Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.05.2022 12:17 | Správy | Domáce správy

Výzva pre Gröhlinga: Budú mať školy opäť tretiu hodinu telesnej výchovy?

Výbor Národnej rady SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport vyzval ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS) k prinavráteniu tretej hodiny telesnej výchovy na základné a stredné školy. Členovia výboru o tom informoval na dnešnom tlačovom brífingu pred parlamentom spolu so splnomocnencom vlády SR pre mládež a šport Karolom Kučerom.

Ide o uznesenie, ktoré prijali na mimoriadnom stretnutí výboru. Ministrovi výbor odporúča prinavrátiť danú hodinu cez fixáciu disponibilnej hodiny. Splnomocnenec podotkol, že školy majú dve hodiny telesnej výchovy od roku 2008.

Kučera poukázal na štatistiky, z ktorých vyplýva, že pre 30 percent detí predstavuje hodina telesnej výchovy jediný pohyb. „Motorický vývin klesá a, naopak, obezita a cukrovka stúpajú. Žijeme dobu elektroniky, tabletov, smartfónov a sedavého spôsobu života,“ zhodnotil a dodal, že na zdraví detí aj dospelých sa podpísali dva roky pandémie. Preto považuje tému prinavrátenia tretej hodiny telesnej výchovy za viac ako aktuálnu. Zdôraznil, že aj odborníci sa zasadzujú za to, aby sa na školy čo najskôr prinavrátila tretia hodina telesnej a športovej hodiny a aj za zavedenie ďalších dvoch hodín na pohybové aktivity. Splnomocnenec má aj stanoviská Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR.

Gröhling reagoval, že školy majú aj v súčasnosti možnosť využiť disponibilnú hodinu na tretiu hodinu telesnej a pohybovej výchovy. Rozhoduje o tom totiž riaditeľ školy. Odbor komunikácie a marketingu doplnil, že tri hodiny telesnej výchovy boli naposledy v rokoch 2003 až 2008, a to iba na prvom stupni základných škôl. Navyše, v štátnom vzdelávacom programe pre základné školy je od roku 2015 uvedené, že pokiaľ majú školy vytvorené možnosti, majú využiť voliteľné hodiny na navýšenie počtu hodín telesnej a športovej výchovy o minimálne jednu vyučovaciu hodinu v každom ročníku. Toto má byť zachované aj v novom štátnom vzdelávacom programe.

Pri rozhodovaní o počte hodín pre jednotlivé vzdelávacie oblasti a predmety je podľa rezortu potrebné zohľadňovať aj dostatočné priestorové a personálne kapacity. „V prvom rade však musíme doriešiť chýbajúcu infraštruktúru. Takmer tretina škôl nemá vyhovujúce priestorové podmienky na to, aby mohli mať plnohodnotné vyučovanie telesnej a pohybovej výchovy. Buď im športoviská úplne chýbajú, alebo sú v nevyhovujúcom stave,“ povedal minister. Zároveň podotkol, že samotnej kvalite vyučovania TV sa dnes venuje projekt Moduly, cez ktorý sa môžu žiaci na prvom stupni učiť telesnú výchovu oveľa zaujímavejším spôsobom. Žiakom sa cez ne vštepuje základ vzťahu k športu, k pohybu a zdravej životospráve. Šéf rezortu vníma, že na tom by mali robiť najskôr, predtým, než nadiktujú školám, čo majú robiť.

Ministerstvo za dôležitý faktor pre zvyšovanie kvality vyučovania považuje kvalifikovanosť výučby telesnej a športovej výchovy. Dodalo, že školy dlhodobo zápasia s nedostatkom učiteľov. Zároveň zdôraznilo, že bez učiteľov kvalitné vyučovanie akéhokoľvek predmetu, zvlášť telesnej a športovej výchovy, ktorá kladie na učiteľov špecifické požiadavky, nie je možná. „Navýšenie počtu hodín by tak školám, ktoré zápasia s nedostatočným priestorovým a materiálnym vybavením, ako aj s personálnym zabezpečením spôsobila viac problémov ako reálneho prínosu pre žiakov,“ konštatovalo. V rámci prebiehajúcej kurikulárnej reformy základného vzdelávania vo vzdelávacej oblasti Zdravie a pohyb však robí ministerstvo a Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) viaceré zmeny zamerané najmä na rozvoj pohybových spôsobilostí žiakov v základných školách. Dôležitou podporou pre zdravý telesný rozvoj žiakov bude aj koncept takzvanej aktívnej školy.

Téma navyšovania počtu hodín je podľa rezortu školstva aktuálna pre takmer všetky vzdelávacie oblasti. Riaditeľka ŠPÚ Miroslava Hapalová priblížila, že okrem vzdelávacej oblasti Zdravie a pohyb zvýšenie počtu vyučovacích hodín v základných školách požadujú odborníci aj vo vzdelávacej oblasti Človek a spoločnosť, ktorá zastrešuje predmety ako dejepis, občianska náuka a geografia, etická a náboženská výchova, vo vzdelávacej oblasti Umenie a kultúra, ako aj Človek a svet práce.

„Zástupcovia zamestnávateľov nám adresovali požiadavku na navýšenie počtu hodín informatiky, časť odbornej verejnosti zasa odporúča zvýšenie časovej dotácie pre cudzie jazyky. Hoci si uvedomujeme význam každého z uvedených predmetov, je zrejmé, že pokiaľ nechceme zásadne zvýšiť celkový počet hodín, ktoré žiaci základných škôl trávia v školách, nie je možné tieto požiadavky zohľadniť,“ objasnila. Hapalová podčiarkla, že zvyšovanie kvality vzdelávania v konkrétnej oblasti nie je možné zredukovať iba na vyšší počet hodín v rámcovom učebnom pláne. Podstatnejšie ako vysoký počet hodín je podľa nej kvalitné odborné vyučovanie, využívajúce rozmanité formy, metódy a prostriedky, reagujúce na potreby žiakov a rešpektujúce ich záujmy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha