Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.05.2022 15:30 | Tip od Vás | Slovensko
Váš Tip

Ďalší rozpor v SND: Prečo hrozí vzácnemu dielu poškodenie?

Dielo Impluvium od slovenského umelca Mateja Kréna pozná zrejme každý, kto prišiel do novej budovy SND na predstavenie. Teraz je rpedmetom rozporu.

Umelecké dielo predmetom rozporu. V novej budove Slovenského národného divadla je inštalované dielo Impluvium od umelca Mateja Kréna od roku 2015, teraz hrozí, že bude poškodené.  "SND a Nadácia ARS NOVA vtedy uzavreli zmluvu o spolupráci a výpožičke na obdobie 3 rokov. Ďalšími tromi dodatkami k zmluve sa toto obdobie predĺžilo do 31. júla 2021. Súčasné vedenie Slovenského národného divadla sa rozhodlo zmluvu o výpožičke ďalej nepredlžovať. V máji 2021 poslalo nadácii výpoveď zmluvy a žiadalo ju o demontáž diela na vlastné náklady, čo bolo v súlade so zmluvou, ktorej platnosť sa v júli 2021 skončila," informuje SND.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

„Presklená strešná konštrukcia nad dielom si vyžaduje rozsiahlu opravu, nachádzajú sa v nej miesta, kde zateká voda. Reálne tak hrozí poškodenie tohto vzácneho diela, ktoré je však zároveň prekážkou vykonania rekonštrukcie. Preto sme sa rozhodli zmluvu o výpožičke ďalej nepredĺžiť a trváme na tom, aby Nadácia ARS NOVA dielo demontovala,“približuje generálny riaditeľ SND Matej Drlička dôvody, prečo Impluvium vo foyeri divadla už nemôže dlhšie ostať.

Ako ďalej informuje divadlo, vedenie nadácie ARS NOVA nereaguje na výzvy na odstránenie diela už takmer rok. "Bez platnej zmluvy je dielo v SND nezákonne, a preto nie je poistené. Vedenie SND na nadáciu ešte v novembri 2021 podalo žalobu. V marci 2022 súd na návrh SND vydal neodkladné opatrenie vo forme uznesenia, ktoré je vykonateľné a právoplatné a ktorým uložil Nadácii ARS NOVA povinnosť dielo odstrániť do 14 kalendárnych dní na vlastné náklady a zodpovednosť," dodáva divadlo, ktoré zároveň pripomenulo, že podobným problémom s nadáciou ARS NOVA si prešla aj Univerzita Komenského, ktorá nadáciu žiadala demontovať zapožičané dielo Rudolfa Sikoru. 

„Mrzí nás táto situácia, ale od začiatku sa počítalo s tým, že dielo Impluvium bude v SND umiestnené iba dočasne a Nadácia ARS NOVA sa už v roku 2015 v zmluve zaviazala k jeho demontáži. Zároveň je pre nás neprípustné, aby v priestoroch Slovenského národného divadla bolo dielo takmer rok nezákonne. Je aj v našom záujme, aby dielo bolo dostatočne chránené pred poškodením a znehodnotením. Bohužiaľ, v Slovenskom národnom divadle momentálne nemáme priestor, kam by sme ho mohli presunúť,“ povedal Matej Drlička.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, dus

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu
(ilustračné foto).
To tu ešte nebolo! Astronauti sú už na mieste, chystá sa historický let
(ilustračné foto)
Objavia sa kamióny na cestách aj počas sviatkov? Polícia chystá opatrenia
Ilustračné foto
Zlodeji ukradli elektrické káble a spôsobili POHROMU! Znefunkčnili podstatnú vec
Let’s Dance sa teší veľkej diváckej obľube.
To tu ešte nebolo: Let’s Dance vyrazí na TURNÉ! Tancujúce hviezdy aj vo vašom meste
Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia