Nedeľa 14. 8.
Mojmír
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.05.2022 09:10 | Správy | Domáce správy

Za exotikou už nemusíte cestovať: S týmito delikatesami sa budete cítiť ako na dovolenke

Radi v kuchyni experimentujete?

Potom sú práve pre vás určené nasledovné dve jedlá, v ktorých je mäso efektne nakombinované so zeleninou a s množstvom ďalších zaujímavých prísad. Neľakajte sa, ak nezoženiete všetky, aspoň si vytvoríte vlastný recept.

 

Thajský šalát s hovädzím mäsom, uhorkami a čili

 

Potrebujeme:

  • 3 lyžice thajskej rybacej omáčky
  • 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 lyžičky cukru
  • 1-2 lyžičky nasekanej čerstvej čili papričky aj so semienkami
  • olej z hroznových jadier alebo repkový olej na vymastenie a potretie
  • 1 malý (375 - 500 g) flank steak alebo steak z lúpaného pliecka
  • soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
  • 1 veľký hlávkový šalát s mäkkými listami, natrhaný na kúsky
  • 1 hrnček (155 g) šalátovej uhorky, nakrájanej na tenké polkolieska
  • ½ hrnčeka (60 g) červenej cibule, nakrájanej na tenké kolieska
  • ½ hrnčeka (75 g) červenej papriky, nakrájanej na tenké pásiky
  • ½ hrnčeka (20 g) čerstvých lístkov mäty
  • 1/2 hrnčeka (20 g) koriandrovej vňate
  • ¼ hrnčeka (10 G) natrhaných lístkov bazalky

 

Postup

  • Na zálievku vo veľkej mise zmiešame rybaciu omáčku, limetkovú šťavu, cukor a čili. Dáme bokom.
  • Rozohrejeme gril na vysokú teplotu a rošt potrieme olejom alebo rozohrejeme rúru.
  • Flank steak rovnomerne posypeme soľou a čiernym korením a votrieme do mäsa. Zľahka z oboch strán potrieme 2 lyžičkami oleja z hroznových jadier. Steak robíme na grile alebo ho vložíme do rúry pod horný ohrev. Grilujeme asi 4 minúty z každej strany, kým nie je zatiahnutý zvonka, no stále ružový v strede. Steak preložíme na dosku, zabalíme do alobalu a necháme 20 minút odpočívať.
  • Nakrájame ho naprieč vláknom na tenké plátky. Pridáme ich do misy so zálievkou a dobre premiešame. Pridáme šalát, uhorku, cibuľu, papriku, mätu, koriandrovú vňať a bazalku. Premiešame a podávame.

Kurací šalát s ryžovými rezancami, letnou zeleninou a bylinkami

 

Potrebujeme:

  • 6 kuracích stehien, spolu asi 1,1 kg
  • olivový olej na potretie
  • 1 lyžičku mletej rímskej rasce
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 250 g tenkých ryžových rezancov
  • ½ šalátovej uhorky
  • 1 veľkú mrkvu, ošúpanú
  • 1 malú cuketu
  • 1 žltú papriku, bez semienok, nakrájanú na pásiky široké 6 mm
  • 10 mladých cibuliek, iba bielu a svetlozelenú časť, najemno nakrájané
  • hrnčeka (15 g) malých lístkov čerstvej bazalky
  • ¼ hrnčeka (10 g) čerstvých lístkov mäty Na zálievku
  • 3 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžicu čerstvej limetovej šťavy
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • 1 lyžicu sójovej omáčky
  • 1 lyžicu sezamového oleja
  • 1 lyžičku cukru
  • ½ 1 lyžičku omáčky srirache alebo inej pikantnej omáčky, či omáčky podľa chuti
  • 3 strúčiky cesnaku, roztlačené

 

Postup

  • Rúru rozohrejeme na 190 °C. Do malého pekáča vložíme kovovú mriežku.
  • Kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Z oboch strán ich potrieme olivovým olejom, posypeme rímskou rascou a riadne osolíme aj okoreníme. Stehná poukladáme na mriežku a pečieme asi 25 – 30 minút do zlatohneda, teplota v mäse by mala byť 71°C; raz obrátime. Necháme vychladnúť.
  • Na zálievku vo veľkej mise vymiešame ocot, limetovú šťavu, rybaciu a sójovú omáčku, sezamový olej, cukor, srirachu a cesnak. Dáme bokom.
  • Vo veľkom kastróle necháme na prudkom ohni zovrieť vodu, potom kastról zložíme z ohňa. Vhodíme ryžové rezance a necháme stáť 3 - 5 minút; občas pomiešame. Scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a dobre v sitku otrasieme (alebo rezance pripravíme podľa návodu na obale). Rezance pridáme do misy so zálievkou a poriadne premiešame.
  • Kuracie mäso oberieme z kostí a natrháme na kúsky; ak chceme, kožu môžeme nechať. Polovicu mäsa pridáme do misy k rezancom, zvyšné mäso necháme na podávanie. Pomocou špeciálnej škrabky, mandolíny alebo škrabky na julienne nakrájame uhorku, mrkvu a cuketu na tenké pásiky a pridáme do misy. Pridáme aj žltú papriku a premiešame. Šalát rozdelíme do 6 tanierov a posypeme zvyšným mäsom aj mladou cibuľkou. Posypeme lístkami bazalky aj mäty a podávame.

Otvoriť galériu

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Aktualizované
Napadnutie autora Satanských veršov odsudzuje aj Biely dom: Útok na Rushdieho je otrasný!
Slovenský reprezentant sa blysol exkluzívnym gólom: Brankár nemal najmenšiu šancu!
Foto
Dúhový sprievod sa tešil obrovskej účasti: Prague Pride podporilo až 60-tisíc ľudí
Tereza Nvotová očarila Švajčiarov: Úspech, o akom sa jej ani len nesnívalo!
Manchester United s hanebnou prehrou: Marek Rodák si pripísal prvé čisté konto v Premier League
Foto
Muž pije vlastný moč: Odporné! Pokračovanie len pre silné žalúdky
Slovenská volejbalová reprezentácia bola opäť nad sily Maďarska: Postup na ME je veľmi blízko
Tragická nehoda pri slovenských hraniciach si vyžiadala 3 obete: Vodič sa pokúšal vyhnúť policajnej kontrole!
Mladíkovi († 17) sa zachytilo oblečenie v stroji na štiepenie dreva a nasalo ho dnu: Strašná smrť!
Návšteva Európy je privilégium, nie ľudské právo: Kuleba odkazuje Rusom nech sa sťažujú v Kremli!
TOTO sa len tak nevidí! Súčasťou kurióznej hromadnej kolízie bola takmer polovica štartovacieho poľa
Potápač objavil v mori niečo záhadné: Keď si uvedomil, čo to je, bolo už neskoro