Radi v kuchyni experimentujete?
Potom sú práve pre vás určené nasledovné dve jedlá, v ktorých je mäso efektne nakombinované so zeleninou a s množstvom ďalších zaujímavých prísad. Neľakajte sa, ak nezoženiete všetky, aspoň si vytvoríte vlastný recept.
Thajský šalát s hovädzím mäsom, uhorkami a čili
Potrebujeme:
- 3 lyžice thajskej rybacej omáčky
- 3 lyžice čerstvej limetkovej šťavy
- 2 lyžičky cukru
- 1-2 lyžičky nasekanej čerstvej čili papričky aj so semienkami
- olej z hroznových jadier alebo repkový olej na vymastenie a potretie
- 1 malý (375 - 500 g) flank steak alebo steak z lúpaného pliecka
- soľ a čerstvo pomleté čierne korenie
- 1 veľký hlávkový šalát s mäkkými listami, natrhaný na kúsky
- 1 hrnček (155 g) šalátovej uhorky, nakrájanej na tenké polkolieska
- ½ hrnčeka (60 g) červenej cibule, nakrájanej na tenké kolieska
- ½ hrnčeka (75 g) červenej papriky, nakrájanej na tenké pásiky
- ½ hrnčeka (20 g) čerstvých lístkov mäty
- 1/2 hrnčeka (20 g) koriandrovej vňate
- ¼ hrnčeka (10 G) natrhaných lístkov bazalky
Postup
- Na zálievku vo veľkej mise zmiešame rybaciu omáčku, limetkovú šťavu, cukor a čili. Dáme bokom.
- Rozohrejeme gril na vysokú teplotu a rošt potrieme olejom alebo rozohrejeme rúru.
- Flank steak rovnomerne posypeme soľou a čiernym korením a votrieme do mäsa. Zľahka z oboch strán potrieme 2 lyžičkami oleja z hroznových jadier. Steak robíme na grile alebo ho vložíme do rúry pod horný ohrev. Grilujeme asi 4 minúty z každej strany, kým nie je zatiahnutý zvonka, no stále ružový v strede. Steak preložíme na dosku, zabalíme do alobalu a necháme 20 minút odpočívať.
- Nakrájame ho naprieč vláknom na tenké plátky. Pridáme ich do misy so zálievkou a dobre premiešame. Pridáme šalát, uhorku, cibuľu, papriku, mätu, koriandrovú vňať a bazalku. Premiešame a podávame.
Kurací šalát s ryžovými rezancami, letnou zeleninou a bylinkami
Potrebujeme:
- 6 kuracích stehien, spolu asi 1,1 kg
- olivový olej na potretie
- 1 lyžičku mletej rímskej rasce
- soľ a mleté čierne korenie
- 250 g tenkých ryžových rezancov
- ½ šalátovej uhorky
- 1 veľkú mrkvu, ošúpanú
- 1 malú cuketu
- 1 žltú papriku, bez semienok, nakrájanú na pásiky široké 6 mm
- 10 mladých cibuliek, iba bielu a svetlozelenú časť, najemno nakrájané
- hrnčeka (15 g) malých lístkov čerstvej bazalky
- ¼ hrnčeka (10 g) čerstvých lístkov mäty Na zálievku
- 3 lyžice ryžového octu
- 1 lyžicu čerstvej limetovej šťavy
- 2 lyžice rybacej omáčky
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- 1 lyžicu sezamového oleja
- 1 lyžičku cukru
- ½ 1 lyžičku omáčky srirache alebo inej pikantnej omáčky, či omáčky podľa chuti
- 3 strúčiky cesnaku, roztlačené
Postup
- Rúru rozohrejeme na 190 °C. Do malého pekáča vložíme kovovú mriežku.
- Kuracie stehná umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Z oboch strán ich potrieme olivovým olejom, posypeme rímskou rascou a riadne osolíme aj okoreníme. Stehná poukladáme na mriežku a pečieme asi 25 – 30 minút do zlatohneda, teplota v mäse by mala byť 71°C; raz obrátime. Necháme vychladnúť.
- Na zálievku vo veľkej mise vymiešame ocot, limetovú šťavu, rybaciu a sójovú omáčku, sezamový olej, cukor, srirachu a cesnak. Dáme bokom.
- Vo veľkom kastróle necháme na prudkom ohni zovrieť vodu, potom kastról zložíme z ohňa. Vhodíme ryžové rezance a necháme stáť 3 - 5 minút; občas pomiešame. Scedíme, opláchneme pod tečúcou vodou a dobre v sitku otrasieme (alebo rezance pripravíme podľa návodu na obale). Rezance pridáme do misy so zálievkou a poriadne premiešame.
- Kuracie mäso oberieme z kostí a natrháme na kúsky; ak chceme, kožu môžeme nechať. Polovicu mäsa pridáme do misy k rezancom, zvyšné mäso necháme na podávanie. Pomocou špeciálnej škrabky, mandolíny alebo škrabky na julienne nakrájame uhorku, mrkvu a cuketu na tenké pásiky a pridáme do misy. Pridáme aj žltú papriku a premiešame. Šalát rozdelíme do 6 tanierov a posypeme zvyšným mäsom aj mladou cibuľkou. Posypeme lístkami bazalky aj mäty a podávame.
Otvoriť galériu
Kurací šalát s ryžovými rezancami, letnou zeleninou a bylinkami
Zdroj: RAY KACHATORIAN