop. Budem dúfať, že sa nám podarí streliť aspoň 2-3 góly. Ak sa nám to podarí, potom to už všetko bude stáť na brankárovi. Čo sa týka šance našich, poviem to takto. Ak by sa tento zápas hral desaťkrát, Fíni by pravdepodobne deväťkrát vyhrali. Musíme dúfať, že práve dnes bude ten deň, keď im to nevyjde.

Naše zbrane sú mladosť a dravosť

Vincent Lukáč (68), bývalý hokejista a tréner

- Fíni sú tento rok na šampionáte doma. Vyhrávať nad nimi sa nám nedarí už veľa rokov, ale každý súper vo vyraďovacej časti má nesmiernu kvalitu. Našimi zbraňami budú jednoznačne mladosť, dravosť a pochabosť. Zároveň však treba dávať pozor na disciplínu a vylúčenia, to bude kľúčové. Chlapci budú musieť hrať perfektne dozadu a záležať bude aj na brankárovi. Rozhodne nemáme čo stratiť. Sme mladí a môžeme len prekvapiť.

Budeme pod menším tlakom

Vladimír Országh (45), bývalý hokejista a v súčasnosti tréner

- Môžem skonštatovať, že náš cieľ sa nám podarilo splniť. Vo štvrťfinále s domácimi Fínmi určite nebudeme favoritmi my, ale to by nám malo v konečnom dôsledku vyhovovať. Na chlapcov bude menší tlak. Počas šampionátu už dokázali, že vedia nielen potrápiť, ale aj poraziť nejedno silné mužstvo. Navyše, všetci máme ešte v čerstvej pamäti náš výkon z olympiády, takže bez šance to určite nie je.

Musíme skúšať brejky

Dárius Rusnák (62), bývalý útočník

- Dúfam, že tréneri videli zápas Fínska s Lotyšskom. Suomi vtedy vyhrali ledva 2:1, keď gól dali len tri minúty pred koncom. Tam bolo najlepšie vidieť, ako sa má na nich hrať. Musíme byť dobrí v obrane a skúšať to na brejky. Výkon musí podať aj brankár. Veľa gólov zrejme padať nebude a rozhodovať budú skúsenosti. My ich toľko nemáme, zato Fíni majú tím plný skúseností. Keď však Dáni mohli poraziť Kanadu, nevidím dôvod, prečo nemôžme my poraziť Fínov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mšj, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie